@article { author = {Nasiri, Amin and Mobli, Hosein and Rafiee, SHahin and Rezaei, Keramatollah}, title = {Kinetic model simulation of thin-layer drying of peppermint (Mentha piperita L.) using adaptive neuro-fuzzy inference system (ANFIS)}, journal = {Iranian Journal of Biosystems Engineering}, volume = {44}, number = {1}, pages = {35-43}, year = {2013}, publisher = {دانشگاه تهران}, issn = {2008-4803}, eissn = {2423-7841}, doi = {10.22059/ijbse.2013.36162}, abstract = {Rating medicinal plants based on the total number of drug shows that the mint plant species, withgeneral name mentha, among the most consumption herbs that are used in various industries such aspharmaceutical, food, cosmetics and health. Drying process, in order to maintain the quality andquantity of essential oil extraction have a great role in the processing medicinal plants. Importantaspects of drying technology with the aim of selecting the most appropriate drying method, ismodeling of the drying process. Therefore in this study, thin layer drying behavior of Peppermint(Mentha piperita L.) was experimentally investigated in a convective type dryer by using adaptiveneuro-fuzzy inference system (ANFIS). Drying experiments were conducted at inlet drying airtemperatures of the 40, 50 and 60°C, at three drying air velocity of 1, 1.5 and 2 m/s. For kineticmodel simulation of thin-layer drying of peppermint, four anfis models was used and for generatethe fuzzy inference system model, the two partitioning techniques, grid partitioning and subtractiveclustering, was used. Results indicated that, anfis model could satisfactorily describe the dryingcurve of peppermint, also comparison of two partitioning techniques results showed that subtractiveclustering technique was found to be the most suitable for fuzzy inference system generation forpredicting moisture ratio of the thin layer drying of peppermint.}, keywords = {ANFIS,Drying,grid partitioning,Peppermint,subtractive clustering}, title_fa = {شبیه‌سازی مدل سینتیک خشک‌شدن لایۀ نازک نعناع‌ فلفلی (Mentha piperita L.) به‌کمک سامانۀ استنتاج تطبیقی عصبی‌ـ‌فازی(Anfis)}, abstract_fa = {رتبه‌بندی گیاهان دارویی بر اساس تعداد کل دارو نشان می‌دهد گونه‌های متعدد گیاه نعناع با نام عمومی Mentha از پر‌مصرف‌ترین گیاهانی هستند که در صنایع مختلف دارویی، غذایی، آرایشی، و بهداشتی به‌کار می روند. فرایند خشک‌کردن برای حفظ کمیت و کیفیت اسانس به‌دست‌آمده از گیاه، دارای نقش فوق‌العاده‌ای در فراوری گیاهان دارویی است. مدل‌سازی از جنبه‌های مهم این فناوری با هدف انتخاب مناسب‌ترین روش خشک‌کردن است. بنابراین، در این تحقیق، رفتار خشک‌شدن لایۀ نازک نعناع فلفلی در خشک‌کن لایه نازک تحقیقاتی به‌کمک سامانۀ استنتاج تطبیقی عصبی‌ـ‌فازی (Anfis) بررسی شد. آزمایش‌ها در سه سطح دمایی 40، 50 و 60 درجۀ سلسیوس، در سه سطح سرعت 0/1 ، 5/1 و 0/2 متر‌بر‌ثانیه انجام شد. از چهار مدل انفیس برای شبیه‌سازی سینتیک خشک‌شدن، و برای به‌وجودآوردن ساختار سامانۀ استنتاج فازی از دو روش دسته‌بندی شبکه‌ای و دسته‌بندی کاهشی استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل انفیس داده‌های آزمایشگاهی را به‌خوبی پیش‌بینی می‌کند. همچنین تکنیک دسته‌بندی کاهشی در مقایسه با روش دسته‌بندی شبکه‌ای، روشی مناسب برای ایجاد ساختار سامانۀ استنتاج فازی در فرایند پیش‌بینی مقدار رطوبت در مبحث خشک‌شدن لایۀ نازک نعناع فلفلی است.}, keywords_fa = {انفیس,خشک‌شدن,دسته‌بندی شبکه‌ای,دسته‌بندی کاهشی,نعناع فلفلی}, url = {https://ijbse.ut.ac.ir/article_36162.html}, eprint = {https://ijbse.ut.ac.ir/article_36162_e7bbdf178b532919b51f005a1b97fa26.pdf} }