@article { author = {Esfanjari Kenari, Reza and Shaabanzadeh, Mahdi and Jansooz, Parinaz and Omidi, Ahmad}, title = {Analysis energy consumption in greenhouse cucumber production (a case study in Tehran province)}, journal = {Iranian Journal of Biosystems Engineering}, volume = {46}, number = {2}, pages = {125-134}, year = {2015}, publisher = {دانشگاه تهران}, issn = {2008-4803}, eissn = {2423-7841}, doi = {10.22059/ijbse.2015.55670}, abstract = {With the increasing world population and Limitations on arable land, increasing the yield per unit is one of alternatives human food supply. Greenhouse cultivation as one ways of increase the performance can arrive this purpose. But the energy restriction of another human challenges, So that increase the performance without considering energy consumption almost appears to be meaningless. Due to the high energy consumption in the greenhouse productions, in this study were evaluated the energy consumption and energy indices in the greenhouse cucumber productions in Tehran province. Also, the energy efficiency of firms was examined whit using Data Envelopment Analysis (DEA) method. The data for this study has been gathered through interviews from 160 cucumber producers of Tehran greenhouse in 2013. The results of this study showed that energy efficiency, energy productivity, net energy and specific energy is equal to 0.52, 0.65 kg/ MJ,-73180 MJ/ ha and 1/52 MJ /Kg, respectively. The share of direct, indirect, renewable and nonrenewable energies from total energy consumption was calculated 0.86, 0.14, 0.04 and 0.96, respectively. Also the result indicates the greenhouses are not efficiency,So that in this firms increase in input consumptions is more than production increase. Finally, this issue reduced the energy efficiency of the units.}, keywords = {Energy productivity,Net Energy Gain,Specific Energy,renewable energy,Nonrenewable Energy}, title_fa = {بررسی کارایی مصرف انرژی در گلخانه‏های تولید خیار استان تهران}, abstract_fa = {با افزایش روزافزون جمعیت جهان و محدودیت در اراضی قابل کشت، افزایش عملکرد در واحد سطح ازطریق احداث گلخانه یکی از راه‌های اساسی تأمین مواد غذایی بشر به‌شمار می‌آید. اما با توجه به آن که افزایش عملکرد بدون درنظرگرفتن مصرف انرژی بی‌معنی است، بنابراین محدودیت انرژی از چالش‏های اساسی است که بشر برای رسیدن به این هدف با آن مواجه است. با این رویکرد و با توجه به مصرف زیاد انرژی در تولیدات گلخانه‌ای، در مطالعۀ حاضر میزان مصرف انرژی و شاخص‌های انرژی در تولیدات خیار گلخانه‌ای استان تهران محاسبه و سپس کارایی انرژی واحدهای بررسی‌شده با روش تحلیل فراگیر داده‌ها (DEA) تجزیه و تحلیل شده است. داده‌های لازم در مطالعۀ حاضر ازطریق مصاحبۀ حضوری و تکمیل160 پرسشنامه به روش نمونه‌گیری تصادفی ساده از گلخانه‌های تولید خیار استان تهران در سال1391 جمع‌آوری شده است. نتایج مطالعه نشان داد که کارایی انرژی، بهره‌وری انرژی، انرژی خالص، و انرژی ویژه در واحدهای تحت بررسی به ترتیب برابر با 52/0، 65/0 کیلوگرم بر مگاژول، 73180- مگاژول در هکتار، و 52/1 مگاژول بر کیلوگرم است. سهم انرژی‌های مستقیم، غیرمستقیم، تجدیدپذیر، و تجدیدناپذیر از کل انرژی مصرفی نیز به ترتیب برابر 86، 14، 4، و 96 درصد محاسبه شد. همچنین نتایج مطالعه حاکی از آن است که گلخانه‌های تحت بررسی کارایی لازم را نداشتند، به‌طوری که در این واحدها افزایش در مصرف نهاده‌ها از افزایش در تولید پیشی گرفته است. بنابراین این امر سرانجام سبب کاهش کارایی مصرف انرژی در واحدهای مذکور شده است.}, keywords_fa = {انرژی تجدیدپذیر,انرژی تجدیدناپذیر,انرژی خالص,انرژی ویژه,بهره‌وری انرژی}, url = {https://ijbse.ut.ac.ir/article_55670.html}, eprint = {https://ijbse.ut.ac.ir/article_55670_ead28306526231e9e5023b2bf197ec77.pdf} }