@article { author = {خلیلیان, حامد and Ghasemi-Varnamkhasti, Mahdi and نادری بلداجی, مجتبی and رستمی, سجاد}, title = {Developing and testing of a cylindrical dielectric sensor for measuring sugar concentration of sugar beet syrup}, journal = {Iranian Journal of Biosystems Engineering}, volume = {48}, number = {1}, pages = {144-137}, year = {2017}, publisher = {دانشگاه تهران}, issn = {2008-4803}, eissn = {2423-7841}, doi = {10.22059/ijbse.2017.61569}, abstract = {Continuous (on-line) measuring and monitoring of sugar concentration of sugar beet syrup at different stages of cooking and concentrating processes is one of the fundamental needs of sugar industry. In this study, a cylindrical dielectric sensor was developed and evaluated for measuring the sugar concentration of sugar beet syrup in terms of %Brix. The sensor consists of a cylindrical steel tube and a central core as the capacitor electrodes connected to function generator and spectrum analyzer by coaxial cable. For the laboratory tests, sugar beet syrups at five different concentrations of sugar (i.e. %Brix of 26.5, 37.9, 48.7, 54.1 and 62) were tested using the sensor where frequency was swept between 0-150 MHz. Amplitude-frequency spectra at different %Brix were further analyzed. The results showed strong positive correlations between the first (R2= 0.99) and second (R2= 0.98) resonance frequency and %Brix. Calculated dielectric constants decreased with increasing %Brix of the syrup samples. It was concluded that the dielectric sensor is a promising instrument for measuring the %Brix of sugar beet syrup. The development of this sensor for online measurement of sugar concentration in sugar factory is recommended.}, keywords = {Cylindrical dielectric sensor,Sugar beet syrup,Brix,Resonant frequency}, title_fa = {توسعه و آزمون حسگر دی‌الکتریک استوانه‌ای برای اندازه‌گیری غلظت قند شربت چغندرقند}, abstract_fa = {اندازه­گیری و پایش غلظت قند شربت چغندرقند به شکل پیوسته و در مراحل مختلف پخت و تغلیظ یکی از نیازهای اساسی صنعت شکر می­باشد. در این مطالعه یک نمونه حسگر دی­الکتریک استوانه­ای با قابلیت توسعه برای اندازه­گیری برخط غلظت قند شربت چغندرقند ساخته شد و مورد ارزیابی قرار گرفت. این حسگر متشکل از یک استوانه فولادی و مغزی به عنوان قطب­های خازن می­باشد که  توسط کابل هم­محور به دستگاه­های ژنراتور و تحلیل­گر طیف متصل می­شود. با آزمون آزمایشگاهی، پاسخ حسگر در پنج غلظت مختلف شربت چغندرقند با درصدهای بریکس 5/26، 9/37، 7/48، 1/54 و 62 آزمون شد و طیف­های دامنه بر حسب فرکانس (A-F) در بازهMHz  150-0 بدست آمد. نتایج  نشان داد که فرکانس تشدید در تناوب­های اول و دوم با درصد بریکس رابطه قوی خطی با شیب مثبت دارد. به طور معکوس این ارتباط قوی با ضرایب تبیین 99/0 و 98/0 به ترتیب برای تناوب اول و دوم تشدید بین ضریب دی­الکتریک شربت و درصد بریکس حاصل شد به طوری که با افزایش درصد بریکس ضریب دی‌الکتریک کاهش یافت. یافته­های این مطالعه نشان داد که روش دی­الکتریک می­تواند یک روش توانمند و کاربردی در اندازه‌گیری درصد بریکس شربت چغندرقند در کارخانه­های قند باشد.}, keywords_fa = {حسگر دی‌الکتریک,شربت چغندرقند,درصد بریکس,فرکانس تشدید}, url = {https://ijbse.ut.ac.ir/article_61569.html}, eprint = {https://ijbse.ut.ac.ir/article_61569_24f534b6cf19d58831ca213a12207ded.pdf} }