@article { author = {Nosrati, Mojtaba and Zare, Dariush and Nasiri, Mehdi and Jafari, Abdolabbas and Eghtesad, Mohammad}, title = {Modeling and Optimization of Rough Rice Drying under Hot Air-infrared Radiation in a Laboratory Scale Vibratory Bed Dryer}, journal = {Iranian Journal of Biosystems Engineering}, volume = {49}, number = {3}, pages = {423-435}, year = {2018}, publisher = {دانشگاه تهران}, issn = {2008-4803}, eissn = {2423-7841}, doi = {10.22059/ijbse.2018.242994.664993}, abstract = {A practical model including a parameter as a function of drying condition were introduced to predict the effect of far-infrared radiation (FIR) in a combined rough rice drying process. Tests were conducted in three replication for four levels of FIR (0, 0.1, 0.2 and 0.3 Wcm-2) and three levels of inlet air temperature (30, 40 and 500C). The results obtained from the simulation of the proposed model demonstrated that the models were capable satisfactorily express the characteristics of drying rough rice in combined dryer. Also due to the effects of combination of hot air and FIR drying technique on drying rates, cracking enhancement ratio (CER), required breaking energy for grain, specific energy consumption (SEC) and optimal method was presented. Combination of hot air at temperature of 40 0C and FIR at intensity of 1000 W.m-2 is the best way to have lowest SEC and highest grain quality point of view.}, keywords = {Rough rice,Far-infrared Radiation,Single Parameter Thin Layer Model,Combined Drying}, title_fa = {مدلسازی و بهینه سازی خشک کردن شلتوک در یک خشک کن آزمایشگاهی هوای گرم-مادون قرمز بستر ارتعاشی}, abstract_fa = { در این پژوهش یک مدل کاربردی با یک متغیر متاثر از شرایط خشک شدن به منظور پیش بینی اثر تابش مادون قرمز در روش ترکیبی خشک کردن شلتوک ارائه گردید. آزمایش ها در سه سطح تابش مادون قرمز (صفر، 1000و Wm-22000) و سه سطح دمای هوای ورودی (30، 40 و °C50) انجام پذیرفت. نتایج به دست آمده از  شبیه سازی مدل ارائه شده نشان داد مدل قادر است خصوصیت های خشک شدن شلتوک را در خشک کن ترکیبی به خوبی بیان کند. همچنین با توجه به بررسی اثر روش ترکیبی هوای گرم-مادون قرمز بر روی نرخ خشک شدن، نسبت افزایش ترک خوردگی، انرژی مورد نیاز برای شکستن دانه شلتوک و مصرف انرژی ویژه، یک روش بهینه ارائه گردید. بهترین روش برای کاهش مصرف انرژی و افزایش کیفیت دانه، روش ترکیبی هوای گرم در دمای °C40 و شدت تابش مادون قرمز در Wm-2 1000 است.}, keywords_fa = {شلتوک,مادون قرمز,مدل تک متغیره لایه نازک,خشک کردن ترکیبی}, url = {https://ijbse.ut.ac.ir/article_68263.html}, eprint = {https://ijbse.ut.ac.ir/article_68263_278760bbd394428b81274b7d2efc17e2.pdf} }