@article { author = {Keramat-Jahromi, Mahdi and Mohtasebi, Seyed Saeid and Musazade, Hossein and Ghasemi-Varnamkhasti, Mahdi and Nasiri, Amin}, title = {Study and Simulation Drying Kinetics of Date Fruit Slices in a Hybrid Electrohydrodynamic-Convective Dryer}, journal = {Iranian Journal of Biosystems Engineering}, volume = {49}, number = {3}, pages = {489-500}, year = {2018}, publisher = {دانشگاه تهران}, issn = {2008-4803}, eissn = {2423-7841}, doi = {10.22059/ijbse.2018.246556.665013}, abstract = {Electrohydrodynamic drying as a non-thermal method of drying increases the quality of dried products at ambient temperature. Considering the importance of using advanced methods in date fruit drying, in this study, an electrohydrodynamic-convective dryer equipped with temperature control system was developed to model the drying process of date fruit (cv. Shahani) slices based on changes in moisture ratio per drying time in electrohydrodynamic (EHD), hot air (HA) and the hybrid (EHD-HA) drying methods. Results showed as the air velocity increased, the drying time in 25 and 35 °C of EHD drying increased while increasing in air velocity, decrease the drying time in both HA and EHD-HA drying methods.}, keywords = {Date Fruit Chips,Dehydration,Electro-hydrodynamic,Convection,Non-thermal}, title_fa = {مطالعه و شبیه‌سازی سینتیک خشک‌شدن ورقه‌های خرما در یک خشک‌کن ترکیبی الکتروهیدرودینامیک- جریان همرفت}, abstract_fa = {خشک‌کردن به شیوه الکتروهیدرودینامیک یک روش غیرحرارتی است که با فراهم آوردن امکان خشک‌شدن محصول در دمای محیط، امکان افزایش خواص کیفی محصول خشک‌شده را فراهم می‌آورد. با توجه به اهمیت به‌کارگیری روش‌های پیشرفته در خشک‌کردن خرما، در این تحقیق یک خشک‌کن الکتروهیدرودینامیک-جریان همرفت با قابلیت کنترل دما توسعه داده شد و فرآیند رطوبت‌گیری ورقه‌های نازک خرمای شاهانی در روش‌های خشک‌کردن الکتروهیدرودینامیک، هوای گرم و ترکیبی بر اساس تغییرات نسبت رطوبت در طول زمان خشک‌شدن مدل‌سازی شد. نتایج تحقیق نشان داد با افزایش سرعت هوا در دماهای 25 و 35 درجه سلسیوس از روش الکتروهیدرودینامیک، زمان خشک‌شدن محصول افزایش می‌یابد. این در حالی است که با افزایش سرعت هوا، زمان خشک‌شدن در هر دو روش ترکیبی و هوای گرم کاهش می‌یابد.}, keywords_fa = {چیپس خرما,رطوبت‌گیری,الکتروهیدرودینامیک,همرفت,غیر حرارتی}, url = {https://ijbse.ut.ac.ir/article_68268.html}, eprint = {https://ijbse.ut.ac.ir/article_68268_5bee30b8ee8c21ac12636392d57e441f.pdf} }