@article { author = {Beylankouhi, shiva and Ghanbarzadeh, babak and pour farzad, amir and Hamisheh kar, Hamed and Rasouli, MOUSA}, title = {Development of a Novel Niosomal System (Phyto-niosome) for Encapsulation of Grape Stem Extract}, journal = {Iranian Journal of Biosystems Engineering}, volume = {51}, number = {1}, pages = {183-193}, year = {2020}, publisher = {دانشگاه تهران}, issn = {2008-4803}, eissn = {2423-7841}, doi = {10.22059/ijbse.2019.291096.665236}, abstract = {Herbal compounds, so-called phyto-constituents, illustrate poor stability and absorption. Niosomes, which are made of nonionic surfactants, create better chemical and stability conditions, higher absorption rate and bioavailability besides lipid vesicles. This study covers the preparation and characterization of phyto-niosomes of grape stem extract by modified thin film hydration technique. The developed formulations were statistically optimized using response surface methodology, The applied Box–Behnken design had three factors with three levels for each factor. Hydrophilic-lipophilic balance (HLB), phytosterol percent and extract amount were selected as the formulation variables. The results showed that extract concentration was the most important parameter affecting the encapsulation efficiency and poly dispersity index. Also HLB had the most important effects on the particle size. The optimized phyto-niosomes showed vesicle size, entrapment efficiency and poly dispersity index (PDI) of 173nm, 72% and 0.32 respectively .Before the encapsulation process, extracts of dried stems were prepared by Green extraction method and phenolic composition was identified with LC-MS/MS. Indeed, it was found that phyto-niosomes could be represented as an inexpensive and efficient nano vesicular carrier for nutraceuticals delivery in food industry.}, keywords = {: Phyto-niosomes,LC-MS/MS,Grape stem,response surface methodology,Green extraction}, title_fa = {تولید فیتونیوزوم به عنوان سیستم لیپیدی جدید برای ریزپوشانی عصاره ساقه انگور}, abstract_fa = {عصاره­های گیاهی حاوی مواد غذا- دارو و ترکیبات فنلی بوده اما پایداری پایین و جذب اندکی دارند. نیوزوم­ها از سورفاکتانت­های غیریونی تشکیل شده و دارای پایداری شیمیایی و دسترسی زیستی و جذب سلولی بالاتر در بین بقیه حامل­های لیپیدی می­باشند. در این پژوهش به تولید و شناسایی خصوصیات فیتونیوزوم­های حاوی عصاره ساقه انگور به روش هیدراسیون لایه نازک با کمی اصلاح، پرداخته شده است. از روش سطح پاسخ و طرح باکس-بنکن با سه متغیر مستقل در سه سطح برای بهینه سازی تولید نیوزوم­ها و بررسی سه متغیر وابسته، استفاده شد. تعادل آب­دوستی- چربی­دوستی(HLB)  در محدوده 10-6، نسبت فیتواسترول به سورفاکتانت­ها بین 10 تا 20 درصد و مقدار عصاره به میزان 5 میلی­گرم تا 15 میلی­گرم، به عنوان متغییرهای فرمولاسیون انتخاب شدند. بر اساس یافته­های تحقیق، غلظت عصاره مهمترین پارامتر موثر بر درصد ریزپوشانی و شاخص پراکندگی بوده و HLB مهمترین فاکتور در اندازه ذرات می­باشد. فرمولاسیون بهینه فیتونیوزوم اندازه ذرات 173 نانومتر، کارایی درون پوشانی 72 درصد و شاخص پراکندگی 32/0 را نشان داد. قبل از درون­پوشانی، ساقه­های انگور خشک­شده به روش استخراج سبز عصاره­گیری شده و ترکیبات مهم پلی­فنولی آن توسط دستگاه LC-MS/MS شناسایی شد. نتایج نشان داد که، فیتونیوزوم می­تواند به عنوان نانوحاملی جدید و ارزان قیمت برای انکپسولاسیون ترکیبات زیست فعال در صنعت غذا مورد استفاده قرار بکیرد.}, keywords_fa = {فیتونیوزوم,ساقه انگور,استخراج سبز,LC-MS/MS,روش سطح پاسخ}, url = {https://ijbse.ut.ac.ir/article_74418.html}, eprint = {https://ijbse.ut.ac.ir/article_74418_d892ce55d7ab6d0235ae9e1df1756bc8.pdf} }