@article { author = {Jahanabadi, Ebad Allah and Mousavi, Seyed Nematolla and Moosavihaghighi, Mohammad Hashem and Eslami, Mohammad Reza}, title = {Analysis of the Causal Relationship between Factors Affecting the Management of a Sustainable Supply Chain of Chicken Meat}, journal = {Iranian Journal of Biosystems Engineering}, volume = {53}, number = {3}, pages = {231-248}, year = {2022}, publisher = {دانشگاه تهران}, issn = {2008-4803}, eissn = {2423-7841}, doi = {10.22059/ijbse.2022.335980.665465}, abstract = { In this study, using the fuzzy DEMATEL approach, causal relationships between factors and criteria for sustainable chicken meat supply chain management were evaluated from three perspectives: optimistic, pessimistic and moderate. For this purpose, a group of experts was considered for mental responses to these effects in the form of paired comparison questionnaires. In this regard, 16 factors or criteria affecting the sustainable supply chain of chicken meat were extracted by reviewing the literature in this field as well as the opinions of experts. These factors were divided into four categories: critical, effective, dependent and elimination. The results of causal evaluation showed that in the optimistic view most of these factors are critical and in the pessimistic view most of the factors are elimination type. The results showed that the growth of profits from the implementation of sustainable supply chain, the cost of material recycling in the process of sustainable supply chain and investment of environmental protection in the process of sustainable supply chain are three factors that are critical in all three perspectives: optimistic, pessimistic and moderate. Recycling of resources used in the sustainable supply chain process is also one of the variables affecting other factors. Accordingly, government support for the development of new technologies, the development of logistics infrastructure and increasing energy and water productivity along the chicken supply chain not only can increase profits, but also reduce recycling costs and expand environmental investment.}, keywords = {Chicken meat,Causal Relationship,Sustainable Supply Chain,Fuzzy DEMATEL}, title_fa = {تحلیل ارتباط علّی عوامل مؤثر بر عملکرد زنجیره تأمین پایدار گوشت مرغ}, abstract_fa = {در این مطالعه با استفاده از رویکرد دیمتیل فازی ارتباطات علّی بین عوامل و معیارهای مدیریت زنجیره تأمین پایدار گوشت مرغ از سه دیدگاه خوشبینانه، بدبینانه و میانه ارزیابی شد. برای این هدف گروهی از متخصصان برای پاسخ­های ذهنی به این تأثیرات در قالب پرسشنامه­های مقایسه زوجی در نظر گرفته شد. در این راستا، 16 عامل یا معیار مؤثر بر زنجیره تأمین پایدار گوشت مرغ از طریق مرور ادبیات موضوع در این زمینه و همچنین نظرات کارشناسان استخراج شد. این عوامل در چهار دسته بحرانی، تأثیرگذار، وابسته و حذفی تقسیم‌بندی شدند. نتایج ارزیابی علیت نشان داد که در دیدگاه خوشبینانه بیشتر این عوامل بحرانی و در دیدگاه بدبینانه بیشتر عوامل از نوع حذفی می‌باشند. نتایج نشان داد رشد سود حاصل از اجرای زنجیره تأمین پایدار، هزینه بازیافت مواد در فرایند زنجیره تأمین پایدار و سرمایه­گذاری محافظت زیست محیطی در فرایند زنجیره تأمین پایدار سه عاملی هستند که در هر سه دیدگاه خوشبینانه، بدبینانه و میانه جزء عوامل بحرانی محسوب می‌شوند. بازیافت منابع استفاده شده در فرایند زنجیره تأمین پایدار نیز از جمله متغیرهای تأثیرگذار بر سایر عوامل است. بر این اساس، حمایت دولت از گسترش فناوری‌ها و تکنولوژی‌های نوین، توسعه زیرساخت­های لجستیکی و افزایش بهره‌وری مصرف انرژی و آب در طول زنجیره تأمین گوشت مرغ می‌تواند ضمن افزایش سود به کاهش هزینه بازیافت مواد و گسترش سرمایه­گذاری محیط ­زیستی نیز کمک کند.}, keywords_fa = {گوشت مرغ,ارتباط علّی,زنجیره تأمین پایدار,دیمتیل فازی}, url = {https://ijbse.ut.ac.ir/article_90451.html}, eprint = {https://ijbse.ut.ac.ir/article_90451_c1a0a7c8fc82cfb8a7ffcc1d7351f8e1.pdf} }