%0 Journal Article %T ارزیابی عملکرد و هزینه‌ی روش‌های شیردوشی سنتی و مکانیزه‌‌ی گاو شیری %J مهندسی بیوسیستم ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-4803 %A مرزبان, افشین %A حیاتی, عبداله %A آسودار, محمد امین %D 2018 %\ 03/21/2018 %V 49 %N 1 %P 27-34 %! ارزیابی عملکرد و هزینه‌ی روش‌های شیردوشی سنتی و مکانیزه‌‌ی گاو شیری %K مکانیزاسیون %K شیر گاو %K جریان دوشش %K شیردوشی دستی %K نیروی کارگری %R 10.22059/ijbse.2017.138776.664695 %X استفاده از مکانیزاسیون می­تواند باعث کاهش صرف زمان، هزینه و افزایش عملکرد شیردوشی گردد. شیردوشی سنتی به عنوان یکی از روش­های شیردوشی بسیار رایج در کشور، از لحاظ ارزیابی­های عملکردی و هزینه­ای کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در مطالعه­ی حاضر روش­های شیردوشی سنتی و مکانیزه­ (استانشیون و سالنی نوع تاندم) گاو شیری از لحاظ عملکردی و هزینه­ای مورد ارزیابی قرار گرفتند. شاخص­های عملکردی شامل عملکرد فنی شیردوشی و میزان جریان دوشش شیر بودند. هزینه­ی دوشش هر کیلوگرم شیر با در نظر گرفتن هزینه­های ثابت و متغیر مربوط به فرایند شیردوشی برآورد گردید. تجزیه‌های آماری‌ با استفاده ‌از نرم‌افزارSPSS 16.0  صورت گرفت. نتایج نشان داد که عملکرد شیردوشی تاندم نسبت به شیردوشی سنتی و استانشیون حدود 5 برابر بیشتر بود. میزان جریان دوشش نیز در روش مکانیزه با حدود 7/1 کیلوگرم بر دقیقه نسبت به روش دستی حدود 90 درصد بیشتر بود. هزینه­های شیردوشی تاندم به ازای هر ساعت شیردوشی حدود 2 برابر دو روش دیگر بود. به طور کلی، با اعمال روش شیردوشی مکانیزه­تر، عملکرد شیردوشی افزایش می­یابد، میزان شیر بیشتری در مدت زمان یکسان دوشیده می­شود و هزینه­های شیردوشی در واحد زمان افزایش می­یابد، ولی هزینه­ی شیردوشی به ازای میزان دوشش کاهش می­یابد. %U https://ijbse.ut.ac.ir/article_65621_ad0f812bb6af26c216007e8e3f371d62.pdf