%0 Journal Article %T گروه بندی کیفی روغن زیتون تولید شده در برخی از استان‌های ایران با استفاده از روش‌های کمومتریکس %J مهندسی بیوسیستم ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-4803 %A شواخی, فروغ %A مرادی, پرویز %A رحمانی, انوشه %D 2020 %\ 06/21/2020 %V 51 %N 2 %P 419-431 %! گروه بندی کیفی روغن زیتون تولید شده در برخی از استان‌های ایران با استفاده از روش‌های کمومتریکس %K اسید چرب %K ارزیابی حسی %K تجزیه و تحلیل مؤلفه های اصلی %K خوشه‌بندی سلسله مراتبی %K روغن زیتون %R 10.22059/ijbse.2020.293048.665254 %X پروفایل اسیدهای چرب روغن زیتون بکر برخی از استان­های ایران برای بررسی شباهت‌ها و تفاوت‌های آنها مورد بررسی‌قرارگرفت. شاخص‌های مورد استفاده در طبقه‌بندی شامل اسیدهای چرب، نسبت اولئیک به لینولئیک، اسیدهای چرب تک غیر اشباع (MUFA)، چند غیر اشباع PUFA))، اشباع (SFA)، نسبت MUFA به  PUFAو شاخص کاکس (Cox Index) بود. ویژگی‌‌های حسی نمونه‌ها برای تعیین ردة بکر بررسی شد. داده‌ها با استفاده از تجزیه واریانس (ANOVA)، تجزیه و تحلیل مؤلفه‌های اصلی (PCA) و خوشه‌بندی سلسله مراتبی (HCA) ارزیابی شدند. بر اساس PCA و HCA، نمونه‌های روغن زیتون در دو گروه مجزا قرار­گرفتند. نمونه‌های استان‌های گلستان، زنجان و قزوین (Go1، Qa1 و Z1) در گروه با رده کیفی برتر و سایر نمونه‌ها در گروه با رده کیفی پایین‌تر قرار گرفتند. با توجه به نتایج ارزیابی حسی، همة نمونه‌ها به غیر از نمونه‌های قم و فارس، فرابکر بودند. یافته‌های این پژوهش تا حدودی در انتخاب روغن زیتون به مصرف کننده کمک خواهد کرد. %U https://ijbse.ut.ac.ir/article_77062_a192b59dab16660b4ea4ef2067baf0a4.pdf