ORIGINAL_ARTICLE
طراحی، ساخت و ارزیابی سامانه کمک راننده به عنوان جایگزینی برای مارکر ماشینهای کاشت با استفاده از ماشین بینایی
در این پژوهش با استفاده از سامانه ماشین بینایی، مدارهای الکترونیکی و مدارهای هیدرولیکی الحاقی، سامانه کمک رانندهای طراحی، ساخت و ارزیابی شد تا بتواند با شناسایی خط ایجاد شده در عملیات کاشت (خط بین قسمت کاشت شده و کاشت نشده) تراکتور حامل بذرکار را هدایت نماید. برای این کار ابتدا الگوریتم در شرایط مختلف نوری برای تصاویر گرفته شده از مزرعه در حین عملیات کاشت ارزیابی شد و میزان خطای شناسایی خط (LPE) تعیین شد. در نهایت الگوریتم طراحی شده بر روی تراکتور MF 399 پیادهسازی و ارزیابیهای مزرعهای نیز انجام شد. عوامل مختلفی از جمله زمان پاسخگویی (RT) و انحراف از مسیر مورد نظر (DE) در طراحی این سامانه موثر بودند و مورد ارزیابی مزرعهای قرار گرفتند. در بررسی تاثیر دو عامل سرعت پیشروی و زاویه فرمانگیری چرخ بر RT و DE از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در پنج تکرار برای RT و سه تکرار برای DE استفاده شد. نتایج نشان داد که موقعیت تابش نور خورشید برLPE در سطح 5% اثر معنی داری نداشت. با افزایش سرعت پیشروی RT کاهش، ولی DE افزایش پیدا کرد که منجر به افزایش خطای سامانه گردید. همچنین با افزایش زاویه فرمانگیری چرخ به ازای هر دستور مدار کنترل الکترونیکی، RT کاهش، ولی معیار DE تغییری نکرد که علت اصلی آن را میتوان واکنش سریع سامانه بیان کرد.
https://ijbse.ut.ac.ir/article_23112_2be240debf5c8a6edbb175226cf2332d.pdf
2011-10-23
9
19
سامانه کمک راننده
عملیات کاشت
ماشین بینایی
هدایت خودکار
سجاد
کیانی
kiani.sajad@gmail.com
1
کارشناسی ارشد، دانشگاه شیراز
AUTHOR
سعادت
کامگار
saadatkamgar@yahoo.com
2
استادیار، دانشگاه شیراز
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
امکانسنجی استفاده از روش خازنی در تشخیص رسیدگی موز
درجهبندی محصولات کشاورزی همواره موضوع تحقیق دانشمندان بوده است. یکی از زمینههای مورد مطالعه درجهبندی میوه براساس میزان رسیدگی آن است. روشهای مختلفی برای تشخیص میزان رسیدگی میوه به کار گرفته شده است که بعضی از این روشها مخرب و برخی دیگر غیر مخرب هستند. در این تحقیق از روش غیرمخرب خازنی برای تشخیص میزان رسیدگی میوهی موز استفاده شده است. رابطه میزان رسیدگی با ثابت دیالکتریک میوه در بسامد یک کیلوهرتز تا 10 مگاهرتز بررسی شد. نتایج نشان داد که ثابت دیالکتریک میوه به شدت تحت تاثیر ابعاد و حجم میوه قرار دارد. به منظور حذف اثرات این متغیرها مدلی برای تخمین ثابت دیالکتریک میوه پیشنهاد شد. این مدل تابعی از ثابت دیالکتریک معادل، حجم میوه، طول موثر و ضخامت میوه میباشد. ثابت دیالکتریک با افزایش رسیدگی میوه کاهش پیدا میکند. در بسامد یک مگاهرتز این کاهش واضحتر است. از این بسامد برای واسنجی سامانه استفاده شد. استحکام میوه به عنوان یک شاخص کیفی اندازهگیری و رابطه بین استحکام و ثابت دیالکتریک میوه بررسی شد. نتایج پیشبینی مقدار رسیدگی تقریباً قابل قبول بود. ضریب همبستگی بین میزان رسیدگی واقعی میوه و مقدار پیشبینی شده 853/0 به دست آمد.
https://ijbse.ut.ac.ir/article_23113_578810c7655862e993ec507cc5ee16a5.pdf
2011-10-23
21
27
بسامد
حسگر خازنی
رسیدگی
موز
محمود
سلطانی فیروز
mahmoodsoltani39@yahoo.com
1
کارشناسی ارشد، دانشگاه تهران
AUTHOR
رضا
علیمردانی
rmardani@ut.ac.ir
2
استاد، دانشگاه تهران
AUTHOR
محمود
امید
omid@ut.ac.ir
3
استاد، دانشگاه تهران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
طراحی، ساخت و ارزیابی حسگرخازنی اندازه گیر پیوسته رطوبت خاک بصورت بلادرنگ
تراکم و محتوای رطوبتی خاک، دو ویژگی فیزیکی تاثیر گذار بر عملکرد محصول در مزرعه میباشند. استفاده از حسگرهای خازنی، روشی دقیق برای تخمین محتوای رطوبت خاک می باشند. در این روش، خاک به عنوان بخشی از دیالکتریک حسگر خازنی محسوب میشود. در این تحقیق، یک حسگر اندازه گیر رطوبت خازن-مبنا که می تواند رطوبت خاک را به طور پیوسته اندازه گیری کند، ساخته و مورد ارزیابی قرار گرفت. این حسگر از دو بخش تشکیل شده است: سه الکترود و یک مدار الکترونیکی. الکترودها تیغههای فلزی هستند که مورد عملیات حرارتی قرار گرفته و سخت شدهاند. این تیغهها در داخل یک قطعه فیبر استخوانی ثابت شدهاند. ولتاژ تحریک مدار برابر 12 ولت می باشد و خروجی آن بسامد است. حسگر تحت شرایط استاتیکی و در خاکی با بافت لوم رسی سیلتی در آزمایشگاه واسنجی شد. با بهرهگیری از نتایج این آزمون، حسگر ساخته شده در مزرعه مورد ارزیابی قرار گرفت. تحلیل دادهها نشان داد که رابطه بین محتوای رطوبت خاک و بسامد خروجی حسگر را میتوان به صورت یک رابطه درجه دو نشان داد. خطای حسگر برابر 55/1% برآورد شد و بین مقادیر رطوبت اندازهگیری شده توسط حسگر و تعیین شده با روش وزنی رابطه خطی و معنیداری (70/0=2R) مشاهده شد. نتایج نشان داد که دادههای خروجی حسگر علاوه بر محتوای رطوبت، به درجه حرارت خاک نیز وابسته است.
https://ijbse.ut.ac.ir/article_23114_3f8e4b53ff50bdf59e45d58650b41072.pdf
2011-10-23
1
7
.
اندازهگیری بلادرنگ
روش دی الکتریک
کشاورزی دقیق
آذر
خورسندی
akhorsandi@mailinator.com
1
کارشناسی ارشد، دانشگاه صنعتی اصفهان
AUTHOR
عباس
همت
ahemat@cc.iut.ac.ir
2
استاد، دانشگاه صنعتی اصفهان
AUTHOR
امین اله
معصومی
masoumi2@cc.iut.ac.ir
3
استادیار، دانشگاه صنعتی اصفهان
AUTHOR
رسول
امیرفتاحی
amirfattahi@mailinator.com
4
استادیار، دانشگاه صنعتی اصفهان
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
ارزیابی عملکرد بخش خردکن یک دستگاه کاه خردکن
نمونهی اولیهای از یک دستگاه کاه خردکن پشت تراکتوری مجهز به سامانه تخلیه در گروه مهندسی ماشینهای کشاورزی دانشگاه تهران طراحی و ساخته شد. برای اطمینان از عملکرد مؤثر بخش خردکن آن، مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور، تأثیر متغیرهای خردکن دستگاه، شامل سرعت دورانی محور خردکن (در سه سطح: 400، 540 و 800 دور در دقیقه)، اندازه سوراخهای سینی (در دو سطح: 5/2 و 4 سانتیمتر) و تعداد تیغههای روی هر فلانج (در دو سطح: 4 و 8 تیغه)، بر توان مصرفی، ظرفیت کوبش و توزیع اندازهی ذرات خرد شده، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش سرعت دورانی محور خردکن، توان مصرفی و ظرفیت کوبش افزایش مییابد. بین سرعتهای 540 و 800 دور در دقیقه، در اندازهی ذرات خرد شدهی کاه تفاوت معنیداری وجود نداشت در حالی که سرعت 400 دور در دقیقه ذرات درشتتری نسبت به دو سرعت دیگر ایجاد کرد. برای سرعت دورانی محور خردکن، محدودهی 540 تا 800 دور در دقیقه، بهترین سرعت تشخیص داده شد. با کاهش اندازه سوراخهای سینی، توان مصرفی افزایش و ظرفیت کوبش کاهش یافت و سینی با سوراخهای 5/2 سانتیمتر ذرات ریزتری تولید کرد. با افزایش تعداد تیغههای روی هر فلانج، توان مصرفی کاهش و ظرفیت کوبش افزایش یافت.
https://ijbse.ut.ac.ir/article_23115_4f36f1ef1827c5971d7b9f178254bdc5.pdf
2011-10-23
29
36
توان مصرفی
ظرفیت کوبش
کاه خردکن
حامد
توکلی
hamedtavakol@ut.ac.ir
1
دکتری، دانشگاه تهران
AUTHOR
سید سعید
محتسبی
mohtaseb@ut.ac.ir
2
استاد، دانشگاه تهران
AUTHOR
علی
جعفری
a_jafari@ut.ac.ir
3
دانشیار، دانشگاه تهران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر میزان رطوبت شلتوک، دور کوبنده و نرخ تغذیه بر ضایعات کیفی شلتوک در خرمنکوب جریان محوری
این تحقیق به منظور ارزیابی عملکرد خرمنکوب جریان محوری متداول در استان گیلان انجام شد. در این تحقیق، اثر متغیرهای مستقل شامل دور کوبنده، رطوبت شلتوک و نرخ تغذیه بر صدمات مکانیکی وارد بر دانه در قالب کرتهای دو بار خرد شده و بر پایه طرح کاملاً تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. اثرات دور کوبنده و محتوای رطوبت شلتوک بر ضایعات کیفی بسیار معنیدار بود. با افزایش دور کوبنده از 550 به 850 دور در دقیقه میانگین درصد دانههای ترک خورده در سطح رطوبتی20% و نرخ تغذیه 20 کیلوگرم در دقیقه بین 13/6 تا 56/8% تغییر خواهد کرد. این تغییرات برای محتوای رطوبت شلتوک 16% و نرخ تغذیه 12 کیلوگرم در دقیقه بین80/8 تا 07/18% است. با افزایش دور کوبنده در دو سطح رطوبت و نرخ تغذیه، درصد شلتوک شکسته و پوست کنده به ترتیب از 71/0 به 17/1% و از82/0 به 45/1% افزایش یافت.
https://ijbse.ut.ac.ir/article_23116_b5402b6e7b88ee0fb6be4d6cd92be882.pdf
2011-10-23
37
41
برنج
جریان محوری
خرمنکوبی
شکتوک شکسته و پوست کنده
ضایعات ترک شلتوک
محسن
خدابخشیپور
a_m_kh1362@yahoo.com
1
کارشناسی ارشد، دانشگاه رامین اهواز
AUTHOR
محمدرضا
علیزاده
alizade@mailinator.com
2
کارشناس ارشد، دانشگاه رامین اهواز
AUTHOR
محمدصادق
بلوکی
bolooki@mailinator.com
3
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج کشور
AUTHOR
علی
قاسمی
ghasemi@mailinator.com
4
کارشناسی ارشد، دانشگاه تهران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تعیین خواص فیزیکی و آیرودینامیکی تخمه آفتابگردان رقم آذر گل
دانستن خواص فیزیکی تخمه آفتابگردان برای طراحی بهینه دستگاههایی که در انتقال، جابه جایی، فرآوری و ذخیره این محصول به کار می رود، لازم است. در این تحقیق خواص فیزیکی دانه آفتابگردان رقم آذرگل برای محتوای رطوبتی 3% تا 14% بر پایه خشک در سه دسته بزرگ، متوسط و کوچک بررسی شد. نتایج تجزیه و تحلیل ابعادی دانه ها نشان داد که طول دانه بسیار مرتبط با عرض و ضخامت آن است. همچنین ارتباط معنی داری بین عرض و ضخامت دانه مشاهده شد، در حالی که ابعاد دانه با جرم آن رابطه معنی داری ندارند. با افزایش رطوبت دانه از 3% تا 14% در هر دسته، جرم دانه، وزن هزار دانه، تخلخل، چگالی حقیقی و سرعت حد به صورت خطی افزایش یافتند. در تمامی دستهها، چگالی توده با افزایش رطوبت، به صورت خطی کاهش یافت. نتایج حاصله از ضریب اصطکاک بر روی سطوح آلومینیوم، تخته چند لایه، آهن گالوانیزه، پلی اتیلن و لاستیک افزایش خطی این پارامتر را با افزایش رطوبت نشان داد. بیشترین ضریب اصطکاک در دسته بزرگ و سطح آلومینیوم در محدوده 42/0 تا 45/0 ملاحظه شد.
https://ijbse.ut.ac.ir/article_23117_c1d05f3d35c2e19ffc4c9e5cccf4ac9d.pdf
2011-10-23
43
51
تخمه آفتابگردان
خواص فیزیکی
رطوبت
رقم آذرگل
رسول
خدابخشیان کارگر
ra_kh544@stu-mail.mu.ac.ir
1
مهندس، دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
باقر
عمادی
emadi@mailinator.com
2
استادیار، دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
محمدحسین
عباسپور فرد
abbaspoor@mailinator.com
3
دانشیار، دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
محمدحسین
سعیدی راد
saeidirad@mailinator.com
4
استادیار، مرکز تحقیقات فنی مهندسی جهاد کشاورزی استان خراسان
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تعیین سینتیک خشک شدن لایه نازک قارچ خوراکی به روش تابش فروسرخ
یکی از روشهای جدید در خشک کردن مواد غذایی، استفاده از انرژی تابشی فروسرخ است که باعث افزایش سرعت خشک شدن و حفظ کیفیت محصول خشک شده و کاهش هزینههای فرآیند میشود. در این تحقیق، فرایند خشک کردن لایه نازک قارچ دکمهای به روش فروسرخ مدلسازی شد. آزمایشهای خشک کردن با نمونههای برش خورده قارچ خوراکی دکمهای در سه سطح شدت تابش ( W/cm249/0، 31/0، 22/0)و سه سطح سرعت جریان هوا
( m/s1، 7/0 ، 5/0) اجرا شد. تغییرات رطوبت با وزن کردن نمونهها طی فرایند خشک کردن اندازه گیری گردید. مدلهای استاندارد جهت بررسی سینتیک خشک شدن بر دادههای آزمایشی برازش داده شد و کیفیت برازش آنها بر حسب سه پارامتر ضریب تبیین (R2)، مربع کای( ) وریشه متوسط مربع خطای دادهها (RMSE) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مدلهای به کار رفته عبارت بودند از: لویس، پیج، هندرسون و پابیس، لگاریتمی، لوجستیک، پیچ اصلاح شده، دو قسمتی، درجه دو و انتشار. تمامی مدلها نتایج قابل قبولی را در بر داشتند ولی در کل مدل لوجستیک نسبت به سایر مدلها با بزرگترین مقدار 2R و کوچکترین مقادیر 2? وRMSE (به ترتیب 9997/0، 0022/0 و 0049/0) نتایج نزدیکتر به دادههای آزمایش را داشت.
https://ijbse.ut.ac.ir/article_23118_454436b2fe4d84fb180b75386ee22cb3.pdf
2011-10-23
53
61
خشک شدن
قارچ دکمهای
لایهنازک
مادونقرمز
مدل رگرسیون
مدلسازی ریاضی
حامد
امیرنجات
amirnejat@mailinator.com
1
کارشناس ارشد، دانشگاه تربیت مدرس
AUTHOR
محمدهادی
خوشتقاضا
khoshtag2@modares.ac.ir
2
دانشیار، دانشگاه تربیت مدرس
AUTHOR
حسن
پهلوانزاده
pahlavan@mailinator.com
3
استاد، دانشگاه تربیت مدرس
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
طراحی و ساخت دستگاه اندازهگیری ضریب اصطکاک محصولات کشاورزی
محصولات کشاورزی و مواد غذایی در طی مراحل برداشت، حمل ونقل، فرآوری و ذخیره سازی، بر سطح اجزای ماشینها و یا ساختار اجزای ذخیره سازی، نیروهای اصطکاکی اعمال میکنند. دانستن مقدار این نیروهای اصطکاکی در طراحی تجهیزات و فرآیندها حائز اهمیت است. اندازهگیری ضرایب اصطکاک محصولات کشاورزی عموماً با وسایل سادهای صورت میگیرد که دقت اندازهگیری در آنها پایین بوده و خطای آزمایش به میزان قابل ملاحظهای بالا میباشد. دستگاه ساخته شده در این تحقیق مقدار ضریب اصطکاک استاتیکی و دینامیکی محصولات کشاورزی را روی سطوح مختلف با دقت زیاد اندازهگیری مینماید. در این روش یک توده از نمونه مورد نظر روی سطح اصطکاکی به حرکت درمیآید؛ نیروی کششی لازم برای این کار توسط یک لودسل اندازهگیری شده و دادههای مربوطه در حافظهی دستگاه ذخیره میشود. میکروکنترلر دستگاه با استفاده از این دادهها مقادیر ضرایب اصطکاک استاتیکی و دینامیکی آن محصول را محاسبه مینماید. به منظور بررسی عملکرد دستگاه مقادیر ضرایب اصطکاک استاتیکی و دینامیکی گندم و نخود روی چهار سطح اصطکاکی شیشه، چوب، ورق گالوانیزه و ورق استیل در سه سرعت 05/0، 1/0 و 2/0 متر بر ثانیه توسط دستگاه اندازهگیری شد. نتیجه این آزمایشها با نتایج به دست آمده توسط روش شیبسنج در شرایط برابر مقایسه گردید. نتایج حاصل از دو روش به یکدیگر نزدیک بودند اما انحراف معیار دادههای حاصل از سطح شیبدار تا 5/3 برابر بیشتر از انحراف معیار نتایج حاصل از دستگاه ساخته شده بود.
https://ijbse.ut.ac.ir/article_23119_be5bea8eb0d43a373e5bb2df41b9e7aa.pdf
2011-10-23
63
67
خواص فیزیکی
ضریب اصطکاک استاتیکی
ضریب اصطکاک دینامیکی
لودسل
میکروکنترلر
مرتضی
گنجی
m2005.ganji@gmail.com
1
کارشناسی ارشد، دانشگاه تهران
AUTHOR
علی
رجبیپور
rajabi@mailinator.com
2
دانشیار، دانشگاه تهران
AUTHOR
رضا
علیمردانی
rmardani@ut.ac.ir
3
استاد، دانشگاه تهران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
شبیه سازی کامپیوتری لهیدگی موضعی میوه سیب رقم رد دلیشز
سالانه مقادیر زیادی از میوهها در اثر لهیدگی و سایر آسیبهای مکانیکی هنگام برداشت، حمل ونقل، انبار کردن و بستهبندی از بین میروند یا دچار افت کیفیت میشوند. این در حالی است که تاکنون بیشتر پژوهشهای انجام شده برای تحلیل عملیات مذکور با آزمونهای عملی همراه بوده است و نتایج آن فقط در شرایط خاص میتواند مورد استفاده قرار گیرد. هدف از این تحقیق توسعه مدلهای شبیه سازی کامپیوتری جهت بهینه سازی و طراحی عملیات پس از برداشت است، به نحوی که میزان آسیب دیدگی میوه به کمترین مقدار ممکن برسد. برای این منظور دو سری آزمایش بر روی سیب رقم رد دلیشز انجام شد. سری نخست آزمایشها شامل اندازهگیری ابعاد، شعاع انحنای سطح، خواص مکانیکی بافت و سایر پارامترهای مورد نیاز جهت ایجاد مدلهای دقیق اجزای محدود بود. سری دوم آزمایشها شامل اندازهگیری توزیع فشار در سطح تماس بارگذاری و تهیه نمودارهای نیرو – تغییر شکل جهت ارزیابی و مقایسه مدلهای شبیه سازی انجام شد. میانگین انحنا در قسمت میانی میوه 43/61 میلیمتر به دست آمد که بیش از 7/3 برابر انحنا در قسمت فوقانی و تحتانی آن است. همچنین در آزمایش تعیین خواص مکانیکی، میانگین تنش و کرنش شکست بافت سیب رقم رد دلیشز به ترتیب 282 کیلوپاسکال و 071/0 حاصل شد. نتایج بررسیهای انجام شده روی مدلهای شبیه سازی نشان داد بین نتایج مدل الاستیک و آزمایش اختلاف معنیدار وجود دارد، لیکن بین نتایج مدل الاستوپلاستیک و آزمایش اختلاف معنی دار در سطح یک درصد مشاهده نشد. حداکثر بارگذاری مجاز برای رقم رد دلیشز به کمک مدل شبیه سازی شده با خواص مادی الاستوپلاستیک 32 نیوتن به دست آمد که با گزارشات سایر محققین مطابقت بسیار خوبی دارد. مدل شبیه سازی شده در این تحقیق میتواند لهیدگی میوه را در بارگذاری شبه استاتیکی با دقت قابل قبولی تعیین کند.
https://ijbse.ut.ac.ir/article_23120_b7310f7fe167323fe8cafc5699479277.pdf
2011-10-23
69
78
آسیب مکانیکی
اجزای محدود
تنش شکست بافت
فشار تماسی
مدل الاستوپلاستیک
حسن
صدرنیا
hassan.sadrnia@um.ac.ir
1
استادیار، دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
باقر
عمادی
emadi@mailinator.com
2
استادیار، دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
علی
رجبیپور
rajabi@mailinator.com
3
دانشیار، دانشگاه تهران
AUTHOR
جوس
دی. بیاردمکر
beardmaeker@mailinator.com
4
استاد، دانشگاه کاتولیک لوون بلژیک
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
ویژگیهای فیزیکی و نیروی جداسازی گلهای نر نخل خرمای رقم غنامی
پژوهش حاضر با هدف شناسایی ویژگیهای فیزیکی گلهای نر نخل خرمای رقم غنامی و تعیین شرایط بهینه جداسازی گلها در دو بخش اجرا گردید. در بخش نخست، مناطق خرماخیز استان خوزستان به صورت کلی کاوش شد. در این بخش، رقم نر غنامی به عنوان یکی از پایههای نر برتر استان خوزستان انتخاب گردید و ویژگیهای اساسی اسپات آن اندازهگیری و مورد مطالعه قرار گرفت. دمای مناسب برای اندازهگیری سریع رطوبت گلها 70 درجه سلسیوس به مدت 24 ساعت در آون استاندارد و رطوبت نهایی گل برای دو رقم غنامی قرمز و سبز به ترتیب 10 و 3/10 درصد بر پایه تر به دست آمد. بر اساس نتایج، پس از گذشت 2 روز از باز کردن اسپات و خشک شدن آن در شرایط محیط، مقاومت لایه اتصال گلها به حداقل میرسد. میانگین این نیرو برای دو رقم غنامی سبز و قرمز در حدود 6/0 نیوتن به دست آمد. پس از گذشت این مدت، نیروی جداسازی گل همانند یک تابع تلهسان رو به فزونی میرود. در بخش دوم شرایط دمایی مناسب برای جداسازی گلها مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که شرایط دمایی محیطی کماکان نسبت به دیگر شرایط مورد مطالعه، منجر به کاهش قابل ملاحظه زمان رسیدن نیروی جداسازی گلها به حداقل ممکن میشود. این زمان مشابه زمان به دست آمده در بخش اول بررسی، برابر با 2 روز به دست آمد.
https://ijbse.ut.ac.ir/article_23121_1cd409c60f4e369dc5496c4d801c2d83.pdf
2011-10-23
79
86
استخراج گرده
جداسازی گل
گردهافشانی
نیروی جداسازی اتصال
احمد
مستعان
ahmadmostaan2@yahoo.com
1
دکتری، دانشگاه تربیت مدرس
AUTHOR
سعید
مینایی
minaei@mailinator.com
2
دانشیار، دانشگاه تربیت مدرس
AUTHOR
تیمور
توکلی هشجین
htavakoli@yahoo.com
3
استاد، دانشگاه تربیت مدرس
AUTHOR
محمد جواد
شیخ داودی
davoodi@mailinator.com
4
استادیار، دانشگاه شهید چمران اهواز
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تاثیر تیمارهای مختلف آبگیری بر برخی ویژگیهای کیفی آب لیموترش جهرمی فراوری نشده
در این تحقیق تاثیر تیمارهای مختلف آبگیری بر خواص کیفی آبلیمو ترش مورد بررسی قرار گرفت. لیموترش مورد استفاده از نوع لایم جهرمی بودو آزمایشات با یک دستگاه آبگیری پرس مارپیچی انجام گرفت. تیمارها عبارت بودند از: پارامترهای مکانیکی دستگاه آبگیر مارپیچی شامل سرعت دورانی مارپیچ (270، 360 و450 دور بر دقیقه)، فشار وارده بر تفاله (فشار کمینه، میانی و بیشینه) و پارامترهای پیش فرآوری لیموترش قبل از آبگیری در پنج حالت شکلی (لیموترش کامل، نصف شده، چهار قاچ، پوستگیری شده و خراش خورده). اثر تیمارها بربرخی خصوصیات کیفی آب لیموترش (میزان لیمونین، پایداری فیزیکی، رنگ و میزان روغن پوست) به کمک یک طرح آماری (آزمون فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی) مورد مطالعه قرار گرفت. یافتهها نشان دادند که سرعت دورانی تاثیری روی شاخص روشنایی و مقدار لیمونین نداشته و کمترین میزان روغن در سرعتrpm360 مشاهده گردید. در پیشفرآوری بیپوست کمترین میزان روغن(09/0%)، لیمونین (ppm 33/8) و پایداری (76/79%) مشاهده شد. در فشار متوسط نیز میزان روغن نسبتا پایین و شدت روشنایی نسبتا خوبی مشاهده شد وبهترین پایداری در فشار بیشینه دیده شد.
https://ijbse.ut.ac.ir/article_23122_a5ea08e1a927aa9ff33bdf5f42111261.pdf
2011-10-23
87
93
آبلیمو
پایداری فیزیکی
پیش فرآوری
روغن پوست
شدت زردی
لیموترش
لیمونین
محمدهادی
موحدنژاد
movahen@mailinator.com
1
دکترا، دانشگاه تربیت مدرس
AUTHOR
محمدهادی
خوشتقاضا
khoshtag2@modares.ac.ir
2
دانشیار، دانشگاه تربیت مدرس
AUTHOR
سلیمان
عباسی
abbasi@mailinator.com
3
استادیار، دانشگاه تربیت مدرس
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی سینتیک و مدل سازی فرایند تولید بیوگاز از ضایعات گلاب گیری گل محمدی
هر ساله مقدار زیادی از ضایعات حاصل از گلاب گیری گل محمدی در صنایع گلاب گیری کشور بر جای مانده و استفاده صنعتی خاصی ندارند. در این پژوهش فرایند تولید بیوگاز از این ضایعات مورد بررسی قرار گرفته است. در آزمایشهای انجام شده ضایعات با کود گاوی به نسبتهای 95 : 5، 90 : 10، 85 : 15 و 80 : 20 درصد مخلوط گشتند. سپس هر مخلوط را در یک رآکتور ریخته و پس از اضافه نمودن آب و ماده غنی از باکتری آنها را در دو دمای C°35 و C°45 به مدت 30 روز نگهداری نموده تا مورد هضم باکتریهای مولد متان قرار گیرند. فرایند تولید تجمعی بیوگاز در قالب یک طرح کامل فاکتوریل با سه تکرار انجام و به کمک سه مدل گومپرتز، لاجستیک و ریچاردز با استفاده از نرم افزار MATLAB مدل سازی شد. نتایج آزمایشها نشان داد که بیشترین تولید تجمعی بیوگاز به مقدار ( (m3.kgVS-1 4268/0 ، بیشترین درصد متان به میزان 72% و بیشترین درصد کاهش ماده آلی فرار به میزان 81% مربوط به تیمار C°45 با نسبت ترکیبی 80% با گاس و %20 کود بود. در مجموع، تیمارهای دارای درصدهای کود بیشتر (15% و 20%)، به طوری معنی داری زودتر به نقطه بیشینه تولید روزانه خود رسیدند. کیفیت برازش مدلها در دادههای آزمایشگاهی با مقایسه دو شاخص R2 و RMSE و بررسی منحنی های برازش شده صورت گرفت. نتایج نشان دادند که دو مدل گومپرتز و لاجستیک برای توجیه فرایند تولید بیوگاز از این ضایعات مناسب تر هستند.
https://ijbse.ut.ac.ir/article_23123_372a950bd9bf300b38b663e05b38fb56.pdf
2011-10-23
95
102
بیوگاز
دما
ضایعات گل محمدی
کود گاوی
مدل سازی
علیرضا
دعاگویی
doagoi@mailinator.com
1
کارشناس ارشد، دانشگاه شهید باهنرکرمان
AUTHOR
احمد
غضنفری مقدم
aghazanfari@yahoo.com
2
دانشیار، دانشگاه شهیدباهنر کرمان
AUTHOR
محمدحسن
فولادی
fooladi@mailinator.com
3
دانشیار، دانشگاه شهیدباهنر کرمان
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تهیه نقشه تغییرات نیتروژن محصول ذرت علوفهای مبتنی بر تصاویر ماهوارهای
پژوهش حاضر به منظور تهیه نقشه تغییرات نیتروژن با استفاده از تصویرماهواره ای ASTER انجام شد. منطقه مورد مطالعه، یک مزرعه ذرت 23 هکتاری در شهرستان پاکدشت در جنوب استان تهران انتخاب شد. عملیات نمونه برداری همزمان با عبور ماهواره از منطقه صورت گرفت. تعداد53 نمونه با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی منظم انتخاب شدند. درصد نیتروژن نمونه ها، با استفاده از روش کجدال به دست آمد. خطای تصحیح هندسی تصویر، برابر با 2/0 پیکسل بود. به منظور تخمین مقدار نیتروژن، شاخص های NDVI،MSAVI2 ، MCARI2 و MTVI2 محاسبه شدند. نتایج نشان دادکه شاخص ها دارای همبستگی با مقدار نیتروژن بوده و شاخصMTVI2 با 87/0= 2R بالاترین همبستگی را نشان داد. برای تهیه نقشه تغییرات نیتروژن، از روش طبقه بندی نظارت شده نقشه بردار زاویه طیفی استفاده شد. دقت کلی 53/97 درصد و ضریب کاپا 9669/0 به دست آمد. براساس نتایج طبقه بندی سه سطح نیتروژن زیاد (3-5/2 درصد)، متوسط(5/2-2 درصد) و کم (2-1درصد) در مزرعه شناسایی شد. همچنین نتایج نشان داد 8/15، 2/25 و 59 درصد از سطح مزرعه به ترتیب مقادیر زیاد، متوسط و کم نیتروژن را دریافت کردند. با توجه به وجود تغییرات زیاد نیتروژن در مزارع، مدیریت دقیق توزیع کود نیتروژن ضروری است.
https://ijbse.ut.ac.ir/article_23124_b5f66237c93c91fbedbee85427bd1fd2.pdf
2011-10-23
103
111
سنجش از دور
شاخص پوشش گیاهی
نیتروژن
نیکروز
باقری
nikroozbagheri@yahoo.com.au
1
دکتری، دانشگاه تهران
AUTHOR
حجت
احمدی
hjahmadi2@ut.ac.ir
2
دانشیار، دانشگاه تهران
AUTHOR
محمود
امید
omid@ut.ac.ir
3
استاد، دانشگاه تهران
AUTHOR
سیدکاظم
علویپناه
alavi@mailinator.com
4
استاد، دانشگاه تهران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی بر خی خواص رئولوژیکی هیدروکلوئید دانه گیاه شاهی (Lepidium sativum L.)
خصوصیات رئولوژیک محلولهای آبی موسیلاژ استخراج شده از دانه گیاه شاهی (Lepidium sativum L.) مورد بررسی قرار گرفت. ویسکوزیته هیدروکلوئید دانه شاهی در محدوده سرعت برشی 92/1 تا 4/229 s-1 به عنوان تابعی از غلظت (4/0، 6/0، 8/0 و 0/1 % w/w )، دما (5، 25 و ?C 40) و pH ( 5/2، 4، 7 و 10) به دست آمد. برای این هیدروکلوئید یک رفتار غیر نیوتنی رقیق شونده با برش مشاهده گردید و مقدار شاخص رفتار جریان در اکثر حالات کمتر از 6/0 بود. رفتار سودوپلاستیک (رقیق شوندگی) در محدوده غلظتی از 4/0 تا 0/1 نشان داده شد. از فرمول قانون توان برای تعیین همبستگی بین سرعت برشی و ویسکوزیته استفاده گردید. ویسکوزیته محلولها، بستگی به غلظت، pH، دما و سرعت برشی داشت و با افزایش غلظت، مقدار ویسکوزیته و تنش برشی افزایش و با افزایش دما مقدار آنها کاهش یافت. افزایش pH تا 7 باعث افزایش ویسکوزیته گردید. نتایج آزمون FT-IR دلالت بر وجود گروههای اسیدی با گروههای آسیل در زنجیره پلیمر داشت.
https://ijbse.ut.ac.ir/article_23125_24ae72fc7dc04ac2b93a7b272b6a321b.pdf
2011-10-23
113
120
دانه شاهی
رفتار رئولوژیک
رقیق شونده با برش
موسیلاژ
ویسکوزیته
عسگر
فرحناکی
farahnak2@shirazu.ac.ir
1
دانشیار، دانشگاه شیراز
AUTHOR
حامد
عسکری
askari@mailinator.com
2
کارشناس ارشد، دانشگاه شیراز
AUTHOR
مریم
بختیاری
bakhtiari@mailinator.com
3
کارشناسی ارشد، دانشگاه شیراز
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
جایگزینی بخشی از ژلاتین با صمغ فارسی و استفاده از کندر برای تولید پاستیل فراسودمند
در این پژوهش، امکان جایگزینی بخشی از ژلاتین با صمغ فارسی، بخشهای محلول و نامحلول آن و همچنین تاثیر افزودن پودر کندر روی برخی ویژگیهای مکانیکی و حسی پاستیل میوهای ارزیابی شد. یافتهها نشان دادند صمغ فارسی در حضور غلظت های بالای شکر قادر به تشکیل ژل مناسب نبوده ولی بخش نامحلول آن دارای چنین توانایی می باشد. در ضمن, با افزایش میزان صمغ فارسی و بخش محلول آن در فرمولاسیون، کلیه ویژگیهای مکانیکی از قبیل ضریب کشسانی، مقاومت کششی، کشیدگی در نقطه شکست و کار تا نقطه شکست کاهش یافتند. درحالیکه در پاستیلهایی که حاوی بخش نامحلول صمغ فارسی بودند، ویژگیهای مکانیکی مشابه نمونههای شاهد بود. از نظر ویژگیهای حسی نیز اگرچه امتیاز نمونههای حاوی صمغ فارسی کاهش یافت ولی در بسیاری از موارد اختلاف معنیداری دیده نشد
(05/0 p> ) . در رابطه با تاثیر افزودن پودر کندر به فرمولاسیون پاستیل نیز یافتهها نشان دادند که ویژگی های مکانیکی بهطور معنیداری افزایش یافتند. ارزیابی حسی نمونههای حاوی کندر نیز بیانگر پذیرش آنها از لحاظ کلیه خواص چشایی به ویژه در غلظتهای زیر 2/0 درصد بود. یافتههای این پژوهش به خوبی نشان داد که میتوان از صمغ کندر و صمغ فارسی بهعنوان موادی با منشأ طبیعی در تولید پاستیل فراسودمند با خواص غذایی-دارویی استفاده کرد و امکان جایگزینی 40 درصد از ژلاتین با صمغ فارسی بهویژه بخش نامحلول آن وجود دارد.
https://ijbse.ut.ac.ir/article_23126_6c7af8eb7b42a70d8062b79714141873.pdf
2011-10-23
121
131
پاستیل
ژلاتین
صمغ فارسی
کندر
ویژگیهای مکانیکی
سلیمان
عباسی
abbasi@mailinator.com
1
دانشیار، دانشگاه تربیت مدرس
AUTHOR
سودابه
محمدی
mohammadi3@mailinator.com
2
کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت مدرس
AUTHOR
سمیه
رحیمی
rahimi@mailinator.com
3
دکترا، دانشگاه تربیت مدرس
AUTHOR