پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
40
1
2009
08
23
ارایه طرح، ساخت و ارزیابی نشاکار گلدانی
FA
سید مهدی
حسینی
hoseini2@mailinator.com
محمد
لغوی
loghavi2@shirazu.ac.ir
به منظور انجام عمل نشاکاری دستگاهی به نام نشاکار گلدان کاغذی طراحی و ساخته شد و با اجرای نشاکاری نهالهای چغندرقند در مزرعه مورد ارزیابی قرار گرفت. فاصله بین نشاها به وسیله یک چرخ شمارنده مجهز به حسگر مادون قرمز که میزان مسافت پیموده شده را اندازه گیری میکند قابل انتخاب و تنظیم است. یک موتور پلهای با دستوری که از میکروکنترولر میگیرد باعث چرخش موزع به میزان موردنظر میگردد تا گلدان حاوی نشاء به موقع آزاد شده و از طریق لوله سقوط در شیار ایجاد شده توسط شیار بازکن قرار گیرد. سپس یک جفت دیسک پوشاننده و یک جفت چرخ فشاردهنده نشاء را درخاک تثبیت مینماید. برای ارزیابی دستگاه دو فاکتور سرعت پیشروی در سه سطح 25/0، 375/0 و 50/0 متر بر ثانیه و نشاء چغندرقند در دو سطح چهاربرگی و شش برگی با سه تکرار در یک مزرعه تحقیقاتی به اجرا گذاشته شد. پارامترهایی مانند متوسط فاصله بین نشاءها روی ردیف، انحراف جانبی نشاء از روی ردیف، شاخص نکاشت، درصد کاشت قابل قبول و غیرقابل قبول، سرعت تغذیهی نشاء توسط اپراتور، درصد نشاءهای آسیب دیده و تعداد نشاءهای پابرجا مانده بعد از 45 روز اندازهگیری شد. نتایجی که از تجزیه واریانس دادهها به دست آمده نشان داد که تاثیر سرعت پیشروی بر متوسط فاصله بین نشاءها روی ردیف، سرعت تغذیهی نشاء توسط اپراتور، انحراف جانبی نشاء از روی ردیف و شاخص نکاشت در سطح یک درصد معنیدار است. اثر تکرار و نوع نشاء بر هیچ کدام از پارامترهای اندازهگیری شده معنیدار نگردید. سرعت کاری نشاکار با نشاکاری دستی توسط کارگر مقایسه و نتایج نشان داد که نشاکاری ماشِنی در حدود 6 برابر سریع تر از نشاکاری دستی است. سرعت بهینه نشاکاری توسط ماشین در سطوح مورد بررسی برابر با 5/0 متر بر ثانیه بود که در این سرعت، درصد کاشت قابل قبول 6/85 درصد، متوسط فاصله بین نشاها روی ردیف درحد قابل قبول، شاخص نکاشت حدود 5 درصد و سرعت تغذیهی نشاء توسط اپراتور 98 نشاء در دقیقه بود. صد درصد نشاءها تا 45 روز بعد از نشاکاری که آبیاری آن ها ادامه یافت پابرجا مانده و رشد مطلوبی داشتند.
چغندر قند,شاخص,گلدان کاغذی,نشاکار,نکاشت
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20269.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20269_ed009a71b06e386fb6accceeeb11f4ef.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
40
1
2009
08
23
بررسی برخی عوامل مؤثر بر استحصال کیفی و کمیروغن در حرارت و زمانهای مختلف
به همزدن خمیر حاصل از دانهی رقم روغنی زیتون
FA
عباس
اکبرنیا
0000-0003-3822-8804
hmobli@ut.ac.ir
حسین
مبلی
0000-0003-3822-8804
hmobli@ut.ac.ir
اسداله
اکرم
akram@mailinator.com
منوچهر
حامدی
hamedi@maininator.com
شاهین
رفیعی
rafiee@mailinator.com
برای بررسی تأثیر عوامل زمان و حرارت در کیفیت و کمیت روغن زیتون و به دست آوردن روغن بکر، آزمونی با زمان همزدن خمیر زیتون در سه سطح 10، 20 و 30 دقیقه و دمای واحد همزن در سه سطح 30، 45 و 60 درجه سلسیوس با سه تکرار انجام شد. در این راستا دادههای آزمون توسط آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفتند. مقایسه میانگینها براساس آزمون چند دامنه دانکن نشان داد که با افزایش دما و زمان همزدن، میزان اسیدیته و پراکسید روغن افزایش مییابد، یعنی با افزایش دمای واحد همزن و زمان همزدن کیفیت روغن زیتون کاهش مییابد. همچنین نتایج آزمون نشان داد که با افزایش دما و زمان همزدن میزان رطوبت تفاله افزوده میشود که این افزایش سبب کاهش کمیت روغن استحصالی میگردد. ولی از سوی دیگر افزایش دما و زمان همزدن سبب کاهش میزان چربی تفاله شده که این موضوع افزایش کمیت روغن را به دنبال داشت، لذا از میان سطوح انتخاب شده در این آزمون زمان همزدن و دمای واحد همزن برای به دست آوردن بالاترین کمیت و کیفیت روغنگیری زیتون، به ترتیب 20 دقیقه و 30 درجه سلسیوس پیشنهاد شد.
دمای همزن,زمان همزن,زیتون,کمیت روغن.,کیفیت روغن
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20270.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20270_efb9fe9096183a6a46b0dc55a9fc02ec.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
40
1
2009
08
23
اثر ارتعاشات حمل و نقل بر روی مدول الاستیسیته هندوانه رقم کریمسون سوئیت
FA
فیض اله
شهبازی
shahbazi@mailinator.com
علی
رجبی پور
rajabipour@mailinator.com
سید سعید
محتسبی
0000-0002-4031-1095
mohtaseb@ut.ac.ir
شاهین
رفیعی
rafiee@mailinator.com
ارتعاشات ناشی از حمل و نقل اثر زیادی بر روی میزان صدمات محصولات کشاورزی خصوصاً میوهها و محصولات جالیزی دارد. مدول الاستیسیته یکی از مهمترین خواص مکانیکی میوهها است که تغییرات آن میتواند مشخص کننده میزان صدمه وارده به محصول در طی حمل و نقل باشد. در این مطالعه اثرات فرکانس ارتعاش، شتاب ارتعاش، مدت زمان ارتعاش و موقعیت قرارگیری محصول داخل مخزن، بر روی میزان صدمات وارده بر هندوانه مورد مطالعه قرار گرفت. ابتدا میزان فراوانی فرکانس و شتاب ارتعاش در طی حمل و نقل با کامیون در جاده اندازهگیری شد. سپس با استفاده از یک دستگاه شبیه ساز ارتعاشات در آزمایشگاه، ارتعاشات حمل و نقل شبیهسازی و اثر پارامترهای مختلف بر روی میزان صدمات بررسی شد. میزان صدمه برمبنای اختلاف بین مدول الاستیسیته هندوانه قبل و بعد از ارتعاش، برحسب درصد درنظر گرفته شد. با توجه به نتایج به دست آمده از اندازهگیری و آنالیز ارتعاشات حمل و نقل، فرکانسهای بین Hz10-5 و Hz15-10 دارای بیشترین فراوانی بودند و میانگین فرکانسهای این دامنهها به ترتیب برابر با Hz5/7 و Hz13 بود. همچنین شتابهای بین g5/0-25/0 و g75/0-5/0، بیشترین فراوانی را داشتند و میانگین شتابهای این دامنهها به ترتیب g3/0 و g7/0 بود که همین میانگینهای فرکانس و شتاب برای شبیهسازی ارتعاش در نظر گرفته شدند. مدت زمان ارتعاش برابر 30 و 60 دقیقه در نظر گرفته شد و میزان صدمات در لایههای بالایی، میانی و پایینی هندوانه در داخل مخزن اندازهگیری شد. نتایج آنالیز دادهها نشان داد که اثرات فرکانس ارتعاش، شتاب ارتعاش، زمان ارتعاش و موقعیت قرارگیری محصول داخل مخزن، که به عنوان منابع تغییرات در نظر گرفته شدند، در سطح یک درصد بر روی میزان صدمات معنیدار است. ارتعاشات با فرکانس Hz5/7، شتاب g7/0 و مدت زمان 60 دقیقه بیشترین صدمات را وارد کردهاند. میزان صدمات وارده بر هندوانههای واقع در لایههای بالایی مخزن بیشتر از لایههای زیرین و وسطی است.
حمل و نقل,شتاب ارتعاش,صدمات,فرکانس ارتعاش,مدول الاستیسیته,هندوانه
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20271.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20271_617ff78ced1b0f09db638dc10a44852a.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
40
1
2009
08
23
شبیهسازی عددی رطوبت دانه شلتوک (رقم علی کاظمی) در طی خشک کردن
FA
شاهین
رفیعی
rafiee@mailinator.com
تیمور
توکلی هشجین
htavakoli@yahoo.com
محمدهادی
خوش تقاضا
0000-0001-6754-6401
khoshtag@modares.ac.ir
شبیه سازی فرآیند خشک شدن شلتوک برنج یکی از روشهای پیش بینی نحوه توزیع رطوبت در طی فرآیند بوده و منجر به بهبود و حفظ کیفیت شلتوک میشود. تغییر شرایط خشک کردن تاثیر قابل ملاحظهای بر میزان ضایعات مراحل مختلف شالیکوبی دارد در نتیجه کنترل شرایط خشک کردن امری ضروری میباشد. در این مقاله به روش اجزاء محدود، انتقال رطوبت در طی خشک شدن در داخل دانه شلتوک (رقم علی کاظمی) با فرض متقارن بودن دانه شلتوک شبیه سازی شد. برای تأیید صحت مدلهای استخراج شده، بوسیله خشک کن آزمایشگاهی، توده بستر نازک شلتوک برنج دانه بلند (رقم علی کاظمی) با رطوبت اولیه 986/32% (بر پایه خشک، d.b.) خشک شد. در طی خشک شدن، دمای، رطوبت نسبی و سرعت هوا به ترتیب ?C40، 32% و m/s5/1 بود. در طول مدت خشک کردن بستر نازک، وزن توده شلتوک برنج با فواصل زمانی ده دقیقه اندازهگیری شده و با این دادهها رطوبت شلتوک محاسبه گردید. مدلها نیز با توجه به ورودیهای حاصل از شرایط آزمایشگاهی با گام یک دقیقه حل شد. ریشه مجموع مربعات خطا و درجه تاثیر مدل دادههای شبیه سازی نسبت به دادههای آزمایشگاهی به ترتیب 01/0 و 9908/0 بود. در نتیجه مدل، تقریب خوبی نسبت به دادههای آزمایشگاهی داشته و برای شبیهسازی رطوبت دانه شلتوک علی کاظمی میتواند استفاده شود.
انتشار رطوبت,خشک کردن,دانة شلتوک,رقم علی کاظمی,روش اجزاء محدود,شبیه سازی
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20272.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20272_fb9f9830d8f3fb9dee9e7ec1e0af5925.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
40
1
2009
08
23
ارزیابی مزرعهای دقیق کار سمبهای با موزع صفحهای مجهز به واحد کودکار جهت کشت ذرت
FA
احمد
امیدی
omidi@mailinator.com
سیدحسین
کارپرورفرد
0000-0001-9060-0867
karparvr@shirazu.ac.ir
امروزه خاکورزی حفاظتی به عنوان راه حلی مناسب جهت جلوگیری از فرسایش خاک از طریق حفظ بقایای محصول قبلی در سطح خاک مطرح میباشد. یک ایده جدید به منظور کشت دقیق بذر در سیستم خاکورزی حفاظتی استفاده از کارندههای سمبهای است که به راحتی در زمینهای با بقایای انبوه کار میکنند. در این تحقیق از آزمایش فاکتوریل 3?2 در قالب بلوکهای کامل تصادفی شامل دو نوع کارنده (دقیق کار مرسوم با موزع صفحهای و دقیق کار سمبهای مجهز به واحد کودکار جهت کاشت همزمان کود و بذر در سیستم بیخاکورزی) و سه سطح سرعت پیشروی (3، 5 و 7 کیلومتر بر ساعت) به منظور تعیین اثرات نوع کارنده و سرعت پیشروی بر شاخص نکاشت، شاخص چندتایی، شاخص کیفیت تغذیه، میانگین عمق کاشت، سرعت سبزشدن، درصد جوانه زنی، ضریب تغییر فواصل، شاخص یکنواختی توزیع افقی بذر و شاخص دقت کاشت ذرت استفاده شد. تجزیه و تحلیل دادههای به دست آمده نشان داد که برای هر دو کارنده افزایش سرعت پیشروی باعث افزایش شاخص نکاشت، شاخص دقت، ضریب تغییر فواصل و کاهش شاخص چندتایی و شاخص یکنواختی توزیع افقی بذر شد. همچنین اثر سرعت پیشروی بر درصد سبز شدن، سرعت سبزشدن و عمق کاشت معنی دار نبود(05/0>P). هر دو کارنده در سرعت 5 کیلومتر بر ساعت بیشترین مقدار شاخص کیفیت تغذیه را داشتند. نتایج به دست آمده نشان داد که دقیق کار سمبهای در سرعت 5 کیلومتر بر ساعت دارای بهترین عملکرد بوده است
دقیق کار سمبه ای,کاشت ذرت,کودکار,مجهز,موزع صفحهای
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20273.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20273_cb8419793b9c2f3cf309cf37374b9ab3.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
40
1
2009
08
23
ارائه طرح و ارزیابی مزرعه ای وسیله کمک جدا کننده در کمباین برای برداشت کلزا
FA
محمدمهدی
شهاب زاده
shahabzadeh@ut.ac.ir
سعادت
کامگار
saadatkamgar@yahoo.com
محمدحسین
رئوفت
raoufat2@shirazu.ac.ir
طبیعت پیچیده غلافهای گیاه کلزا موجب میگردد که هنگام برداشت محصول با کمباینهای رایج فعلی، ضربات مکانیکی اعمال شده باعث باز شدن غلافهای نیمه خشک و ریزش آنها گردد. به همین دلیل مقدار زیادی دانه، قبل از ورود به کمباین بر روی زمین می ریزند. اضافه بر این، به هم پیچیدگی غلافهای گیاه در زمان رسیدن کلزا ریزش زیادی در ناحیه جدا کننده را موجب می گردد. درتحقیق حاضر نوعی ضمیمه جهت سوار کردن بر جداکننده برای بازکردن غلافها از یکدیگر به منظور تقلیل مقدار ریزش، طراحی، ساخته و بر روی هد کمباین جان دیر 955 نصب گردید. سپس طی آزمایشها مزرعه ای عملکرد دستگاه ساخته شده با عملکرد شاهد ( کمباین با هد معمولی ) مقایسه گردید. دستگاه مذکور شامل دو استوانه دوار میباشد که بر روی هر استوانه حداکثر تا 20 عدد انگشتی به فاصله 5 سانتی متر قرار می گیرد. محور نگه دارنده انگشتی نسبت به مرکز استوانه خارج از مرکز میباشد به طوری که با چرخش استوانه، انگشتی نسبت به سوراخ استوانه، داخل و خارج می گردد. این استوانه ها به صورت عکس یکدیگر حول محور اصلی خود چرخیده و به کمک انگشتی، غلافهای در هم فرورفته را از یکدیگر جدا می کنند. برای ارزیابی مزرعهای دستگاه، آزمایش فاکتوریل در سه سطح سرعت دورانی استوانه (5/26، 0/53 و 5/79 دور در دقیقه ) و سه سطح تعداد انگشتی (10، 14 و 18 عدد) و با سه تکرار در قالب طرح بلوک کامل تصادفی انجام گرفت. سرعت پیشروی کمباین نیز یک کیلومتر بر ساعت در نظر گرفته شد. نتایج آزمایشها نشان داد که تغییر سرعت استوانه به طور معنی داری بر میزان ریزش موثر می باشد و حداقل ریزش در سرعت چرخشی استوانه به میزان 53 دور بر دقیقه (27/0 متر بر ثانیه به صورت سرعت مماسی) حاصل گردید. تعداد انگشتی نیز بر میزان ریزش موثر بود و با افزایش تعداد انگشتی مقدار ریزش کاهش پیدا مینمود. میزان ریزش در تیمار شاهد که برابر kg/ha 61 بود به کمک نصب این سیستم به میزان kg/ha1/51 کاهش یافت .
برداشت,تلفات کمباین,جداکننده,ریزش از پلاتفرم,کلزا,کمباین
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20274.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20274_9d06e56f43f6b58e9cbc1e058ba25d40.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
40
1
2009
08
23
ساخت و ارزیابی آزمایشگاهی مکانیزم کاهنده نوفه سکوی توزین با استفاده از
مبدل نیروی جرم آزاد در سامانه سنجش عملکرد نیشکر
FA
محمد اسماعیل
خراسانی فردوانی
fardavani@mailinator.com
رضا
علیمردانی
rmardani@ut.ac.ir
محمود
امید
0000-0003-2616-4903
omid@ut.ac.ir
موضوع تحقیق حاضر توسعه روشی برای سامانههای سنجش عملکرد نیشکر مبتنی بر وزن به منظور کاهش نوفه حاصل از اثر ارتعاشات و تکانهای ماشین حین حرکت در مزرعه است. این روش بر همانند سازی ارتعاشی سامانه معادل جرم و فنر سکوی توزین با یک مبدل نیروی اضافه مجهز به وزنه آزاد استوار است. یکسان سازی بسامد طبیعی و فاز ارتعاش این دو سامانه با محاسبه وزنه آزاد و در نهایت تصحیح سیگنالهای سکو با تفاضل مضربی از سیگنالهای حاصل از مبدل نیروی جرم آزاد از مجموع سیگنالهای سکوی توزین به طور پیوسته انجام گرفت. طی دو سری آزمون در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کامل تصادفی اثر شش سطح بسامدی شامل ارتعاشات 3، 4، 5، 6، 5/6 و 8 هرتز روی میز ارتعاشی و سه سطح سرعت پرههای شبیه ساز بالابر شامل 2/2، 4/2 و 7/2 متر بر ثانیه و پنج سطح اضافه وزن محصول عبوری از روی سکو شامل صفر ، 5/1، 3، 5/4 و 6 کیلوگرم بر انحراف معیار سیگنالهای خروجی از سکوی توزین بر روی چهار تیمار شامل یک شاهد بدون تصحیح و هشت سطح تصحیح شده با ضرایب 2، 1/2، 2/2، 3/2، 4/2، 5/2، 6/2، 7/2 مطالعه شد. نتایج نشان داد که در محدوده وسیعی از بسامدهای ارتعاشی، سرعتهای مختلف بالابر و حتی در محدودهای از اضافه بارهای متفاوت روی سکو و همچنین برای تکانهای گذرا انحراف معیار سیگنالهای خروجی از سکو بعد از تصحیح در سطح احتمال 1% اختلاف معنیداری با قبل از تصحیح داشت و بعد از تصحیح از 4/0 فراتر نرفت که نشان دهنده دقت بالای آن است. همچنین بهترین ضریب تصحیح برای حالت بدون بار 2/2 و برای حالت عبور محصول 4/2 به دست آمد. استفاده از این تکنیک به دلیل ساختار ساده و دقت بالا کاملا کاربردی است و مزیت مهم دیگر آن این است که در محدوده بسامدهای کمتر از 10 هرتز که نمیتوان از فیلترهای آنالوگ یا دیجیتال به دلیل امکان حذف سیگنالهای مفید استفاده نمود، این تکنیک به خوبی جواب گو است.
سنجش عملکرد,فیلتر,کاهنده نوفه,مبدل نیروی جرم آزاد,نیشکر
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20275.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20275_f66aa7253f32a5002d1eb1f730bf3942.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
40
1
2009
08
23
بررسی خواص فیزیکی و مورفولوژیکی چهار ژنوتیپ گردو
FA
عزیز
ابراهیمی
ebrahimi@mailinator.com
محمد
شریفی
sharifi@mailinator.com
شاهین
رفیعی
rafiee@mailinator.com
محمدرضا
فتاحی مقدم
fattahi@mailinator.com
خواص,خواص فیزیکی,گردو,مدلینگ جرم.,مورفولوژیکی
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20276.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20276_234f1100c42a71c0724f9b8323d1dada.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
40
1
2009
08
23
مکان یابی صنایع فرآوری محصولات باغی در استان کرمانشاه با استفاده از
شاخصسازی ترکیبی و سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)
FA
آرزو
باباجانی
babajani_a@yahoo.com
خلیل
کلانتری
khkalan@mailinator.com
احمد
رضوانفر
rezvanfar@mailinator.com
حسین
شعبانعلی فمی
hfami@ut.ac.ir
بسیاری از محصولات کشاورزی به علت عدم دسترسی به بازار مناسب در سطح کشور دچار ضایعات فراوانی میگردند، بنابراین تاسیس صنایع کوچک مقیاس به ویژه صنایع تبدیلی به صورت راهکاری مناسب در جهت توسعه کشاورزی میتواند در نظر گرفته شود. هدف این تحقیق آن است که با بررسی مبانی نظری مکانیابی صنعتی و با بهرهگیری از تکنیکهای مناسب، عوامل محیطی مؤثر در استقرار صنایع تبدیلی در نواحی روستایی استان کرمانشاه را معرفی نماید. همچنین این مطالعه ضمن شناخت وضعیت کلی باغداری منطقه با تهیه مهمترین شاخصهای مربوط به استقرار صنایع مورد بحث و تعیین وزن آنها با استفاده از نظرسنجی از مدیران واحدهای صنعتی موجود صنایع فرآوری محصولات باغی در استان وتهیه شاخص ترکیبی، در قالب پایگاه دادهای سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) به تهیه نقشه های مربوطه پرداخته و مکان استقرار این نوع صنایع، در سطح استان کرمانشاه (شهرستانهای استان) تعیین نموده است. بر اساس یافتههای تحقیق شهرستان کرمانشاه با بیشترین پتانسیل به لحاظ چهار شاخص تعیین کننده در مطالعه مکانیابی اولویت اول، شهرستانهای پاوه، اسلامآبادغرب و صحنه اولویت دوم و سرپل ذهاب، جوانرود، سنقر و هرسین به عنوان اولویت سوم تعیین گردیدند.
استان کرمانشاه,باغی,صنایع تبدیلی,محصولات,مکانیابی
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20277.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20277_9028cceaa681e65f8927443b61bb6397.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
40
1
2009
08
23
تعیین ضریب انتشار حرارت کود گاوی با استفاده از حل یک بعدی معادله فوریه
FA
محمدامین
نیری
naiery@mailinator.com
محمدحسین
کیانمهر
kianmehr2@ut.ac.ir
اکبر
عرب محمدحسینی
mohammadhoseini@mailinator.com
سیدرضا
حسن بیگی بیگدلی
bigdeli@mailinator.com
رطوبت زیاد کود گاوی تازه، محیطی را برای رشد عوامل بیماریزا فراهم میآورد و باعث آلودگی محیط زیست میشود. یکی از راههای کاهش این آلودگیها، کاهش رطوبت کود میباشد همچنین کود خشک برای استفاده در زمینهای کشاورزی و بستر دام کاربرد دارد. از جمله مواردی که برای ساخت یک خشککن مناسب باید در نظر گرفت خواص حرارتی ماده شامل گرمای ویژه، ضریب هدایت حرارت و ضریب انتشار حرارت میباشد. در این تحقیق ضریب انتشار حرارت کود گاوی با استفاده از حل یک بعدی معادلهفوریه بهدست آمد. آزمایشها در رطوبتهای 20، 40، 60 و 82% و در دماهای 40، 50، 60 و C°70 انجام گرفت. مقدار ضریب انتشار حرارت (?) از 7-10×904/0 تا m2/s 7-10×11/2 به
دست آمد. مقدار ضریب انتشار حرارت با افزایش دما به صورت خطی افزایش یافت. در دمای ثابت، با افزایش رطوبت از 20 به 40% مقدار ? افزایش یافته و در رطوبتهای بالاتر از 40% روند کاهشی نشان داد. یک مدل چند جملهای با ضریب تعیین 99/0=R2 برای تخمین ضریب انتشار حرارت، برحسب رطوبت و دما بهدست آمد.
حرارت,رگرسیون,ضریب انتشار,کود گاوی,معادله فوریه
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20278.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20278_cd230bd4419d0c1c82dbcfb3ef7d88b4.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
40
1
2009
08
23
مقایسه روشهای مولکولی RAPD-PCR و DGGE-PCR در شناسایی لاکتوباسیلوسهای
جداسازی شده در طی رسیدن پنیر لیقوان
FA
تیوا
کفیلی
tivkafil@ut.ac.ir
سیدهادی
رضوی
srazavi@mailinator.com
زهرا
امام جمعه
0000-0002-1690-1968
emamj@ut.ac.ir
غلامرضا
صالحی جوزانی
salehi2@mailinator.com
محمدرضا
نقوی
naghavi@mailinator.com
در این تحقیق با استفاده از دو روش مولکولی مستقل از کشت دی کد-پی سی آر (DGGE-PCR) و وابسته به کشت رپید-پی سی آر (RAPD-PCR)، تغییرات جمعیتی لاکتوباسیلوسهای پنیر سنتی لیقوان بررسی شد. هر دو این تکنیکها، توانایی بالایی در شناسایی و ردیابی این گروه از باکتریهای اسیدلاکتیک نشان دادند. با این حال، تفاوت هایی نیز در نحوه شناسایی لاکتوباسیلوسهای جداسازی شده در مراحل مختلف رسیدن دیده شد. در روش وابسته به کشت رپید لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس پاراپلانتاروم و لاکتوباسیلوس برویس در محصول رسیده به عنوان جمعیت غالب شناسایی شدند. اما در روش مستقل از کشت دی کد حضور دو سویه لاکتوباسیلوس کرواتوس و ساکیی نیز دیده شد که در روش وابسته به کشت قابل شناسایی نبودند. از مزیتهای روش رپید فراهم کردن دادههایی کمی برای جمعیت باکتریایی مختلف بود در حالیکه روش دی کد، تنها قادر به فراهم آوردن دادههایی نیمه کمی بود. با توجه به محاسن و محدودیتهای هر دو روش میتوان گفت که هر دو این روشها به تنهایی کامل نبوده و در صورت کاربرد تلفیقی، دادههای قابل اطمینان تری ارائه خواهد شد.
از کشت,پنیر سنتی,جمعیت باکتریایی,روش مستقل,ورش وابسته به کشت
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20279.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20279_f2dd8aa1801145322edcc124f50d4ca3.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
40
1
2009
08
23
تولید خمیرماهی کپور سرگنده (Hypopthalmichthys nobilis) و تعیین زمان ماندگاری آن
در سردخانه 18- درجه سلسیوس
FA
سهراب
معینی
moeini@mailinator.com
مونا
تاجزاده
monatajzadeh@gmail.com
در این بررسی خمیر ماهی کپور سرگنده با استناد بر سه فرمول تهیه و براساس آزمایشهای چشایی (Organoleptic Properties) فرمول شماره سه انتخاب شد. سپس این محصول به سه قسمت تقسیم گردید. نمونه1 (شاهد) ،نمونه 2 (حاوی01/0 درصد آنتیاکسیدان (Butylated Hydroxy Anisole )BHA و نمونه3 (حاوی 02/0 درصد آنتیاکسیدان BHA) بودند. نمونهها منجمد و برای تعیین زمان ماندگاری در سردخانه در 18- درجه سلسیوس نگهداری شدند و آزمایشهای میکروبی (Total Count)، عدد پراکسید (Peroxide Value)، T.V.N(Total Volatile Nitrogen)، تعیین و اندازهگیری اسیدهای چرب (Profile Fatty Acid), در فواصل زمانی مشخصشده (0، 15، 30، 60 و 90) روز انجام گرفت. نتایج آزمایش TVN در نمونه شاهد از g100mg/ 2/11 در زمان صفر به میزان g100mg/ 48/25 پس از60 روز نگهداری در سردخانه رسید، در نمونه حاوی آنتیاکسیدان BHA با غلظت 01/0 درصد بعد از 90 روز میزان TVNبه g100mg/ 9/25 رسید و در نمونه حاوی آنتیاکسیدان BHA با غلظت 02/0 درصد نیز پس از 90 روز میزان TVN به g100mg/ 34/25 رسید اما تغییرات مقدار پراکسید در نمونه شاهد در زمان صفر، 15، 30 و 60 روز نگهداری در سردخانه °c18- به ترتیب meqO2/kg 9/0، meqO2/kg 4/1 و صفر meqO2/kg بود. میزان مقدار پراکسید در غلظت 01/0 درصد BHA به meqO2/kg 6/2 و در غلظت 02/0 درصد به meqO2/kg2/2 پس از 90 روز رسید. بر اساس این نتایج TVN به عنوان مهمترین شاخص تعیین زمان ماندگاری تعیین شد که بر اساس آن زمان ماندگاری نمونه شاهد 60 روز، نمونه حاوی BHA با غلظت 01/0 و 02/0 درصد 90 روز تعیین گردید. کلیه نتایج از نظر آماری در سطح (05/0 (p? معنیدار میباشند.
آنتیاکسیدانBHA ,خمیر ماهی,زمان ماندگاری.,عدد پراکسید
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20280.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20280_c0a2b0299b271b29fbe537a0696f8071.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
40
1
2009
08
23
تاثیر مدت زمان رسانیدن بر پروفیل اسیدهای چرب، ریز ساختار و خواص حسّی پنیر UF فتا
FA
مصطفی
کرمی
0000-0002-8889-0866
mkarami@basu.ac.ir
محمدرضا
احسانی
ehsani2@mailinator.com
محمدعلی
ابراهیم زاده موسوی
ebrahimzade@mailinator.com
کرامت اله
رضایی
rezaei_k@ut.ac.ir
محمد
صفری
safari@mailinator.com
در این تحقیق، طی رسانیدن پنیر UF ( روزهای 3، 20، 40 و 60) تغییرات اسیدهای چرب و خواص فیزیکوشیمیایی مورد مطالعه قرار گرفت. با افزایش مدت رسانیدن، در اثر تبدیل اسیدهای چرب به فرآورده های ثانویه عطری و طعمی، درصد اسیدهای چرب C4:0-C12:0 به طور معناداری کاهش یافت (05/0P<) در حالی که درصد اسیدهای چرب
C14:0-C18:2 در اثر تجمع این اسیدها یا کاهش اسیدهای چرب کوتاه و متوسط زنجیر افزایش یافت. میزان تجزیه اسیدهای چرب C4:0-C10:0 طی زمان رسانیدن به طور معناداری بالا بود. عکسهای میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان داد که با افزایش زمان رسانیدن از 3 تا 60 روز، گلبولهای چربی تجزیه شده و بافتی همگن ایجادمیشود، به نحوی که پس از 20 روز، گلبول چربی قابل مشاهدهای یافت نشد و به جای گلبولها، حفراتی حاصل از شکستن چربی باقی ماند. نتایج بررسی خواص حسی پنیر نشان داد که زمانهای متفاوت، تأثیری بر خواص ظاهری و طعم تندی این پنیر نداشتند. پس از 20 روز، خواص بافتی، عطر و طعم و پذیرش کلی نمونههای پنیر نسبت به روز سوم رسانیدن، به طور معنا داری بالاتر بود (05/0P<).
اسیدهای چرب,پنیر UF فتا,خواص حسّی,ریز ساختار,میکروسکوپ الکترونی روبشی
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20281.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20281_59ec9337396f15d89b4e23ac871a83e8.pdf