پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
44
2
2014
02
20
ارزیابی غیرمخرب تازگی تخممرغ با طیفسنجی UV-IR و تعیین تأثیرگذارترین ناحیۀ طیفی
101
112
FA
سامان
آبدانان مهدیزاده
استادیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
saman.abdanan@gmail.com
سعید
مینایی
0000000322415621
دانشیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهران
minaee@modares.ac.ir
عزالدین
مهاجرانی
دانشیار گروه فیزیک، دانشگاه شهید بهشتی تهران
e-mohajerani@sbu.ac.ir
محمد امیر
کریمی ترشیزی
استادیار گروه دام و طیور، دانشگاه تربیت مدرس تهران
karimitm@modares.ac.ir
10.22059/ijbse.2014.50117
صنعت مدرن طیور بهجای روشهای سنتی فراوری و جابهجایی تخممرغ مانند candling و بازرسی چشمی، بهدنبال روشهای جدیدتری است. هدف از این پژوهش، ارزیابی طیفسنجی UV-IR بهمنظور سنجش غیرمخرب تازگی تخممرغ بهعنوان جایگزینی برای روشهای سنتی بازرسی است. برای بررسی گسترۀ وسیعی از تغییرات در تازگی، گروههای متشکل از 10 تخممرغ (<sup>o</sup>C 730 و 425درصد RH) بهمدت 30 روز ذخیره شدند. اندازهگیریهای طیفی در برابر سه پارامتر مخرب سنجش تازگی (Haugh units (HU)، pH سفیده و زرده، و ضریب زرده (YC[1])) قرار داده شدند. روشهای PLSR وPCR بهمنظور پیشبینیHU ، pH سفیدۀ تخممرغ، و YC براساس دادههای طیفی استفاده شد. مقدار ضریب تعیینخطای پیشگویی در روش PLSR برای HU، YC، و pH سفیده بهترتیب 88/0، 86/.، و 78/0 و در روش PCR (برای HU، YC، و pH) سفیده بهترتیب 64/0، 62/0، و 41/0 بهدست آمد. این نتایج بیانگر توانایی بیشتر PLSR در پیشبینی دادههای طیفی است. درضمن بیشتر اطلاعات طیفی در بازه nm820-510 قرار دارد. نتایج همچنین نشان داد که طیفسنجی UV-IRدر ارزیابی کیفیت درونی و تازگیتخممرغ روش موفقی است.
<br clear="all" /><br />
ارزیابی غیرمخرب,شاخصهای کیفیت و تازگی تخممرغ,ناحیۀ طیفی تأثیرگذار
https://ijbse.ut.ac.ir/article_50117.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_50117_f9b967f90d6d4f337346abb82ea7037b.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
44
2
2014
02
20
بررسی اثر تخلخل جاذب مشبک بر کارایی هواگرمکن خورشیدی با پوشش پلهای از شیشه
113
118
FA
مریم
زمانیان
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد،دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
zamanian.87sh@yahoo.com
علی
زمردیان
استاد، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شیراز
zomorodali@yahoo.com
10.22059/ijbse.2014.50118
یکی از روشهای استفاده از انرژی خورشیدی استفاده از جمعکنندههای خورشیدی است. در این پژوهش جمعکنندۀ مشخصشده از نوع تخت بود و با پوشش شیشهای پلهای و صفحات جاذب آلومینیومی متخلخل (با ضریب تخلخل ثابت 0177/0 و 0314/0 و ضخامت mm 5/2) در معرض مستقیم تابش خورشید بررسی شد. اثر تخلخل صفحۀ جاذب جمعکننده بر کارایی حرارتی آن در محدودۀ دبی جرمی هوا (0056/0، تا 0385/0 kgm<sup>-2</sup>s<sup>-1</sup>) در شش دبی هوای ورودی، آزمایش و بررسی شد. آزمایشها در سه تکرار، در فواصل زمانی 11 تا 13 بعدازظهر، با متوسط شید خورشید در این فاصلۀ زمانی برابر با Wm<sup>-2</sup> 1040 انجام گرفت. نتایج بهدستآمده از آزمایشها صحت نظریۀ بررسیشده در این تحقیق را نشان میدهدکه با افزایش تخلخل صفحۀ جاذب، بازده گرمایی جمعکننده افزایش مییابد. اما در دبی کمینه مشاهده شد که بازده صفحۀ جاذب با تخلخل کمتر، بیشتر است .در دبی کمینه، بازده صفحات جاذب با تخلخل 0177/0 و 0314/0 بهترتیب 31/0 و 29/0و در دبی بیشینه بهترتیب 83/0 و 88/0 بهدست آمد. این هواگرمکن میتواند در پروژههای خشککردن محصولات کشاورزی، گرمکردن خانههای روستایی و شهری، فضای گلخانهها، و دامداریها استفاده شود.
پوشش پلهای,جاذب فلزی متخلخل,جمعکنندۀ خورشیدی هوایی تخت,خشککردن
https://ijbse.ut.ac.ir/article_50118.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_50118_b40dd7e0d001a541fdfa6fcb5048aacd.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
44
2
2014
02
20
طراحی، ساخت و ارزیابی پوست کن پیوسته کنجد
119
124
FA
سید مهدی
نصیری
0000-0001-6059-8911
استادیار بخش مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشگاه شیراز
nasiri@shirazu.ac.ir
نجات
صادقی
دانشجوی کارشناسی ارشد بخش مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشگاه شیراز
sadeghi.nejat@yahoo.com
10.22059/ijbse.2014.50119
پوستکنی مرحلهای بسیار مهم در فراوری دانۀ کنجد و شامل فرایندهای خیساندن، پوستگیری، و جداسازی پوست از مغز دانۀ کنجد است. در این تحقیق، یک پوستکن پیوستۀ دانههای کنجد در راستای طراحی فرایند پیوستۀ صنعتی کنجد طراحی، ساخته، و سپس ارزیابی شد. شیب دستگاه و دور محور پوستکن فاکتورهای اصلی آزمایش بودند. نتایج نشان میدهد که این دو فاکتور تأثیر معنیداری بر درصد پوستگیری دانهها دارند (01/0=p). حداکثر درصد پوستگیری با یکبار عبور دانهها از پوستگیر درحدود 84 درصد بود که در شیب صفر درجه و کمترین سرعت دورانی دستگاه بهدست آمد. نتایج همچنین نشان داد که بین زمان پوستگیری و درصد دانههای سفیدشده رابطهای خطی با ضریب همبستگی 80/0 وجود دارد. با افزایش زمان پوستگیری که در تنظیمات دیگر دستگاه امکانپذیر است، دستگاه برای استفاده در فرایند پیوستۀ صنعتی مناسب میشود.
آسیابکردن,پوستکن کنجد,فراوری کنجد,کنجد
https://ijbse.ut.ac.ir/article_50119.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_50119_1813a5e9b4427704bef5c02213a6ef85.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
44
2
2014
02
20
کاربرد شبکههای هوش مصنوعی و استنتاج عصبی فازی تطبیقی برای تعیین محتوای رطوبتی برگ چای سبز براساس پارامترهای رنگی
125
133
FA
محمد
شهابی قویونلویی
دانشجوی کارشناسی ارشد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
mohamadshahabi@yahoo.com
شاهین
رفیعی
0000-0003-2647-3984
استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
shahinrafiee@ut.ac.ir
سید سعید
محتسبی
0000-0002-4031-1095
استاد ،پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
mohtaseb@ut.ac.ir
سلیمان
حسینپور
دانشآموخته دورۀ دکتری، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
slmn.hosseinpour@gmail.com
10.22059/ijbse.2014.50120
استفاده از پردازش تصویر و سامانههای هوش مصنوعی در زمینۀ کشاورزی و صنایع غذایی روزبهروز بیشتر میشود. هدف از انجام این تحقیق، بررسی امکان استفاده از پردازش تصویر در پیشبینی روند تغییرات محتوای رطوبتی برگهای چای سبز در حین خشکشدن با استفاده از سامانههای پیشگویی شبکۀ عصبی مصنوعی و استنتاج فازی عصبی تطبیقی است. آزمایشهای خشککردن بهروش لایه نازک و براساس عوامل مؤثر در خشکشدن در پنج دمای 50، 60، 70،80، و 90 درجۀ سلسیوس و سه سرعت جریان هوای 5/0، 1، و 5/1 متربرثانیه انجام گرفت. نتایج حاصل از استخراج پارامترهای رنگی تصاویر برگرفته از نمای بالای نمونهها، بهعنوان دادههای ورودی سامانههای هوش مصنوعی، برای تعیین محتوای رطوبتی آنها بهکار برده شد. درپایان، بهترین نتایج پیشبینی شبکۀ عصبی مصنوعی با دو لایۀ پنهان (شامل 12 نرون در لایۀ اول و 15 نرون در لایۀ دوم)با ضریب تعیین 948/0 و مجذور میانگین مربعات خطای 092/0 گردید.
پردازش تصویر,چای سبز,خشککردن,هوش مصنوعی
https://ijbse.ut.ac.ir/article_50120.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_50120_70c87e14744f5e03b45baf541f66775d.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
44
2
2014
02
20
چرخۀ کامل انرژی در تولید اتانول از ملاس نیشکر در ایران
135
142
FA
محسن
غدیریانفر
دانشجوی دکتری ،دانشکدۀ مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران
ghadiryan@ut.ac.ir
علیرضا
کیهانی
استاد، دانشکدۀ مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران
akeyhani@ut.ac.ir
محمود
امید
0000-0003-2616-4903
استاد، دانشکدۀ مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران
omid@ut.ac.ir
10.22059/ijbse.2014.50121
در این مطالعه روند انرژی از کشت نیشکر تا تولید اتانول از ملاس، در ایران بررسی شد. با توجه به نتایج، انرژی مصرفی بهازای هر لیتر الکل، 32/22 مگاژول است. ازاینرو، مقدار نسبت انرژی (ER) برابر 95 درصد و محتوای انرژی خالص (NEV)، 12/1- مگاژول است. توسعهنیافتن صنایع جانبی و صنایع تبدیلی محصولات جانبی کشت و صنعتهای نیشکر در ایران، از دلایل بالابودن نسبی محتوای انرژی خالص است. در بین نهادهها نیز سوخت مازوت که برای تولید برق در کارخانۀ تولید ملاس و شکر مصرف میگردد، با 75/45 درصد بیشترین سهم را دارد. پس از مازوت، برق مصرفی در مرحلۀ تولید اتانول از ملاس و همچنین برای پمپاژ آب با 57/34 درصد قرار دارد. پس از آن هم نهادههایی همانند سوخت دیزل، ترکیبات فسفاته (سوپر فسفات تریپل)، و اوره بهترتیب بیشترین سهم را از انرژی ورودی بهخود اختصاص دادهاند. ازآنجاکه هنوز صنایع جانبی و تبدیلی نیشکر در ایران شرح و بسط نیافته است و محصولات جانبی مانند سرشاخههای نیشکر در مزرعه و باگاس هیچ مصرفی ندارند، بنابراین، مطالعات روی تولید اتانول از ملاس یا تولید بیوگاز یا الکتریسیته از باگاس در حیطۀ مدیریت ضایعات قرار میگیرند. در این موارد حتی اگر ER عددی کوچکتر از 1 بود، با توجه به مسائل جانبی دیگر، همانند منافع زیستمحیطی یا اشتغالزایی، ادامۀ تولید این محصولات، توجیهپذیر است. نوع تخصیص انرژی مصرفی به محصولات جانبی تأثیر شگرفی در مقدار ER دارد.
اتانول,انرژی,مدیریت,نیشکر
https://ijbse.ut.ac.ir/article_50121.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_50121_df875de1f6473b8bfd508d679bb57e7e.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
44
2
2014
02
20
تأثیر آبگیری اسمزی بر ریزساختار، چروکیدگی، جذب مجدد آب، و ویژگیهای حسی میوۀ "به" پیشتیمارشده با پوشش خوراکی فعال
143
153
FA
مینا
اکبریان
دانشآموخته، دانشکدۀ کشاورزی ، گروه علوم و صنایع غذایی ،دانشگاه تبریز
mina.akbariyan65@yahoo.com
بابک
قنبرزاده
دانشیار ، دانشکدۀ کشاورزی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه تبریز
babakg1359@yahoo.com
محمود
صوتی
استادیار، دانشکدۀ کشاورزی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه تبریز
sowti_m@yahoo.com
جلال
دهقان نیا
استادیار، دانشکدۀ کشاورزی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه تبریز
jdehghannya@yahoo.com
10.22059/ijbse.2014.50122
در این تحقیق، ابتدا بهینهسازی ترکیب محلول اسمزی در فرایند آبگیری اسمزی میوۀ "به" بهوسیلۀ روش سطح پاسخ <sup><sup>[1]</sup></sup>(RSM) و براساس حداکثر ضریب کارایی آبگیری اسمزی (WL/SG) بررسی شد. نتایج نشان داد که فروکتوز بهصورت خطی و درجۀ دو بر WL/SG مؤثر است، درحالیکه کلرید کلسیم و اسیدسیتریک تأثیر معنیداری بر میزانWL/SGندارند. اثر پوششهای خوراکی فعال بر پایۀ کربوکسی متیل سلولزـپکتینـاسیداسکوربیک و همچنین اثر آبگیری اسمزی بر ریزساختار میکروسکوپی، چروکیدگی،[2] جذب مجدد آب،[3] و ویژگیهای حسی در ورقههای "به" خشکشده مطالعه شد. نمونههای پوششدار و اسمزشده، دارای کمترین آسیب از نظر فروپاشی سلولی و چروکیدگی، در ریزساختار میکروسکوپی بودند و نمونههای اسمزشده میزان چروکیدگی کمتری در مقایسه با شاهد و نمونۀ پوششدار اسمزینشده داشتند. بهکاربردن پوششهای خوراکی، سبب کاهش جذب مجدد آب بهوسیلۀ محصول نهایی، در مقایسه با نمونۀ بدون پوشش گردید.
آبگیری اسمزی,پوشش خوراکی,چروکیدگی,ریزساختار میکروسکوپی,میوۀ "به"
https://ijbse.ut.ac.ir/article_50122.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_50122_3bd8d827b20e42841fd75530d5b541d8.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
44
2
2014
02
20
تأثیر مصرف کلروپروفام بر تغییرات غدۀ سیبزمینی در طول دورۀ انبارداری
155
164
FA
فرزاد
گودرزی
مربی پژوهش بخش تحقیقات فنی مهندسی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان
goodarzifarzad@gmail.com
حامد
فاطمیان
استادیار پژوهش موسسۀ تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
hfatemian@yahoo.com
10.22059/ijbse.2014.50123
حجم عمدهای از سیبزمینی تولیدی کشور از اواسط شهریور تا پایان مهر برداشت میشود. بنابراین، نگهداری مناسب آن برای تنظیم بازار مصرف ضرورت دارد. در این مطالعه، امکان استفاده از کلروپروفام برای نگهداری بهتر سیبزمینی در طول دورۀ انبارداری بررسی شد. غدههای دو رقم سیبزمینی آگریا و سانته 1، 4، یا 8 هفته پس از برداشت با مقادیر 5/0یا 1 گرم بر کیلوگرم کلروپروفام تیمار و همراه با غدههای شاهد بهمدت 7 ماه در انبارهای فنی و سنتی نگهداری شدند. در این مدت متغیرهای محتوای رطوبت، قند کاهیدهشده، و درصد جوانهزنی غدهها اندازهگیری شد. براساس نتایج، در هر دو رقم آگریا و سانته، و برای هر دو نوع انبار، تیمار 1 گرم بر کیلوگرم کلروپروفام[1] به شکل معنیداری (در سطح احتمال پنج درصد) بیش از دیگر تیمارها تجمع قند کاهیده، درصد جوانهزنی، کاهش محتوای رطوبت، و وزن جوانههای تولیدی غدههای تحت آزمایش را کاهش داد. با افزایش زمان انبارداری، از رطوبت غدهها کاسته شد و مقدار قند کاهیدۀ تجمعیافته در آنها افزایش یافت. برای کسب بهترین نتیجه باید مصرف کلروپروفام حداکثر تا 1 ماه پس از برداشت انجام شود. هیچیک از تیمارهای مطالعهشده برای اعمال بر غدههای بذری سیبزمینی مناسب بهنظر نمیرسد. کاربرد صحیح کلروپروفام میتواند افت وزنی غدههای آگریا و سانته را بهترتیب تا 6 و 3/8 درصد کاهش دهد.
جوانهزنی,سیبزمینی,قند کاهیده,کلروپروفام,نگهداری
https://ijbse.ut.ac.ir/article_50123.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_50123_bd7a31269764d246e52b93976f034647.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
44
2
2014
02
20
تأثیر روشهای گوناگون پوستگیری بر برخی ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی صمغ لوبیای خرنوب ایرانی
165
172
FA
ساناز
خلیقی
داش آموخته کارشناسی ارشد، داشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
mabbasifood@hotmail.com
سلیمان
عباسی
دانشیار،دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس،
sabbasifood@modares.ac.ir
محمدحسین عزیزی
عزیزی
دانشیار،دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس،
mabbasifood@gmail.com
10.22059/ijbse.2014.50124
در ایران درخت خرنوب (<em>Ceratonia</em> <em>siliqua</em><em>)</em> بهطور پراکنده در مناطق گوناگون کازرون و ممسنی یافت میشود. در این پژوهش، برخی ویژگیهای ریختشناسی و شیمیایی غلاف و لوبیای خرنوب عملآمده در این مناطق و تأثیر روشهای گوناگون پوستگیری و خالصسازی بر ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی صمغ بهدستآمده از آن، بررسی شد. برای پوستگیری از دو روش آبی و اسیدی (اسیدسولفوریک 97 درصد، اسیدکلریدریک 37 درصد و اسیداستیک گلایسیال 100 درصد) استفاده گردید. سپس تأثیر غلظت پودر آندوسپرم (3-1 درصد)، pH (4، 7، و 10)، و دما (90-50 درجۀ سانتیگراد) بااستفاده از روش سطح پاسخ بر بازده استخراج و حلالیت صمغ خام استخراجشده، تعیین گردید، و با رسوبدهی فاز محلول با ایزوپروپانول، اتانول، و شستشو با استن، صمغ خالص تهیه شد. نتایج کسبشده از روشهای پوستگیری نشان داد که کیفیت و شفافیت آندوسپرم حاصل از دو مرحلۀ اسیدیکردن با اسیدسولفوریک (40:60) بهتر از پوستگیری آبی و پوستگیری اسیدی با اسیدکلریدریک و اسیداستیک گلایسیال است. مادۀ خشک فاز نامحلول با افزایش دمای انحلال، کاهش یافت.
پوستگیری,خالصسازی,صمغ لوبیای خرنوب
https://ijbse.ut.ac.ir/article_50124.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_50124_8be0a7c741e0ba9c22115c800f3dc718.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
44
2
2014
02
20
ارزیابی ویژگیهای شیمیایی، بیاتی، و ارگانولپتیکی کیکهای بدون گلوتن حاوی صمغهای زانتان و کربوکسی متیل سلولز
173
178
FA
سارا
موحد
0000000291725829
استادیار ، گروه علوم و صنایع غذایی،دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامینـپیشوا
phd_movahhed23@yahoo.com
سارا
رنجبر
کارشناس ارشد،، گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین ـ پیشوا
ranjbar@yahoo.com
حسین
احمدی چناربن
استادیار ، گروه زراعت و اصلاح نباتات ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامینـپیشوا
h.ahmadi@iauvaramin.ac.ir
10.22059/ijbse.2014.50125
شیوع بیماری سلیاک در برخی مناطق جهان، سبب گسترش تولید کیکهای فاقد گلوتن شده است. امروزه، عمدهترین غلهای که برای بیماران مبتلا به سلیاک معرفی میشود، برنج است. در این پژوهش، تأثیر افزودن صمغهای زانتان و کربوکسی متیل سلولز بر خواص شیمیایی، حسی، و بیاتی در کیکهای تهیهشده از برنج بررسی شده است. صمغهای نامبرده در دو غلظت متفاوت 25/0 و 75/0 درصد وزنی (برپایۀ آرد برنج) استفاده و تأثیر سطوح متفاوت آنها بر ویژگیهای گوناگون کیک برنجی بررسی شد. نتایج حاصل از آزمونهای شیمیایی، افزایش میزان رطوبت، خاکستر، و پروتئین در نمونههای حاوی صمغ زانتان و کربوکسی متیل سلولز را در مقایسه با نمونههای شاهد (فاقد صمغ) نشان داد. همچنین افزودن هردو سطح از صمغهای مذکور سبب بهبود اکثر ویژگیهای حسی و تأخیر در میزان بیاتی نمونهها گردید.
زانتان,سلیاک,کربوکسی متیل سلولز,کیک
https://ijbse.ut.ac.ir/article_50125.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_50125_30c8436e35e440822ed1355b3a1c2dfb.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
44
2
2014
02
20
اثر کاربرد محلولهای گوگرددار یا آنزیمی برای استخراج و شناسایی آنتوسیانین گلبرگهای زعفران و مقایسۀ آنها با روش استحصال الکلی
179
191
FA
لیلا
لطفی
دانشجوی کارشناسی ارشد،گروه صنایع غذائی دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی دانشگاه تهران
lotfi-leila@yahoo.com
احمد
کلباسی اشتری
دانشیار،گروه صنایع غذائی دانشکدۀ مهندسی و فناوری کشاورزی دانشگاه تهران
akalbasi@ut.ac.ir
منوچهر
حامدی
استاد،گروه صنایع غذائی دانشکدۀ مهندسی و فناوری کشاورزی دانشگاه تهران
mmhamedi@ut.ac.ir
فرشته
قربانی
دانشجوی کارشناسی ارشد ،گروه صنایع غذائی دانشکدۀ مهندسی و فناوری کشاورزی دانشگاه تهران
s.ghorbani@gmail.com
10.22059/ijbse.2014.50126
در تحقیق حاضر، پس از تهیۀ محلولهای جداگانۀ گلبرگ زعفران با متابیسولفیت سدیم (از ۱۰۰ تا ppm۲۰۰۰)، آنزیم (از ۱ تا ۱۰ درصد) و اتانول، مقدار و کیفیت آنتوسیانین در ۲۰، ۴۰، ۶۰، 120، و ۱۸۰ دقیقه سنجش گردید. هنگامیکه مقادیر متابیسولفیت سدیم و آنزیم بهترتیب به ppm۷۰۰ و ۱ درصد رسید، میزان آنتوسیانین استخراجی پس ازh 1 به بیشینۀ خود و بهترتیب به mg/100g۷۱۰ و ۶۷۰ رسید. درحالیکه تجزیهپذیری آنتوسیانین در محلولهای متابیسولفیت، آنزیمی، و الکلی پس ازh۳ بهترتیب به ۵/۰، 5، و ۲۰ درصد رسید، میزان سیانیدین در آنتوسیانین روشهای متابیسولفیت و یا آنزیمی بیشتر از روش اتانول بود و تغییرات آنتوسیانینهای منومری و پلیمری بهترتیب به ۱، 8، و ۱۵ درصد رسید. بههمین دلیل آنتوسیانین حاصل از روشهای متابیسولفیت و یا آنزیمی پایداری و خلوص رنگ (کروما) بیشتری در مقایسه با همین رنگدانه در روش الکلی داشت.
آنتوسیانین,آنزیم پکتینکس,پارامترهای رنگی,گلبرگ زعفران,متابیسولفیت سدیم
https://ijbse.ut.ac.ir/article_50126.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_50126_aff45b7fef87f7bcd214879ff24025cd.pdf