پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
51
1
2020
03
20
تولید فیتونیوزوم به عنوان سیستم لیپیدی جدید برای ریزپوشانی عصاره ساقه انگور
183
193
FA
شیوا
بیلانکوهی
دانشجوی دکتری علوم و صنایع غذایی- پژوهشکده انگور و کشمش- همدان- ایران
sh_b_777@yahoo.com
بابک
قنبرزاده
استاد، گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، ایران
babakg1359@yahoo.com
امیر
پورفرزاد
استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
amir.pourfarzad@gmail.com
حامد
همیشه کار
دانشیار، گروه فارماسیوتیکس، مرکز تحقیقات علوم کاربردی دارویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ایران
hamishehkar.hamed@gmail.com
موسی
رسولی
دانشیار، گروه مهندسی باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران
mousarasouli@gmail.com
10.22059/ijbse.2019.291096.665236
عصارههای گیاهی حاوی مواد غذا- دارو و ترکیبات فنلی بوده اما پایداری پایین و جذب اندکی دارند. نیوزومها از سورفاکتانتهای غیریونی تشکیل شده و دارای پایداری شیمیایی و دسترسی زیستی و جذب سلولی بالاتر در بین بقیه حاملهای لیپیدی میباشند. در این پژوهش به تولید و شناسایی خصوصیات فیتونیوزومهای حاوی عصاره ساقه انگور به روش هیدراسیون لایه نازک با کمی اصلاح، پرداخته شده است. از روش سطح پاسخ و طرح باکس-بنکن با سه متغیر مستقل در سه سطح برای بهینه سازی تولید نیوزومها و بررسی سه متغیر وابسته، استفاده شد. تعادل آبدوستی- چربیدوستی(HLB) در محدوده 10-6، نسبت فیتواسترول به سورفاکتانتها بین 10 تا 20 درصد و مقدار عصاره به میزان 5 میلیگرم تا 15 میلیگرم، به عنوان متغییرهای فرمولاسیون انتخاب شدند. بر اساس یافتههای تحقیق، غلظت عصاره مهمترین پارامتر موثر بر درصد ریزپوشانی و شاخص پراکندگی بوده و HLB مهمترین فاکتور در اندازه ذرات میباشد. فرمولاسیون بهینه فیتونیوزوم اندازه ذرات 173 نانومتر، کارایی درون پوشانی 72 درصد و شاخص پراکندگی 32/0 را نشان داد. قبل از درونپوشانی، ساقههای انگور خشکشده به روش استخراج سبز عصارهگیری شده و ترکیبات مهم پلیفنولی آن توسط دستگاه LC-MS/MS شناسایی شد. نتایج نشان داد که، فیتونیوزوم میتواند به عنوان نانوحاملی جدید و ارزان قیمت برای انکپسولاسیون ترکیبات زیست فعال در صنعت غذا مورد استفاده قرار بکیرد.
فیتونیوزوم,ساقه انگور,استخراج سبز,LC-MS/MS,روش سطح پاسخ
https://ijbse.ut.ac.ir/article_74418.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_74418_d892ce55d7ab6d0235ae9e1df1756bc8.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
51
1
2020
03
20
بررسی تأثیر بسته بندی نانوکامپوزیت ضدمیکروبی برپایه پلی اتیلن با چگالی پایین حاوی نانوذرات دی اکسید تیتانیوم در افزایش ماندگاری قارچ دکمه ای (Agaricus bisporus)
195
209
FA
هادی
الماسی
دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
h.almasi@urmia.ac.ir
بهبود
پورفتحی
کارشناس ارشد واحد تحقیق و توسعه گروه صنایع غذایی شیرین عسل، تبریز، ایران
b.pourfathi@outlook.com
رقیه
مختاری زنوزی
کارشناس ارشد صنایع غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
mokhtari.zonuz313@gmail.com
10.22059/ijbse.2019.287876.665216
هدف از پژوهش حاضر، توسعهی یک بسته بندی فعال ضدمیکروبی برای افزایش ماندگاری قارچ دکمه ای (<em>Agaricus bisporus</em>) بود. نانوذرات دی اکسید تیتانیوم (TiO<sub>2</sub>) در سه سطح صفر، 5/0 و 5/1 درصد به ترکیب فیلم پلی اتیلن با دانسیته پایین (LDPE) اضافه شدند و به روش اکستروژن دمشی فیلم نانوکامپوزیت تولید شد. از این فیلمها برای بسته بندی قارچ تازه استفاده شد. همچنین به منظور تحریک فعالیت ضدمیکروبی فیلمها از تابش دهی نور UV روی نمونههای بسته بندی شده به مدت 15 دقیقه استفاده شد. بررسی خاصیت ضدمیکروبی فیلمها نشان داد که بازدارندگی در برابر رشد <em>Staphylococcus aureus</em> و <em>Escherichia coli</em> با افزایش میزان TiO<sub>2</sub>و همچنین تحت تأثیر تابش دهی UV افزایش مییابد. نمونههای قارچ به مدت 15 روز در دمای یخچال نگهداری شدند و آزمون های فیزیکوشیمیایی و بررسی کیفیت میکروبی روی آنها انجام شد. میزان افت وزن و کاهش ترکیبات فنولی و همچنین کاهش ویتامین C در اثر استفاده از بستهبندیهای نانوکامپوزیت بطور قابل توجهی کاهش یافت و این تأثیر با افزایش میزان TiO<sub>2</sub>بیشتر شد. شاخص قهوهای شدن و اختلاف رنگ با قارچ تازه در نمونههای بسته بندی شده در فیلم حاوی 5/1 درصد TiO<sub>2</sub>و تابش دهی شده با نور UV کمتر از سایر نمونهها بود. با گذشت زمان، بار میکروبی نمونههای قارچ افزایش یافت اما فیلمهای فعال توانستند این افزایش را کنترل کنند. بطور کلی پژوهش حاضر نشان داد که استفاده از نانوذرات TiO<sub>2</sub> در فیلم LDPE به عنوان بسته بندی فعال غیرتماسی همراه با تابش دهی نور UV قادر است ماندگاری قارچ را افزایش داده و خصوصیات کیفی آن را در طول مدت عرضه، در سطح مطلوبی حفظ کند.
فیلم نانوکامپوزیت,قارچ دکمهای,نانوذرات TiO2,ویژگیهای شیمیایی,تابش دهی نور UV
https://ijbse.ut.ac.ir/article_73597.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_73597_ceba2d988fdc4db09b3fd4197247b744.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
51
1
2020
03
20
بررسی خاصیت ضد اکسایشی فنول آزاد و باند شده عصاره پوست کیوی و خصوصیات نانوکپسول های آن
211
222
FA
نازیلا
مبصری
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی دانشگاه خزر، محمودآباد، ایران
nazilamobaseri@gmail.com
رضا
اسماعیل زاده کناری
دانشیار گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
reza_kenari@yahoo.com
راضیه
رضوی
دانشجوی دکتری گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
behiner@gmail.com
10.22059/ijbse.2019.289771.665226
عصاره پوست کیوی با استفاده از فراصوت حمام و پروب در دو شدت 50 و 80 درصد استخراج شد. عصاره استخراج شده با استفاده از فراصوت پروب در شدت 80 درصد بالاترین راندمان استخراج (19/42 درصد) را داشت. فراصوت حمام (88/265 mg/g) و پروب در شدت 80 درصد (46/298 mg/g) به ترتیب کمترین و بیشترین میزان فنول آزاد را داشتند. هیدرولیز اسیدی (79/55 تا 83/63 mg/g) نسبت به هیدرولیز قلیایی (39/54 تا 92/61 mg/g) در جداسازی فنولهای باند شده موثرتر عمل نمود. فعالیت ضداکسایشی فنولهای استخراجی در غلظتهای 100 تا 800 mg/L با استفاده از دو روش مهار رادیکال آزاد DPPH و احیا آهن اندازه گیری شد. با افزایش غلظت ترکیبات فنولی در هر دو نوع آزاد و باند شده میزان احیا آهن و مهار رادیکال آزاد DPPH افزایش یافت. بیشترین فعالیت ضداکسایشی مربوط به فنولهای باند شده بود. غلظت 800 mg/L از هر نوع فنول برای نانوریزپوشانی با صمغ دانه شاهی استفاده شد. راندمان ریزپوشانی فنولها 96/51 تا 36/82 درصد و بیشترین راندمان مربوط به نمونه فنول باند شده و هیدرولیز اسیدی فراصوت در شدت 80 درصد بود. پتانسیل زتا در تمام نمونهها منفی و ذرات اندازه نانومتری (کمتر از 3/172 نانومتر) داشتند. نتایج این تحقیق نشان میدهد صمغ دانه شاهی دیواره مناسبی برای ریزپوشانی فنولهای آزاد و باند شده عصاره پوست کیوی است و نمونههای فنول باند شده اسیدی با استفاده از فراصوت پروب در شدتهای 80 و 50 درصد و همچنین فنول آزاد حمام استخراجی میتوانند به عنوان ترکیبات ضداکسایشی در محصولات غذایی مورد استفاده قرار بگیرند.
نانوریزپوشانی,فنول,اولتراسوند,عصاره پوست کیوی
https://ijbse.ut.ac.ir/article_73928.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_73928_2aaba556612e5cb56632e1cdc2bd1ac7.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2423-7841
51
1
2020
03
20
تاثیر عصاره استخراج شده از پوست انار بر ویژگی های کف سفیده تخم مرغ در پی-اچ های مختلف
223
234
FA
محسن
لبافی مزرعه شاهی
عضو هیئت علمی گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی و فنآوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
mlabbafi@ut.ac.ir
نگاه
کریمی
دانشجوی کارشناسی ارشد ،
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی و فنآوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیع،
دانشگاه تهران، ایران
negah.karimi@ut.ac.ir
مریم
سلامی
عضو هیات علمی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی و فن آوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگه تهرران، ایران
msalami@ut.ac.ir
10.22059/ijbse.2019.281884.665190
با افزودن مقادیر مختلف عصاره (0، 3/0، 5/0، 1، 5/1، 2، 5/2 و3 میلی لیتر) به سفیده، قدرت کف کنندگی در غلظت بهینه 1 میلی لیتر عصاره، معادل 3/25 میلی گرم پلی فنل در نمونه های با پی-اچ 9، 7 و 5/4 به ترتیب 1116، 1244 و 1579 درصد و پایداری کف تولیدی نیز 5/62، 75 و 6/77 درصد بوده است. نتایج نشان می دهد در pH اسیدی، بدلیل نزدیک شدن پی اچ سفیده به pHایزوالکتریک اوآلبومین در حضور عصاره، ظرفیت کف کنندگی و پایداری کف سفیده به بالاترین مقدار رسیده است. با این وجود، با افزودن مقدار عصاره فنلی با بیش از غلظت بهینه، درصد ظرفیت کف کنندگی سفیده تخم مرغ حتی به کم تر از ظرفیت کف کنندگی نمونه کنترل (بدون افزودنی) کاهش یافته اما روند افزایشی پایداری کف ادامه داشته و به حداکثر مقدار 2/81 درصد نیز می رسد.
سفیده تخم مرغ,عصاره پوست انار,ظرفیت کف کنندگی,برهم کنش پروتئین-پلی فنل
https://ijbse.ut.ac.ir/article_73589.html
https://ijbse.ut.ac.ir/article_73589_caa5cd2ef17d062889d5dd10bed07245.pdf