TY - JOUR ID - 24387 TI - بررسی خواص مکانیکی گوجه فرنگی تحت بارگذاری فشاری طی مراحل مختلف رسیدگی پس از برداشت JO - مهندسی بیوسیستم ایران JA - IJBSE LA - fa SN - 2008-4803 AU - محمدی آیلار, سلام اله AU - مینایی, سعید AU - افکاری سیاح, امیرحسین AU - شهیدزاده, منوچهر AU - اصغری, علی AD - عضو هیات علمی، دانشگاه آزاد اردبیل AD - دانشیار، دانشگاه تربیت مدرس AD - استادیار، دانشگاه محقق اردبیلی AD - استادیار دانشگاه دزفول AD - دانشیار، دانشگاه محقق اردبیلی Y1 - 2012 PY - 2012 VL - 42 IS - 2 SP - 191 EP - 196 KW - آزمون فشاری KW - آسیب مکانیکی KW - گوجه فرنگی KW - مراحل رسیدگی DO - N2 - محصولات کشاورزی در مراحل مختلف برداشت، حمل و نقل و فرآوری تحت تأثیر نیروهای استاتیک و دینامیک قرار می‌گیرند. در بسیاری از موارد این نیروها می توانند موجب آسیب دیدگی محصول گردندکه میزان آن به نحوه بارگذاری و ویژگی‌های مکانیکی محصول بستگی دارد. این تحقیق به منظور تعیین برخی خواص مکانیکی میوه گوجه فرنگی تحت آزمون فشاری بر روی ارقام پتوارلی سی اچ و سوپربتا، در 4 مرحله زمانی یک روز، پنج روز، ده روز و پانزده روز بعد از برداشت و دو سطح اندازه (کوچک و متوسط) به اجرا در آمد. بررسی آماری در قالب یک طرح اسپلیت پلات در زمان با طرح پایه کاملاً تصادفی در10 تکرار انجام شد. طی آزمون فشاری اثر رقم گوجه فرنگی بر میزان تغییر شکل در نقطه گسیختگی معنی‌دار بود. میزان تغییر شکل و نیرو در نقطه تسلیم بیولوژیکی برای رقم پتوارلی بیشتر از رقم سوپربتا به دست آمد. همچنین فاکتور اندازه در دو سطح (کوچک و متوسط) بر میزان چقرمگی، نیروی گسیختگی، تغییر شکل بیشینه، تغییر شکل در نقطه گسیختگی و نیرو در نقطه تسلیم بیولوژیک معنی دار شد. نتایج این تحقیق مشخص نمود که هرچه اندازه کوچکتر باشد میوه چقرمه تر و برای گسیختگی به نیرو کمتری نیاز دارد. و همچنین اثر فاکتور زمان نگهداری بر میزان نیرو و تغییر شکل در نقطه تسلیم بیولوژیک معنی دار بود. به طور کلی رقم پتوارلی در زمان یک روز پس از برداشت با مقایسه سایر زمان‌ها، در برابر فشار تک محوری مقاومت بیشتری نسبت به رقم سوپربتا دارد. UR - https://ijbse.ut.ac.ir/article_24387.html L1 - https://ijbse.ut.ac.ir/article_24387_cf9c62a4cb58b8b8351f56915d555f52.pdf ER -