TY - JOUR ID - 58481 TI - تاثیر گرمادهی با مایکروویو بر مرگ و میر آفت سرخرطومی درخت خرما جهت مبارزه غیر شیمیایی JO - مهندسی بیوسیستم ایران JA - IJBSE LA - fa SN - 2008-4803 AU - ملازهی, سعید AU - صدرنیا, حسن AD - آموزش پرورش- هنرستان کشاورزی -معاون فنی AD - استادیارگروه مهندسی بیوسیستم دانشگاه فردوسی مشهد Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 47 IS - 1 SP - 93 EP - 101 KW - تلفات KW - گرمادهی غیرمستقیم KW - گرمادهی مستقیم DO - 10.22059/ijbse.2016.58481 N2 - سوسک سرخرطومی خرما (Rhynchophorus ferrugineus) مهمترین آفت نخل‌ها می باشدکه سالانه درختان زیادی را از بین می‌برد. به منظور تعیین سن مناسب برای مبازره با آفت و بررسی اثر ضخامت تنه درخت بر مرگ و میر آفت دو سری آزمایش انجام گرفت. سری اول آزمایشها شامل متغیر‌های مستقل سن آفت در چهار سطح (سن 1، سن 2، سن 3 و سن 4) و زمان تیمار حرارتی در چهار سطح (10، 15، 20 و 30 ثانیه) و متغیر وابسته درصد مرگ و میر آفت است. سری دوم آزمایشها شامل متغیر‌های مستقل  زمان تیمار حرارتی در سه سطح (30، 60 و 100 ثانیه) و ضخامت چوب در سه سطح (5، 10 و 12 سانتی متر) متغیر وابسته درصد مرگ و میر آفت است. نتایج نشان داد که بیشترین تلفات مربوط به سن 3 با 100% مرگ و میر در زمانهای 15، 20 و 30 ثانیه و کمترین تلفات مربوط به سنین 1 و 4 در مدت زمان 10 ثانیه است. در بررسی اثر ضخامت تنه بر مرگ و میر آفت، سن 3 با توجه به خسارتزا بودن، در داخل قطعات مکعبی از چوب تنه درخت در معرض غیرمستقیم امواج قرار گرفت که نتایج نشان داد در مدت زمان 60 و 100 ثانیه در ضخامت 5 سانتی‌متر میزان مرگ ومیر به ترتیب70 و100درصد، در ضخامت 10 سانتی‌متر 33/13 و 33 73 درصد و در ضخامت 12سانتی‌متر 66/6 و30 درصد منجر گردید. UR - https://ijbse.ut.ac.ir/article_58481.html L1 - https://ijbse.ut.ac.ir/article_58481_8806bd5dd55b0f84b69ce885353be3c5.pdf ER -