TY - JOUR ID - 59367 TI - بررسی اثر بیماری تغییر رنگ شلتوک بر کیفیت ظاهری، برخی خواص تبدیل برنج و مقاومت خمشی دانه JO - مهندسی بیوسیستم ایران JA - IJBSE LA - fa SN - 2008-4803 AU - مباشر امینی, محمد AU - علیزاده, محمدرضا AU - پاداشت دهکایی, فریدون AU - الهی نیا, سید علی AU - خداپرست, سید اکبر AD - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان AD - عضو هیئت علمی (دانشیار)، مؤسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران. AD - عضو هیئت علمی (استادیار)، مؤسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران. AD - استاد/ گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان AD - دانشیار/ گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 47 IS - 3 SP - 561 EP - 568 KW - تغییر رنگ شلتوک KW - ابعاد دانه KW - مقاومت خمشی دانه KW - راندمان تبدیل DO - 10.22059/ijbse.2016.59367 N2 - بیماری تغییر رنگ شلتوک ناشی از قارچ‌های بیماری‌زا در شرایط باران‌های مستمر همزمان با خوشه‌دهی موجب بروز خسارت زیادی می‌شود. در این تحقیق، اثر تغییر رنگ سه رقم شلتوک (هاشمی، گوهر و خزر) و شاخص آلودگی دانه در دو سطح (شاخص آلودگی بالا و پایین) در آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی برکیفیت ظاهری دانه، خصوصیات تبدیلی و مقاومت خمشی دانه بررسی شد. راندمان تبدیل، درجه سفیدی، مقاومت خمشی، طول و ضخامت دانه ها (برنج قهوه ای) در شاخص آلودگی بالا بطور معنی‌داری کمتر از مقادیر آنها در شاخص آلودگی پایین بود. برنج شکسته در شاخص آلودگی بالا در مقایسه با شاخص آلودگی پایین در ارقام خزر، گوهر و هاشمی به ترتیب 33/5 ، 53/1 و 52/2 درصد افزایش یافت. بنابراین، بیماری تغییر رنگ شلتوک موجب کاهش مقاومت خمشی و اندازه دانه‌ها، در نتیجه کاهش راندمان تبدیل، درصد برنج سالم و درجه سفیدی برنج شده است. UR - https://ijbse.ut.ac.ir/article_59367.html L1 - https://ijbse.ut.ac.ir/article_59367_a6fc1e84a1a4a7750fa8eefd20de8cae.pdf ER -