TY - JOUR ID - 65621 TI - ارزیابی عملکرد و هزینه‌ی روش‌های شیردوشی سنتی و مکانیزه‌‌ی گاو شیری JO - مهندسی بیوسیستم ایران JA - IJBSE LA - fa SN - 2008-4803 AU - مرزبان, افشین AU - حیاتی, عبداله AU - آسودار, محمد امین AD - عضو هیات علمی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد و دانشجوی دکتری دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 49 IS - 1 SP - 27 EP - 34 KW - مکانیزاسیون KW - شیر گاو KW - جریان دوشش KW - شیردوشی دستی KW - نیروی کارگری DO - 10.22059/ijbse.2017.138776.664695 N2 - استفاده از مکانیزاسیون می­تواند باعث کاهش صرف زمان، هزینه و افزایش عملکرد شیردوشی گردد. شیردوشی سنتی به عنوان یکی از روش­های شیردوشی بسیار رایج در کشور، از لحاظ ارزیابی­های عملکردی و هزینه­ای کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در مطالعه­ی حاضر روش­های شیردوشی سنتی و مکانیزه­ (استانشیون و سالنی نوع تاندم) گاو شیری از لحاظ عملکردی و هزینه­ای مورد ارزیابی قرار گرفتند. شاخص­های عملکردی شامل عملکرد فنی شیردوشی و میزان جریان دوشش شیر بودند. هزینه­ی دوشش هر کیلوگرم شیر با در نظر گرفتن هزینه­های ثابت و متغیر مربوط به فرایند شیردوشی برآورد گردید. تجزیه‌های آماری‌ با استفاده ‌از نرم‌افزارSPSS 16.0  صورت گرفت. نتایج نشان داد که عملکرد شیردوشی تاندم نسبت به شیردوشی سنتی و استانشیون حدود 5 برابر بیشتر بود. میزان جریان دوشش نیز در روش مکانیزه با حدود 7/1 کیلوگرم بر دقیقه نسبت به روش دستی حدود 90 درصد بیشتر بود. هزینه­های شیردوشی تاندم به ازای هر ساعت شیردوشی حدود 2 برابر دو روش دیگر بود. به طور کلی، با اعمال روش شیردوشی مکانیزه­تر، عملکرد شیردوشی افزایش می­یابد، میزان شیر بیشتری در مدت زمان یکسان دوشیده می­شود و هزینه­های شیردوشی در واحد زمان افزایش می­یابد، ولی هزینه­ی شیردوشی به ازای میزان دوشش کاهش می­یابد. UR - https://ijbse.ut.ac.ir/article_65621.html L1 - https://ijbse.ut.ac.ir/article_65621_ad0f812bb6af26c216007e8e3f371d62.pdf ER -