TY - JOUR ID - 66823 TI - تاثیر روش‌های مختلف خاک‌ورزی، کاربرد سطوح مختلف سوپرجاذب و بقایا بر درصد سبز شدن و عملکرد کلزای دیم JO - مهندسی بیوسیستم ایران JA - IJBSE LA - fa SN - 2008-4803 AU - قاسمی نژاد رائینی, محمود AU - عمیدی, یاسمن AU - آسودار, محمد امین AU - مرادی تلاوت, محمد رضا AU - خلیلی مقدم, بیژن AD - عضو هیات علمی /دانشگاه رامین خوزستان AD - -دانش آموخته ارشد مکانیزاسیون کشاورزی AD - هیات علمی آموزشی پژوهشی دانشگاه کشاورزی رامین خوزستان AD - هیات علمی دانشگاه رامین خوزستان Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 49 IS - 2 SP - 205 EP - 213 KW - بی‌خاک‌ورزی KW - سوپرجاذب KW - کشاورزی دیم KW - کلزا DO - 10.22059/ijbse.2017.225302.664895 N2 - توجه به نقش مدیریتی و کاربرد مدیریت مطلوب بقایای گیاهی، اجرای روش‌های نوین خاک ورزی و برخی از مواد افزودنی نظیر سوپرجاذب، به منظور استفاده بهینه از آب در کشاورزی دیم برای افزایش عملکرد محصولات زراعی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. کلزا به عنوان سومین گیاه روغنی مهم دنیا شناخته شده که به دلیل ویژگی‌های خاص باعث شده که در سطح وسیعی از مزارع جهان در تناوب با محصولات مختلف به‌ویژه غلات کشت شود. این آزمایش به منظور بررسی روش‌های خاک‌ورزی، کاربرد سوپرجاذب و مدیریت بقایا بر درصد سبز شدن و عملکرد کلزای دیم در سال زراعی 94-1393 در شهرستان ایذه در شرق استان خوزستان انجام شد. آزمایش به صورت کرت‌های نواری خردشده در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. تیمار اصلی شامل سه روش خاک‌ورزی (خاک‌وری مرسوم (گاوآهن برگردان‌دار و دیسک)، کم‌خاک‌ورزی (خاک‌ورز مرکب و دیسک) و بی‌خاک‌ورزی (کشت مستقیم)) و تیمار فرعی شامل چهار سطح سوپرجاذب (صفر،30، 60، 90 کیلوگرم در هکتار) و تیمار فرعی فرعی شامل دو سطح پوشش بقایا (صفر و 60 درصد) بود. روش کم‌خاک‌ورزی با میانگین 25/66 درصد بیشترین درصد سبز شدن را داشت که نسبت به روش بی‌خاک‌ورزی 59/7 درصد افزایش داشت. بیشترین درصد سبز شدن مربوط به تیمار 90 کیلوگرم سوپرجاذب در هکتار به میزان 94/68 درصد بود. روش کم‌خاک‌ورزی با میانگین 1674 کیلوگرم در هکتار و بی‌خاک‌ورزی با میانگین 1134 کیلوگرم در هکتار به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد را داشتند. در مجموع نتایج نشان داد که کاربرد سوپر جاذب و حفظ بقایا، در نگهداری رطوبت خاک و افزایش عملکرد دانه موثر است. UR - https://ijbse.ut.ac.ir/article_66823.html L1 - https://ijbse.ut.ac.ir/article_66823_e48f33b9195964aa9fb5420487e31df5.pdf ER -