TY - JOUR ID - 70017 TI - طبقه‌بندی هوشمند ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) بر اساس تازگی با استفاده از پردازش تصویر و سامانه استنتاج فازی عصبی تطبیقی JO - مهندسی بیوسیستم ایران JA - IJBSE LA - fa SN - 2008-4803 AU - طاهری گراوند, امین AU - فتاحی, سودابه AU - بنان, اشکان AD - استادیار، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران AD - دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران AD - استادیار، گروه علوم دامی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 49 IS - 4 SP - 645 EP - 657 KW - ماهی KW - بررسی تازگی KW - پردازش تصویر KW - تحلیل مولفه‌های اصلی (PCA) KW - شبکه عصبی- فازی تطبیقی(انفیس) DO - 10.22059/ijbse.2018.249782.665028 N2 - این مقاله بکارگیری روش پردازش تصویر در ترکیب با روش هوشمند انفیس را برای طبقه­بندی ماهی کپور بر اساس تازگی در طول دوره نگهداری در شرایط یخ پوشی پیشنهاد می­دهد. پس از اکتساب تصویر، جهت پیش پردازش، تصاویر به کانال­های رنگی مختلف منتقل شدند و ویژگی­های آماری بافت تصاویر استخراج گردید. به منظور افزایش سرعت و دقت طبقه­بندی از تجزیه مولفه­های اصلی(PCA)  برای کاهش ابعاد ویژگی استفاده شد. ارزیابی طبقه­بند جهت تشخیص تازگی با استفاده از شاخص‌های آماری نظیر دقت، صحت، حساسیت، اختصاصی بودن و سطح زیر منحنی انجام شد. مقادیر این شاخص­ها برای طبقه­بندی به کمک طبقه بند استنتاج عصبی-فازی تطبیقی (انفیس) به ترتیب برابر با 33/90، 01/79، 36/77، 57/92 و 97/84 درصد برای داده­های آزمون بدست آمد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که روش اخیر قابلیت ارزیابی و تشخیص سریع و برخط تازگی ماهی در صنایع غذایی را به عنوان یک روش کم‌ هزینه، ساده و غیر مخرب دارد. UR - https://ijbse.ut.ac.ir/article_70017.html L1 - https://ijbse.ut.ac.ir/article_70017_4e5de77b422052c61f2868c1ebcf2fab.pdf ER -