TY - JOUR ID - 71490 TI - بررسی شاخص های انرژی و اثرات زیست‌محیطی تولید نان صنعتی به روش چرخه حیات JO - مهندسی بیوسیستم ایران JA - IJBSE LA - fa SN - 2008-4803 AU - حاجی احمد, علی AU - میرباذل, فاطمه AU - سلکی چشمه سلطانی, فاطمه AU - پیشگرکومله, سیدحسن AD - استادیار، گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران AD - دانشجوی کارشناسی، گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران AD - دانش آموخته دکتری، گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 50 IS - 1 SP - 155 EP - 168 KW - ارزیابی چرخه حیات KW - بهینه سازی KW - شاخص‌های اثر KW - گندم KW - مدل سازی DO - 10.22059/ijbse.2018.242070.664989 N2 - در این پژوهش به بررسی انرژی‌مصرفی، انتشار آلاینده‌های زیست‌محیطی، مدل‌سازی و بهینه‌سازی آن‌ها در مراحل مختلف تولید گندم دیم و نان در استان گیلان پرداخته شده است. داده‌های مورد نیاز در سال 94، از طریق تکمیل پرسش‌نامه توسط کشاورزان، بایگانی اسناد جهاد کشاورزی، بازدید از کارخانه تولید نان فانتزی سالم و نانوایی نان سنگک و مصاحبه با کارشناسان مربوطه جمع‌آوری شد. همچنین با ارزیابی آلاینده‌های زیست‌محیطی، بیشترین بار زیست‌محیطی در شاخص‌های مختلف محاسبه شد. با استفاده از نتایج به‌دست آمده، میانگین کل انرژی نهاده‌ها و ستانده­های دانه گندم به ترتیب 27/15651 و 02/27603 مگاژول‌ برهکتار و کل انرژی مصرفی در زنجیره تولید نان فانتزی و سنتی به ترتیب 17/263299 و  28/468747 مگاژول بر ده تن نان به دست آمد. مقدار نسبت انرژی تولید گندم برابر با 76/1 گزارش شد که نشان دهنده‌ی کارایی مثبت تولید گندم دیم در سطح منطقه مورد مطالعه می‌باشد. نتایج تحلیل پوششی داده نیز نشان داد که می‌توان با اعمال مدیریت بهتر نسبت انرژی را از 76/1 به70/2 رساند. UR - https://ijbse.ut.ac.ir/article_71490.html L1 - https://ijbse.ut.ac.ir/article_71490_283178cf44de15fcc0fb6a6445a45c40.pdf ER -