TY - JOUR ID - 73928 TI - بررسی خاصیت ضد اکسایشی فنول آزاد و باند شده عصاره پوست کیوی و خصوصیات نانوکپسول های آن JO - مهندسی بیوسیستم ایران JA - IJBSE LA - fa SN - 2008-4803 AU - مبصری, نازیلا AU - اسماعیل زاده کناری, رضا AU - رضوی, راضیه AD - دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی دانشگاه خزر، محمودآباد، ایران AD - دانشیار گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران AD - دانشجوی دکتری گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 51 IS - 1 SP - 211 EP - 222 KW - نانوریزپوشانی KW - فنول KW - اولتراسوند KW - عصاره پوست کیوی DO - 10.22059/ijbse.2019.289771.665226 N2 - عصاره پوست کیوی با استفاده از فراصوت حمام و پروب در دو شدت 50 و 80 درصد استخراج شد. عصاره استخراج شده با استفاده از فراصوت پروب در شدت 80 درصد بالاترین راندمان استخراج (19/42 درصد) را داشت.  فراصوت حمام (88/265 mg/g) و پروب در شدت 80 درصد (46/298 mg/g) به ترتیب کمترین و بیشترین میزان فنول آزاد را داشتند. هیدرولیز اسیدی (79/55 تا 83/63 mg/g) نسبت به هیدرولیز قلیایی (39/54 تا 92/61 mg/g) در جداسازی فنول­های باند شده موثرتر عمل نمود. فعالیت ضداکسایشی فنول­های استخراجی در غلظت­های 100 تا 800 mg/L با استفاده از دو روش مهار رادیکال آزاد DPPH و احیا آهن اندازه گیری شد. با افزایش غلظت ترکیبات فنولی در هر دو نوع آزاد و باند شده میزان احیا آهن و مهار رادیکال آزاد DPPH افزایش یافت. بیشترین فعالیت ضداکسایشی مربوط به فنول­های باند شده بود. غلظت 800 mg/L از هر نوع فنول برای نانوریزپوشانی با صمغ دانه شاهی استفاده شد. راندمان ریزپوشانی فنول­ها 96/51 تا 36/82 درصد و بیشترین راندمان مربوط به نمونه فنول باند شده و هیدرولیز اسیدی فراصوت در شدت 80 درصد بود. پتانسیل زتا در تمام نمونه­ها منفی و ذرات اندازه نانومتری (کمتر از 3/172 نانومتر) داشتند. نتایج این تحقیق نشان می­دهد صمغ دانه شاهی دیواره مناسبی برای ریزپوشانی فنول­های آزاد و باند شده عصاره پوست کیوی است و نمونه­های فنول باند شده اسیدی با استفاده از فراصوت پروب در شدت­های 80  و 50 درصد و همچنین فنول آزاد حمام استخراجی می­توانند به عنوان ترکیبات ضداکسایشی در محصولات غذایی مورد استفاده قرار بگیرند. UR - https://ijbse.ut.ac.ir/article_73928.html L1 - https://ijbse.ut.ac.ir/article_73928_2aaba556612e5cb56632e1cdc2bd1ac7.pdf ER -