TY - JOUR ID - 77052 TI - طراحی، ساخت و آزمون دستگاه بافت سنج تلفیقی صوتی-ارتعاشی میوه‌ها JO - مهندسی بیوسیستم ایران JA - IJBSE LA - fa SN - 2008-4803 AU - فتحی زاده, زاهد AU - ابونجمی, محمد AU - حسن بیگی, سیدرضا AD - دانشجوی دکتری مهندسی مکانیک بیوسیستم، گروه فنی کشاورزی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران AD - دانشیار گروه فنی کشاورزی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران AD - استاد گروه فنی کشاورزی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 51 IS - 2 SP - 295 EP - 304 KW - سفتی سنج صوتی KW - آزمون غیرمخرب KW - انبارمانی سیب DO - 10.22059/ijbse.2020.286315.665215 N2 - یکی از روش‌های غیرمخرب تعیین کیفیت بافت و سفتی میوه‌هایی مانند سیب، گلابی، هلو و محصولات جالیزی مانند هندوانه، خربزه و طالبی، استفاده از روش تحلیل پاسخ صوتی می‌باشد. در این پژوهش به منظور بررسی کیفیت غیرمخرب میوه سیب بر اساس سفتی، دستگاهی قابل حمل طراحی و ساخته شد که دارای یک آونگ برای اعمال ضربه قابل کنترل با رایانه به نمونه مورد آزمون می باشد. در هنگام وارد کردن ضربه دو حسگر صوتی و ارتعاشی همزمان سیگنال های ضربه را دریافت نموده و پس از انتقال به رایانه، با تبدیل فوریه سریع، بسامد غالب آنها بدست می آید. شاخص سفتی محصول از بسامد غالب و وزن میوه محاسبه می شود. بسامدهای غالب و شاخص‌های سفتی بدست آمده از این دستگاه برای میوه سیب با سفتی پانچ و ضریب کشسانی بدست آمده با روش مخرب به ترتیب بیش از %92 و %93 همبستگی داشته و در سطح یک درصد معنی‌دار می‌باشد. نتایج  پژوهش نشان میدهد که سیگنال‌های ارتعاشی برای تخمین ضریب کشسانی (دقت بیش از %96) و سیگنال‌های صوتی برای تخمین سفتی بافت (دقت بیش از %95) نتایج بهتری حاصل می کنند. UR - https://ijbse.ut.ac.ir/article_77052.html L1 - https://ijbse.ut.ac.ir/article_77052_c8b79e39b43210b3bb5edb113e25d3fe.pdf ER -