TY - JOUR ID - 78873 TI - بررسی وضعیت برخی شاخص‌های مکانیزاسیون در محصولات زراعی راهبردی با استفاده از منطق فازی (مطالعه موردی: شهرستان اهواز) JO - مهندسی بیوسیستم ایران JA - IJBSE LA - fa SN - 2008-4803 AU - حردانی, شهلا AU - قاسمی مبتکر, حسن AU - خانعلی, مجید AD - گروه مهندسی ماشین‌های کشاورزی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج AD - گروه مهندسی ماشین‌های کشاورزی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران AD - گروه مهندسی ماشین های کشاورزی، دانشکدۀ مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 51 IS - 3 SP - 527 EP - 538 KW - درجه مکانیزاسیون KW - ظرفیت مکانیزاسیون KW - شاخص توسعه مکانیزاسیون KW - منطق فازی DO - 10.22059/ijbse.2020.291886.665240 N2 - به‌منظور بررسی وضعیت برخی شاخص‌های مکانیزاسیون، در این پژوهش چهار محصول گندم، جو، برنج و ذرت علوفه‌ای در شهرستان اهواز با دو شاخص کمی (درجه و ظرفیت مکانیزاسیون) و کیفی (مطلوبیت درآمد و نیروی کار) مورد بررسی قرار گرفتند. داده‌های مورد استفاده به‌وسیله پرسشنامه و مصاحبه، همچنین آمار و اطلاعات ثبت شده، جمع‌آوری شد. چهار پارامتر در چهار محصول محاسبه و برآورد شد و در نهایت با استفاده از منطق فازی نتایج جمع‌بندی و ارائه گشت. نتایج نشان داد، میانگین درجه مکانیزاسیون عملیات‌های مختلف (درجه مکانیزاسیون کل) مربوط به محصولات گندم، جو، برنج و ذرت علوفه‌ای در منطقه مورد مطالعه به‌ترتیب برابر است با 93، 5/92، 5/73 و 95 درصد و ظرفیت مکانیزاسیون به همین ترتیب برابر است با 22/988، 72/944، 6/806 و 9/1136 اسب بخار ساعت بر هکتار، نتایج برای مطلوبیت درآمد به ترتیب 62، 43، 57 و 54 درصد و برای مطلوبیت نیروی کار 73، 69، 59 و 47 درصد محاسبه شد. خروجی فازی‌زدایی شده نهایی که از جمع‌بندی چهار شاخص با استفاده از منطق فازی به دست آمد نشان داد، در بین محصولات مورد بررسی گندم با 3/52 درصد، بیش‌ترین مقدار و پس از آن برنج با 6/46 درصد، جو با 2/42 درصد و ذرت علوفه‌ای با 3/40 درصد کم‌ترین مقدار را داشتند. به طور کلی با توجه به نتایج خروجی نهایی مربوط به جمع‌بندی شاخص‌های مورد بررسی، چهار محصول مورد مطالعه در شهرستان اهواز تقریباً در وضعیت میانه‌ای قرار دارند. UR - https://ijbse.ut.ac.ir/article_78873.html L1 - https://ijbse.ut.ac.ir/article_78873_fbcafb9ed3f1e3624debea7c9a1003dd.pdf ER -