TY - JOUR ID - 80010 TI - ارزیابی و انتخاب بهترین روش وجین‌کاری علف‌های هرز برنج با استفاده از تکنیک رتبه‌بندی تاپسیس JO - مهندسی بیوسیستم ایران JA - IJBSE LA - fa SN - 2008-4803 AU - طاهرزاده شالمائی, ناهید AU - شریفی, محمد AU - قاسمی مبتکر, حسن AD - گروه مهندسی ماشین‌های کشاورزی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 51 IS - 4 SP - 781 EP - 791 KW - علف‌هرز برنج KW - روش تاپسیس KW - وجین‌دستی KW - کنترل شیمیایی KW - وجین‌کن مکانیکی DO - 10.22059/ijbse.2020.302000.665304 N2 - به‌منظور بررسی انتخاب بهترین روش وجین‌کاری برنج از بین روش‌های مختلف شامل وجین دستی، کنترل شیمیایی و وجین‌کن مکانیکی، پرسش‌نامه‌‌هایی بین کشاورزان و کارشناسان شهرستان صومعه‌سرا در استان گیلان توزیع گردید. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها یک رویکرد تلفیقی کمّی و کیفی مورد استفاده قرار گرفت و با استفاده از روش آنتروپی، شاخص‌ها وزین شدند. راحتی‌کار، میزان آلودگی محیطی، تعداد کارگر مورد نیاز و هزینه، بیشترین وزن‌ها را داشته که نشان‌دهنده اهمیت این موارد برای کشاورزان و کارشناسان است. روش‌های چند شاخصه دارای شیوه‌های متنوعی در مراحل مختلف تصمیم‌گیری هستند. در این روش‌ها چندین گزینه بر اساس چندین معیار مختلف با هم مقایسه شده و در نهایت بهترین گزینه یا ترتیبی از گزینه‌های مناسب انتخاب می‌شوند. با استفاده از روش TOPSIS رتبه‌بندی بین روش‌های مختلف انجام شد. نتایج نشان داد که وجین‌کن مکانیکی با 7221/0، دارای بیشترین درجه اهمیت می‌باشد و بعد از آن مبارزه شیمیایی با درجه اهمیت 5019/0 و وجین دستی با درجه اهمیت 3730/0 قرار دارند. تلاش و حمایت مسئولان در مدیریت، ارائه آموزش‌های مهارتی، فرهنگ‌سازی مناسب و تخصیص بودجه برای کشاورزان، از راهکارها مؤثر و نتیجه‌بخش به‌شمار می‌روند. UR - https://ijbse.ut.ac.ir/article_80010.html L1 - https://ijbse.ut.ac.ir/article_80010_d6ff34f4c4f9cd30c02cff947f73b09c.pdf ER -