2024-03-29T11:27:42Z
https://ijbse.ut.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=2044
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1388
40
2
طراحی، ساخت و ارزیابی دستگاه فشرده ساز مضاعف برای کاهش حجم بسته های علوفه
امین اله
معصومی
عباس
همت
علی
شهریان
به منظور کاهش فضای لازم برای انبار کردن و هزینه حمل و نقل بستههای علوفه و کاه، تدابیری از جمله فشرده سازی مضاعف بستههای علوفه پس از خشک شدن کامل آن توصیه میشود. در تحقیق حاضر یک دستگاه جهت فشرده سازی مضاعف بستههای یونجه و کاه طراحی، ساخته و ارزیابی گردید. از نرم افزارهای Solid works و Nastranبه ترتیب برای مدل کردن و تحلیل تنش اجزاء واحدهای مختلف این دستگاه استفاده شد. طراحی و ساخت اجزاء مختلف سیستم از جمله محفظه فشار، پیستون فشرده کننده و محفظه خروجی دستگاه با توجه به خواص فیزیکی و رئولوژیکی بستهها انجام شد. تأثیر سه سطح فشرده سازی (30، 40 و 50 در صدکرنش اولیه) بر مقدار بازگشت طولی بستههای دوباره فشرده شده یونجه و کاه با آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی بررسی شد. تأثیر نوع محصول و سطح فشردگی بر مقدار بازگشت طولی بستهها در داخل کانال آسایش و پس از خروج بسته از دستگاه در سطح احتمال 1% معنی دار بود. بستههای کاه و یونجه دوباره فشرده شده تا حد 50% کاهش طول، بیشترین بازگشت طولی را داشتند. بنابراین برای دستیابی به یک کاهش طول مورد نظر لازم است که کرنش اضافه در حین عمل فشرده سازی مجدد اعمال شود تا این ازدیاد طول جبران گردد.
بسته کاه
بسته یونجه
دستگاه
فشرده ساز
مضاعف
2010
02
20
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20641_2128612ce45634072c9296fbfd53967a.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1388
40
2
تجهیز تراکتور مسی فرگوسن (MF-285) به حسگرهای اندازهگیر فراسنجه های
عملکردی تراکتور و ادوات جهت استفاده در کشاورزی دقیق
عباس
همت
مجتبی
نوری
محمدرضا
اخوان صراف
تجهیز تراکتور ها به ابزارهای اندازه گیرجهت پایش و ثبت تغییرات مکانی عملکرد تراکتور و ادوات در حین عملیات مزرعه ای، می تواند بهره وری و بازده استفاده ازآنها را بالا برد. در قالب کشاورزی دقیق، از این اطلاعات می توان برای تهیه نقشه تغییرپذیری مکانی فراسنجه ها و یافتن رابطه آنها با تغییرات در ویژگی های (بافت، رطوبت و درجه فشردگی) خاک در سطح مزرعه استفاده نمود. هدف از این تحقیق، اندازه گیری و ثبت پیوسته فراسنجه های عملکردی تراکتور و ادوات از طریق تجهیز یک تراکتور به ابزار اندازه گیر بود. یک دستگاه تراکتور مسی فرگوسن مدل 285 به حسگرهای اندازه گیر سرعت پیشروی، دور موتور و چرخ ها و مصرف سوخت تراکتور، و مقاومت کششی ادوات متصل به آن، باضافه گیرندة سامانه مکان یاب جهانی (GPS) تجهیز شد. بمنظور نمایش و ثبت پیوسته مقادیر اندازه گیری شده توسط حسگرها، یک سامانه جمع آوری رقمی اطلاعات طراحی و ساخته شد. علاوه بر واسنجی تمامی حسگرها، دستگاه دینامومتر اتصال سه نقطه ای که قبلا" در گروه ماشین های کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان ساخته شده بود واسنجی دینامیکی (مزرعه ای) گردید. مقایسه سرعت چرخ های تراکتور با چرخ پنجم به ترتیب نشانگر لغزش و سرش چرخ های محرک عقب و غیر محرک جلو بود. نتایج نشان داد که چرخ پنجم و چرخ های غیر محرک جلو برای اندازه گیری سرعت پیشروی تراکتور مناسب هستند. اگرچه گیرندة سامانه مکان یاب جهانی در بیشتر مواقع سرعت پیشروی را با دقت نشان داد، ولی احتمالا" به علت موانع موجود در دوطرف مسیر آزمایش و نوع گیرنده، پرش هایی در مقادیر ثبت شده وجود داشت که کاربرد آن را برای اندازه گیری پیوسته سرعت پیشروی تراکتور زیر سوال برد. دورسنج القایی استفاده شده، دور موتور تراکتور را با دقت یک دور در دقیقه اندازه گیری نمود. سو خت سنج اثر- هال نصب شده روی تراکتور با دقت 1/0 لیتر در دقیقه مصرف سوخت تراکتور را در دورهای مختلف موتور نشان داد. واسنجی دینامیکی (مزرعه ای) دینامومتر اتصال سه نقطه نشان داد که روش دو تراکتوری برای اندازه گیری مقاومت کششی ادوات سوار با خطا همراه بوده و فقط تخمینی از مقاومت کششی ادوات را تامین می کند. سامانه جمع آوری اطلاعات طراحی شده قادر به جمع آوری داده ها با دقت کافی از کلیه حسگرها بوده و علاوه بر نمایش آنی اطلاعات بر صفحه ...
دور موتور
دینامومتر اتصال سه نقطه
سرعت پیشروی
عملکرد تراکتور
کشاورزی دقیق
لغزش
مصرف سوخت
2010
02
20
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20642_69a251b4db32e917416d8164e008dbd5.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1388
40
2
تاثیر رطوبت خاک در خاک ورزی اولیه و سرعت پیشروی در عملیات دیسک زنی
بر عملکرد هرس بشقابی به عنوان خاک ورز ثانویه
علی
رشادصدقی
محمد
لغوی
هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر رطوبت خاک در خاکورزی اولیه و سرعت پیشروی در عملیات دیسک زنی بر پارامترهای عملکردی هرس بشقابی افست در یک خاک لوم رسی سیلتی بود. در اجرای این تحقیق، ابتدا تاثِِیـر سطوح مختلف رطوبت خاک (14-12، 16-14 و 18-16 درصد برمبنای وزن خشک) بر اندازه کلوخهای خاک ایجاد شده در عملیات شخم با گاوآهن برگرداندار را بررسی نموده و سپس با استفاده از آزمایش فاکتوریل با دو فاکتور سرعت حرکت در سه محدوده 5-3، 7-5 و 9-7 کیلومتر در ساعت و فاکتور اندازه کلوخهای خاک ایجاد شده در اثر شخم بر حسب قطر متوسط وزنی کلوخها در سه سطح 31، 41 و 47 میلیمتر، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، عملکرد هرس بشقابی به عنوان خاکورز ثانویه در شرایط مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. برای ارزیابی عملکرد هرس بشقابی، کمیتهای مقاومت کششی در واحد عرض کار، توان مالبندی لازم، میزان لغزش چرخ های محرک تراکتور و میزان نرم سازی خاک توسط هرس بشقابی، در هر یک از تیمار های آزمایشی اندازه گیری و مورد مقایسه آماری قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان داد که افزایش سرعت پیشروی بطور معنیداری باعث افزایش مقاومت کششی و توان مالبندی لازم هرس بشقابی گردید. میزان لغزش چرخهای محرک تراکتور، بطور معنی داری تحت تاثیر سرعت و اندازه کلوخهای خاک و اثرات متقابل آنها بود. سطوح مختلف رطوبت خاک، در درجه اول عامل موثری در اندازه و سختی کلوخهای ایجاد شده بوسیله شخم اولیه، و در درجه دوم با توجه به نوع کلوخهای ایجاد شده، بر میزان نرم سازی خاک توسط هرس بشقابی بود. بطور کلی رطوبت خاک در محدوده 18-16 درصد بر پایه وزن خشک (91% رطوبت حد پایین خمیری خاک مزرعه آزمایشی) در زمان خاک ورزی اولیه با گاوآهن برگرداندار و سرعت پیشروی 7-5 کیلومتر در ساعت در عملیات دیسک زنی، شرایط بهتری را برای عملکرد مناسب هرس بشقابی فراهم نمود.
خاک ورزی
رطوبت خاک
سرعت پیشروی
مقاومت کششی
نرم سازی خاک.
هرس بشقابی
2010
02
20
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20643_4f26704551deb3a1cc908e533b8efdb9.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1388
40
2
تعیین ضرایب معادله مقاومت کشش ویژه گاوآهن های برگرداندار، بشقابی و قلمی
لیلا
ندرلو
رضا
علیمردانی
اسداله
اکرم
پیام
جوادی کیا
مقاومت کششی برای سه نوع ادوات خاک ورزی اولیه با استفاده از یک لودسل کششی با ظرفیت20 کیلو نیوتن در خاک لومی رسی منطقه کرج اندازه گیری شد. ادوات شامل گاوآهنهای برگردان دار، بشقابی و قلمی هر کدام با یک عامل خاک ورز بود. برای اندازه گیری سرعت پیشروی تراکتور، از یک حسگر سرعت از نوع نوری استفاده شد. در این تحقیق اثرات سرعت پیشروی و عمق شخم بر مقاومت کششی این گاوآهن ها ارزیابی شد و به منظور تدوین معادله استاندارد مقاومت ویژه ادوات مذکور بر اساس استاندارد 5/497 ASAE,D از معادله رگرسیونی خطی چندگانه برای هر یک از ادوات استفاده شد. از نتایج تجزیه و تحلیلهای آماری افزایش معنیدار کشش همه ادوات با افزایش عمق شخم تأیید گردید. مقادیر مقاومت کشش ویژه برای ادوات خاک ورزی آزمون شده هم به طور معنیداری تحت تأثیر سرعت پیشروی قرار گرفت. ضرایب معادله مقاومت کشش ویژه با استفاده از تجزیه و تحلیل رگرسیونی تعیین شد. این ضرایب (B,A وC) برای گاوآهن برگرداندار به ترتیب 26/256، 28/2 و 11/12، گاوآهن بشقابی 28/152، 79/3 و 66/9 و گاوآهن قلمی 9/26، 18/12 و 13/0 به دست آمد. معنی داری مناسب ضرایب تبیین معادله هر یک از ادوات نشان دهنده تقریب خوبی از تخمین مدل جهت محاسبه مقاومت کششی مورد نیاز ادوات بود.
خاک ورزی
کششی
لودسل
مقاومت کشش ویژه
مقاومت کششی
2010
02
20
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20644_b63e8964067ac6d82b0996356a7dfe8e.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1388
40
2
بررسی پارامترهای موثر در آبشویی سوخت بیودیزل
مهدی
فیض اله نژاد
برات
قبادیان
تیمور
توکلی هشجین
حسین
باقرپور
علی
زنوزی
آبشویی یا خالص سازی بیودیزل یکی از مراحل فرآوری بیودیزل است. به علت وجود ناخالصی?ها در بیودیزل، عمل آبشویی ضروری است. این مرحله از فرآوری بیودیزل نیاز به وقت و هزینه بیشتری نسبت به مراحل دیگر دارد. به همین دلیل، در این تحقیق با بررسی پارامترهای موثر بر آبشویی بیودیزل شرایط بهینه آبشویی تعیین گردید که باعث کاهش زمان و هزینه آبشویی گردید. عوامل موثر مورد بررسی در آبشویی، دما، آب مصرفی در هر نوبت آبشویی و روش آبشویی بودند. طبق بررسی?های به عمل آمده، دما تاثیر زیادی بر آبشویی بیودیزل دارد. کمترین زمان آبشویی، کمترین صابون باقی مانده در بیودیزل ، کمترین درصد آب باقی مانده و کمترین آب مصرفی در آبشویی بیودیزل در دمای 60 درجه سلسیوس حاصل شد. افزایش آب مصرفی هر نوبت آبشویی باعث کاهش زمان آبشویی، کاهش میزان صابون باقی مانده و نیز کاهش درصد آب باقیمانده در بیودیزل گردیده است ولی کل آب مصرفی را افزایش میدهد. نتایج حاصل از دادههای آزمایش مشخص کرد که روش پاششی-گردشی علاوه بر اینکه مصرف آب کمتری دارد، دارای کارایی بهتری در حذف ناخالصیها از قبیل صابون و کاتالیزور میباشد. میزان صابون باقیمانده پس از آبشویی با روش پاششی- گردشی در دمای C°60 برابر با ppm 0283/0 است، در حالی که در همان دما روشهای حبابشویی و همزنی به ترتیب دارای صابون 0486/0 وppm 065/0 است. زمان لازم برای آبشویی با روش پاششی- گردشی در شرایط یکسان نسبت به دو روش دیگر کمتر است. میانگین زمان لازم برای روشهای همزنی، حبابشویی و پاششی- گردشی در دمای C°20 به ترتیب برابر با 93، 83 و 73 دقیقه شد.
آبشویی بیودیزل
پاششی
حبابشویی
گردشی
همزنی
2010
02
20
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20645_a980b9f25c184ddb1f39abf75d4b7082.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1388
40
2
ارزیابی یک دستگاه هوشمند برای جداسازی پسته با استفاده از شبکه های عصبی
مصنوعی (ANN) و تبدیل موجک انعکاس صدا
سیدجواد
سجادی
احمد
غضنفری مقدم
امین
رستمی
دستگاههایی که برای جداسازی پسته مورد استفاده قرار میگیرند حجیم بوده، انرژی زیادی مصرف مینمایند و چندان دقیق نیستند. در این پژوهش یک دستگاه هوشمند مبتنی بر انعکاس صدا طراحی و برای جداسازی پسته پوک از پستههای مغزدار مورد استفاده قرار گرفت. برای ارزیابی دستگاه، پسته به طور جداگانه با فواصل 1، 3 یا 5 سانتیمتر بر روی یک نوار نقاله قرار داده شدند تا از دو ارتفاع 25 و 35 سانتیمتری بر روی یک صفحه فولادی سقوط کنند. سپس انعکاس صدای برخورد پستهها با صفحه توسط یک میکروفن گرفته و به رایانه منتقل گردید. سیگنالهای صدای ضبط شده مورد پردازش "تبدیل موجک" قرار گرفته و بردارهای مشخصات مناسب از آنها استخراج شد تا از شبکه عصبی پرسپترون چند لایه (MLP) جهت تشخیص این دو نوع پسته استفاده شود. مجموعا 280 شبکه سه لایه با ساختارها و الگوریتمهای آموزش مختلف توسط نرم افزار MATLAB 7.4 مورد بررسی قرار گرفتند. در نهایت شبکه عصبی با ساختار 2-6-20 برای تشخیص پستههای پوک از مغزدار انتخاب شد. نتایج نشان دادند که میانگین دقت جداسازی دو گروه با شبکه عصبی آموزش داده شده از ارتفاع 25 سانتیمتر 96% و از ارتفاع 35 سانتیمتری 87% بود. با آموزش جداگانه شبکه برای هر گروه پسته، دقت جداسازی برای پسته پوک 98 درصد و برای پستههای مغزدار 94 درصد به دست آمد. قرار دادن پستهها در فواصل 1، 3 یا 5 سانتیمتری بر روی تسمه نقاله دستگاه تاثیری در دقت جداسازی نداشت.
انعکاس صدا
پسته
تبدیل موجک
تشخیص
شبکه عصبی
2010
02
20
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20646_cee79a8347ad8479f39c4b021cd8affb.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1388
40
2
تعیین مقادیر مقاومتی مؤثر در جداسازی میوة گردو از دمچه
حسین
مبلی
علی
رجبی پور
شاهین
رفیعی
مجید
خانعلی
حسن
اخلاقی فر
برای طراحی ماشینهای برداشت میوه، عموماً خواص فیزیکی و مکانیکی اجزای درخت و میوة آن مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار میگیرد. برخی از این خواص شامل نیروهای مؤثر در برداشت میوه و مقاومت به جدا شدن آن هنگام تکاندن تنه درختان میباشند. در پژوهش حاضر پارامترهای مقاومت کششی، پیچشی و خمشی میوة گردو اندازهگیری و تجزیه و تحلیل شدند. سنجشها در سه منطقه دماوند، کن و ساوجبلاغ بر روی چهار رقم کاغذی، خوشهای، سوزنی و بادامی با 15 تکرار در دو سال متوالی توسط آزمایش فاکتوریل با دو فاکتور رقم و منطقه در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که بالاترین میانگین مقاومت کششی، پیچشی و خمشی به ترتیب مربوط به ارقام بادامی (12/31 نیوتن)، سوزنی (54/9 نیوتن سانتیمتر) و کاغذی (13/50 نیوتن سانتیمتر) و کمترین میانگین به رقم خوشهای به ترتیب با مقادیر 73/21 نیوتن، 41/7 نیوتن سانتیمتر و 42/21 نیوتن سانتیمتر تعلق داشت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که منطقه و اثر متقابل رقم- منطقه در سطح احتمال 5% تنها بر مقاومت خمشی تأثیر معنیداری داشت در حالیکه اثر ارقام مختلف گردو در سطح احتمال یکدرصد بر روی تمامی نیروهای کششی، پیچشی و خمشی میوه گردو معنیدار شد. با توجه به آزمونهای انجام شده، رقم خوشهای کمترین مقادیر مقاومت مؤثر در برداشت را در سه منطقه مذکور از خود نشان داد. لذا میتوان نتیجه گرفت که برداشت مکانیزة این رقم نسبت به سه رقم دیگر با سهولت بهتری انجام خواهد شد.
برداشت مکانیزه
گردو
مقاومت
مقاومت مؤثردر جداسازی
مکانیکی
2010
02
20
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20647_f236b2b25836e2ef515453b7c23f4ada.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1388
40
2
بررسی شکست مکانیکی دو رقم هندوانه در بارگذاری شبه استاتیکی
حسن
صدرنیا
علی
رجبی پور
علی
جعفری
ارژنگ
جوادی
یونس
مستوفی
توحید
باقرپور
مصطفی
خجسته نژند
هندوانه همانند بسیاری از میوههای دیگر در مخازن تودهای جا به جا و نگهداری میشود. عمق مناسب مخزن تودهای باید به گونهای انتخاب گردد که سبب آسیب و شکستگی میوههای لایه پایین نگردد. تحقیق حاضر به منظور تعیین و مقایسه خواص مکانیکی دو رقم هندوانه در بارگذاری شبه استاتیکی جهت دسترسی به پارامترهای مورد استفاده در حمل و نقل و انبارداری صورت گرفته است. بدین منظور از آزمایش فاکتوریل 2×3×2 (2جهت بارگذاری×3اندازه × 2 رقم) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تکرار استفاده گردید. در هر آزمایش متغیرهای نیروی شکست، تغییر شکل شکست و ضخامت پوست اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که جهت بارگذاری بر نیروی شکست موثر است. مقدار نیروی شکست میوه هندوانه در جهت طولی، بطور معنی داری کمتر از مقدار آن در جهت عرضی بود، در حالی که اثر اندازه بر نیرو و تغییر شکل شکست در سطح یک درصد معنیدار نشد. همچنین نتایج نشان دادند که تاثیر رقم بر نیرو و تغییر شکل شکست درسطح یک درصد معنی دار است. میانگین نیروی شکست برای رقم چارلستونگری 1/1 کیلو نیوتن و برای رقم کریمسون سوئیت 8/1 کیلو نیوتن به دست آمد. بررسی اثر ضخامت پوست بر خواص مکانیکی در ارقام و اندازههای مختلف نشان داد افزایش 5 میلیمتر در ضخامت پوست میتواند نیروی شکست را تا 70 درصد افزایش دهد.
آسیب مکانیکی
تغییر شکل شکست
حمل و نقل میوه
ضخامت پوست هندوانه
نیروی شکست
2010
02
20
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20648_670618ae1e55f39e71fa12ad1b18e530.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1388
40
2
مدل سازی سینتیک خشک شدن کلزا در خشک کن بستر سیال
حمیدرضا
گازر
در این تحقیق سینتیک فرایند خشک شدن کلزا با روش سیال سازی دانهها در محدوده دمایی 30 تا ?C 100 مورد بررسی و مدلسازی قرار گرفت. برای معرفی بهترین مدل تخمین روند تغییرات رطوبت از مدلهای مرسوم در مدلسازی خشک کردن محصولات دانهای استفاده شد. به منظور تعیین ضریب نفوذ رطوبت و انرژی فعال سازی در دانههای کلزا از حل معادله فیک برای اجسام کروی شکل و رابطه آرینیوس استفاده شد. با استفاده از مدلهای رگرسیونی تاثیر دما بر زمان خشک شدن کلزا در محدوده دمایی تحقیق نیز مدل سازی شد. نتایج تحقیق نشان داد که بعد از زمان آستانه سیالسازی فشار استاتیکی دارای افت محسوسی شده و فشار زیر توده محصول در شروع سیال سازی از 596 به 583 پاسکال تنزل پیدا میکند. در حالت سیال سازی، افزایش دما از 30 به ?C 100 زمان خشک شدن کلزا را 74% کاهش می دهد. در بررسی سینتیک خشک شدن کلزا در خشک کنهای بستر سیال به ترتیب مدلهای دیفیوژن تقریبی و نمایی دوجملهای نسبت به مدلهای دیگر برازش بهتری داشتند. این دو مدل دارای بالاترین ضریب تعیین ( )، و کمترین مربع کای ( ) و ریشه متوسط مربع خطای دادهها (RMSE) بودند. اما با توجه به اختلافهای ناچیز در شاخصهای ارزیابی و ضرایب کمتر، کاربرد مدل نیوتن در تخمین روند تغییرات نسبت رطوبت کلزا در حالت بستر سیال قابل توصیه میباشد. با افزایش دما در فرایند خشک شدن دانههای کلزا، ضریب نفوذ موثر رطوبت در دانه یک روند افزایشی دارد. در فرآیند خشک کردن کلزا با روش بستر سیال محدوده دمایی30 تا ?C 100 ضریب نفوذ رطوبت کلزا از 11-10×759/3 تا m2/s 11-10×457/8 تغییر میکند. در این تحقیق با استفاده از رابطه آرینیوس، انرژی فعالسازی نفوذپذیری رطوبت در کلزا kJ/mol 03/11 به دست آمد. به منظور تخمین زمان خشک شدن کلزا در محدوده دمایی تحقیق، معادله نمایی به دست آمده برازش مناسبی با دادههای به دست آمده داشت.
انرژی فعال سازی
بستر سیال
خشک کردن
ضریب نفوذ موثر
کلزا
مدل سازی
2010
02
20
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20649_4b045587dd405caf22d50a292dac3340.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1388
40
2
تعیین منحنی های همدمای جذبی خرما رقم استعمران و برازش مدلهای مختلف برای آن
سیده شادی
میرزمانی
علیرضا
بصیری
آرزو
اصفهانی
منحنی های هم دمای مواد غذایی درفرآیندهایی مانند آماده سازی، خشک کردن و انبارداری از اهمیت زیادی برخوردار هستند. به دلیل خصوصیات پیچیده مواد غذایی، برآورد تئوریک منحنیهای هم دما غیر ممکن بوده و اندازهگیری تجربی مورد نیاز میباشد. در این تحقیق منحنیهای هم دمای جذب خرما واریته استعمران (سایر) در دماهای 20، 30، 40 و60 درجه سلسیوس در 8 فعالیت آبی در دامنه 85/0 – 11/0 به روش ایستا (وزن سنجی ) مطابق با دستورالعمل COST 90 تعیین شد. شکل منحنیها با شکل عمومی منحنیهای همدما در مواد غذایی غنی از قند مطابقت دارد. در تمامی دماها با افزایش فعالیت آبی، رطوبت تعادلی نیز افزایش مییابد. افزایش دما در یک فعالیت آبی معین، مقدار رطوبت تعادلی را کاهش میدهد. برای ارائه مدل ریاضی مناسب به منظور رفتار تعادلی خرما مدلهای گب، بت، ایگلسیاس شریف و هالسی مورد بررسی قرار گرفت. جهت برازش از رگرسیون غیر خطی استفاده شد. از میان مدلها، مدلهای گب و ایگلسیاس شریف درکلیه دماها بهترین برازش را با دادههای جذبی خرما نشان داد. انرژی پیوندی جذب برای خرمای استعمران تعیین گردید.
انرژی پیوندی
جذب
خرما
رطوبت
همدما
2010
02
20
https://ijbse.ut.ac.ir/article_20650_17b91d72b1f7d0d1ee6d180276378b58.pdf