2024-03-29T13:45:53Z
https://ijbse.ut.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=9797
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1398
50
4
ارزیابی وضعیت کهنگی تراکتورها و توان تعمیراتی در کشاورزی استان خوزستان به کمک AHP و GIS
آتنا
کشوری
افشین
مرزبان
کهنه بودن تراکتورهای کشاورزی یکی از بزرگترین چالشهای پیش روی بخش کشاورزی ایران به شمار میرود که سبب کاهش سطح مکانیزاسیون میگردد. در این راستا در این مطالعه وضعیت سن ناوگان تراکتوری و توان تعمیراتی استان خوزستان بررسی شد. بدین منظور تراکتورهای موجود به کمک نرمافزار ArcGIS در دو رده با عمر کمتر و بیشتر از 13سال پهنهبندی شدند. با توجه به بالا بودن تعداد تراکتورهای فعال با عمر بیش از 20 سال پهنهبندی این تراکتورها نیز در سطح استان انجام شد. میزان ضریب کهنگی عمر تراکتورهای هر شهرستان محاسبه شد و دلایل بهرهبرداری از تراکتورها با عمر کهنگی به کمک روش AHP مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از آنتروپی اطلاعات یک شاخص ترکیبی تحت عنوان توان تعمیراتی ارائه و شهرستانهای استان بر مبنای آن رتبهبندی شدند. نتایج نشان دادند که بیشترین تعداد تراکتورهای با عمر بالای 13 سال به نیمه شمالی استان و دو شهرستان اهواز و هندیجان تعلق دارد. بالاترین ضریب کهنگی به شهرستان باغملک تعلق داشت و از بین دلایل مورد بررسی، پایین بودن تمکن مالی کشاورزان بالاترین اولویت را در به کارگیری تراکتورهای با عمر بالای 13 سال توسط کشاورزان داشت. مقدار شاخص توان تعمیراتی محاسبه شده نشاندهنده ضعیف بودن توان تعمیراتی در استان میباشد. بین ضریب کهنگی و توان تعمیراتی رابطهای مشاهده نشد و تنها با تعداد تعمیرکار به عنوان یکی از زیرمعیارهای شاخص توان تعمیراتی همبستگی منفی مشاهده شد.
آنتروپی اطلاعات
پراکندگی عمرتراکتورها
پهنهبندی
ضریب کهنگی
2020
01
21
749
759
https://ijbse.ut.ac.ir/article_72987_80b8a82f26640478a0f4946db22f1008.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1398
50
4
مدل سازی دوبعدی اجزای محدود خشککردن نخود فرنگی در خشککن ترکیبی مادونقرمز-هوای گرم
داریوش
زارع
سعید
اکبرزاده
محمد
لغوی
محمدامین
نعمت اللهی
در این مقاله، شبیهسازی فرآیند خشکشدن نخودفرنگی در خشککن مادون قرمز - هوای گرم با استفاده از روش اجزای محدود دو بعدی انجام شد. برای این منظور، معادله حاکم بر انتقال جرم و شرایط اولیه و مرزی آن استخراج شد. به کمک روش اجزای محدود با رویکرد گلرکین، دستگاهی از معادلات دیفرانسیل مرتبه اول بدست آمد. جهت شبیهسازی فرآیند خشکشدن و حل دستگاه معادلات، یک کد کامپیوتری در نرمافزار متلب تدوین شد. شبیهسازی در چهار سطح شدت تابش با مقادیر صفر، 2000، 4000 و 6000 وات بر متر مربع، سه سطح دمای 30، 40 و 50 درجه سلسیوس و سه سطح سرعت 5/0، 0/1 و 5/1 متر بر ثانیه انجام شد. در نهایت به منظور اعتبارسنجی مدل ارائه شده، نتایج این مدلسازی با نتایج حاصل از خشککن آزمایشگاهی مادون قرمز - هوای گرم، مقایسه گردید. حداقل، حداکثر و متوسط میانگین خطای نسبی دادههای اندازهگیری شده و پیشبینی شده با مدلسازی به روش اجزای محدود دوبعدی، به ترتیب %21/2، %77/3 و%50/2 میباشند. این روش دارای دقت مناسب و کارآیی بالا در پیشبینی تغییرات رطوبت محصول، طی فرآیند خشککردن دانه نخودفرنگی، میباشد و اطلاعات بیشتری را در مورد انتقال رطوبت، بدون انجام آزمایش میدهد که میتواند جهت طراحی خشککنها مفید باشد.
نخود فرنگی
خشککن هوای گرم - مادون قرمز
معادله انتقال جرم
روش اجزای محدود
2020
01
21
761
770
https://ijbse.ut.ac.ir/article_71857_a07a77d54fc3e5b4cc6bcc7e08da9483.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1398
50
4
بررسی اثرات زیستمحیطی و ارزیابی جریان انرژی در تولید پامچال گلخانهای با رویکرد تقاضای انرژی تجمعی و تقاضای اکسرژی تجمعی
طاهره
صالح پور
مجید
خانعلی
علی
رجبیپور
مطالعه حاضر با فراهم آوردن فهرست موجودی چرخه زندگی تولید گل پامچال گلخانهای به تجزیه و تحلیل جریان انرژی تولید این محصول با استفاده از روش تقاضای انرژی و اکسرژی تجمعی پرداخته است. دادههای لازم از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری از گلخانهداران در ساوجبلاغ جمعآوری شد. بر اساس نتایج، میزان کل شاخص تقاضای انرژی و اکسرژی تجمعی برای تولید یک بوته گل پامچال بهترتیب 45/8 و 24/8 مگاژول محاسبه شد. در بین گروههای اثر روش تقاضای انرژی تجمعی، گروه اثر منابع غیرتجدیدپذیر- فسیلی با 43/8 مگاژول بیشترین سهم را به خود اختصاص داده بود که 66 درصد ناشی از مصرف انرژی مستقیم درون گلخانه بوده است. همچنین20/8 مگاژول از تقاضای اکسرژی تجمعی، ناشی از گروه اثر منابع غیرتجدیدپذیر-فسیلی بود که مصرف انرژی مستقیم درون گلخانه، مهمترین نقش را در آن داشت.مصرف انرژی بهازای تولید یک بوته گل پامچال منجربه نشر 20576/0 کیلوگرم معادل کربن دیاکسید شده است.
اثرات زیستمحیطی
انرژی
تقاضای اکسرژی تجمعی
تقاضای انرژی تجمعی
گلزینتی
2020
01
21
771
785
https://ijbse.ut.ac.ir/article_73013_9784c89a9d7cf1fd4d691b6339aff021.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1398
50
4
بررسی تخلیه منابع و هزینههای اجتماعی در مدیریتهای مختلف برنج و کاه
علی
متولی
سید جعفر
هاشمی
رضا
طباطبایی کلور
در پژوهش حاضر به بررسی تخلیه منابع طبیعی و فسیلی در فرآیند تولید برنج در سه استان شمالی (مازندران، گیلان و گلستان) در دو نوع سامانه کشت (مرسوم و مکانیزه) و دو دسته برنج (ارقام کممحصول و پرمحصول) پرداخته شد و به دنبال آن آلایندههای منتشرشده و هزینههای اجتماعی در مدیریتهای مختلف برنج و کاه برآورد گردید. بالاترین مجموع شاخص نهایی 56/6 (ارقام کممحصول-کشت مکانیزه-استان گلستان) و پایینترین میزان 02/4 (ارقام پرمحصول-کشت مرسوم-استان گیلان) به دست آمد. نتایج انتشار گازهای آلاینده در دو سناریو مختلف نشان داد که مقادیر این گازها در سناریو اول (سوزاندن کاه در مزرعه) نسبت به سناریو دوم (بستهبندی کاه برای خوراک دام) بسیار بالاتر بود. همچنین بالاترین هزینه اجتماعی برای سوزاندن هر هکتار کاه به میزان 76/182 دلار (ارقام پرمحصول-کشت مرسوم-استان گیلان) و پایینترین میزان این پارامتر 34/105 دلار (ارقام کممحصول-کشت مرسوم-استان مازندران) به دست آمد.
تخلیه منابع
گازهای آلاینده
هزینه های اجتماعی
مدیریت کاه
برنج
2020
01
21
787
799
https://ijbse.ut.ac.ir/article_72450_e40e0c936754e05aa89b14b77528bf07.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1398
50
4
بررسی روند مصرف انرژی در دو سامانه آبیاری غرقابی و تحتفشار: مطالعه موردی یک مزرعه صد هکتاری در همدان
حسن
قاسمی مبتکر
یکی از مؤلفههای اصلی کشاورزی پایدار، استفاده کارا از منابع انرژی در تولید محصولات کشاورزی است. هدف از این مطالعه بررسی روند مصرف انرژی در دو سامانه آبیاری غرقآبی و تحتفشار، برای سه محصول گندم، جو و یونجه بود. اطلاعات مورد نیاز، شامل تمام نهادههای مصرفی و ساعات کارکرد ماشینها و نیروی انسانی از یک مزرعه 100 هکتاری واقع در قسمت مرکزی استان همدان در طول فصل زراعی 96-97 ثبت شد. نتایج نشان داد که برای تمامی محصولات مورد بررسی، شاخص نسبت انرژی در سامانه آبیاری غرقآبی بیشتر از سامانه آبیاری تحتفشار است. نتایج همچنین نشان داد که استفاده از سامانه آبیاری تحتفشار باعث کاهش مصرف آب در هر سه محصول مورد بررسی میشود. بررسی میزان مصرف نهادهها نشان داد نهاده الکتریسیته (حدود 60 درصد) در سامانه آبیاری غرقآبی و نهادههای سوخت فسیلی و الکتریسیته (حدود 40 و 33 درصد) در سامانه تحتفشار، بیشترین میزان انرژی مصرفی را به خود اختصاص دادهاند. بررسیها همچنین نشان داد تولید محصولات موردمطالعه بهشدت وابسته به منابع انرژیهای تجدیدناپذیر (الکتریسیته، سوخت فسیلی و کودهای شیمیایی) است. با توجه به نتایج بهدست آمده مشخص شد علیرغم اینکه استفاده از سامانههای آبیاری بارانی بهرهوری نهاده آب را افزایش میدهد، اما باعث افزایش مصرف انرژی در تولید محصولات نیز مزرعه میگردد.
سامانه آبیاری
نسبت انرژی
بهرهوری آب
الکتریسیته
2020
01
21
801
809
https://ijbse.ut.ac.ir/article_72151_39f316b8679056850a7cdf6b95b60d1a.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1398
50
4
کاربرد بینی الکترونیک جهت پایش و استخراج الگوی پیش بینی وضعیت هاضم بیوگاز آزمایشگاهی
احسان
سوند رومی
سید سعید
محتسبی
شاهین
رفیعی
حسین
قنواتی
کنترل فرایند و پایش در عملیات تولید بیوگاز نیازمند اندازهگیری پارامترهای مختلفی میباشد. بنابراین روشهایی که با استفاده از تجهیزات مقاوم و ارزان با سرعت و دقت مناسب، توانایی بیان اثر ترکیبی از پارامترها را نشان دهند ارزش بالایی دارند. در این تحقیق رابطه بین شاخص حجم تولید روزانه بیوگاز و دادههای آرایه حسگری سامانه بینی الکترونیک ویژه بیوگاز جهت تفسیر و پیشبینی وضعیت هاضم بیوگاز بررسی شده است. جهت تولید بیوگاز از هاضمهای یک لیتری ناپیوسته (Batch) در دمای مزوفیل با ترکیبهای مختلف دو نوع خوراک استفاده شد. وضعیت هر هاضم با توجه به نرخ تولید بیوگاز آن به دو گروه متعادل و نامتعادل تعریف شد. دادههای آرایه حسگری هر هاضم نیز با روش تحلیل خوشه بندی (CA) به دو گروه 1 و2 تقسیم شدند که به ترتیب با گروه متعادل و نامتعادل متناظر هستند. با تحلیل دو نمودار اسکور دادهها و همبستگی حسگرها در PCA، مشخص شد که دو حسگر MQ4 و MQ136 به عنوان شاخصهای اصلی جهت تشخیص دو گروه و بقیه حسگرها نیز در تفسیر وضعیت هاضم نقش دارند. با دادههای آرایه حسگری جمع آوری شده از هاضمها، الگوی پیشبینی وضعیت آنها توسط تحلیل تفکیک خطی (LDA) با دقت طبقه بندی 100% و مقدار خطای 0476/0 استخراج شد. دقت پیش بینی الگو در تشخیص وضعیت هاضم 25/81 درصد است.
"هاضم بیوگاز"
" آرایه حسگر"
"مولفههای اصلی"
" تفکیک خطی "
2020
01
21
811
821
https://ijbse.ut.ac.ir/article_72519_35435ccfa1300f486da45111ea085c22.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1398
50
4
بررسی تأثیر میدانهای مغناطیسی استاتیک و دینامیک بر برخی ویژگیهای شیمیایی حبهی انار
بهنام
علایی
رضا
امیری چایجان
حسن
ساریخانی
تاکنون تحقیقی در زمینه بررسی اثر میدان مغناطیسی بر ویژگیهای محصولات کشاورزی در مرحله پسازبرداشت دیده نشده است. در این پژوهش، یک دستگاه مغناطیس با قابلیت ایجاد میدانهای استاتیک و دینامیک ساخته شد و سپس تأثیر آن با چگالی شار مغناطیسی 2784 و 8240 گاوس در زمان مغناطیسیشدن یک و 12 ساعت بر درصد مواد جامد در محلول، pH، ظرفیت آنتیاکسیدان کل و ترکیبات فنولی کل حبههای انار بررسی شد. در بین شاخصهای شیمیایی، تأثیر میدان مغناطیسی بر ظرفیت آنتیاکسیدان کل حبههای انار معنیدار بود. به طوری که میدان مغناطیسی دینامیک با شدت 8240 گاوس در زمان مغناطیسیشدن یک ساعت، سبب افزایش ظرفیت آنتیاکسیدان کل حبههای انار به میزان 32/13% شد. در صورتی که در زمان مغناطیسیشدن 12 ساعت، سبب کاهش آن به میزان 08/11% گردید. با در نظرگرفتن نتایج، تأثیر میدان مغناطیسی دینامیک از میدان مغناطیسی استاتیک و تأثیر چگالی شار مغناطیسی 8240 گاوس از 2784 گاوس بیشتر بود.
میدان مغناطیسی
ظرفیت آنتی اکسیدان کل
ترکیبات فنولی کل
2020
01
21
823
831
https://ijbse.ut.ac.ir/article_72438_7632983085280330f5a63a9e758362dd.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1398
50
4
طراحی، ساخت و ارزیابی سامانه جداکننده الکترواستاتیکی ناخالصیهای غیردانهای محصولات کشاورزی (مطالعه موردی: جداسازی ذرات کاه از دانه گندم)
محمد
جعفری
غلامرضا
چگینی
جداسازی بذر و دانه از مهمترین مراحل فرآوری در فرآیند پس از برداشت محصولات کشاورزی است. روش الکترواستاتیکی برای جداسازی ذرات در محصولاتی که به روش معمول قابل جداسازی نیستند؛ کاربردی و قابل توسعه است. در این پروژه یک سامانه جداساز الکترواستاتیکی چرخان با الکترود کرونا و میدان الکتریکی فشار قوی برای جداسازی ذرات دانه و کاه، طراحی و مورد ارزیابی قرار گرفت. ذرات دانه و کاه ریخته شده بر روی یک نقاله تسمهای از ناحیه کرونا، در زیر الکترود سیمی عبور میکرد. هر ذره بر اساس خواص الکتریکی و بار مشخص ضمن حرکت بر روی استوانه چرخان زمینی، از داخل میدان الکتریکی نیز میگذشت. نیروی برآیند ناشی از اختلاف بار الکتریکی ذرات و تفاوت جرم حجمی آنها منجر به اختلاف مسیر حرکت ذرات شده و آنها را در چهار گروه از جعبههای متفاوت از هم قرار میداد. آزمایشها در چهار سطح ولتاژ و سه سطح سرعت دورانی انجام گرفت. نتایج نشان داد که افزایش ولتاژ از 10 تا 25 کیلوولت و افزایش سرعت تا rpm70 بیشترین بازیابی و خلوص دانه و کاه در جعبههای مشخص تعبیهشده در زیر دستگاه را در بر داشت.
میدان الکتریکی
تخلیه کرونا
استوانه چرخان
سرعت دورانی
2020
01
21
833
845
https://ijbse.ut.ac.ir/article_72729_602645fb7897ba42a7a32eddb91010da.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1398
50
4
استخراج هیومیک اسید از پسماندهای کمپوست قارچ به کمک تیمار قلیایی و فراپالایش غشایی
رسول
تاجی نیا
محمدحسین
کیانمهر
احسان
سرلکی
علی
شریف پاقلعه
حسین
میر سعید قاضی
تولید هیومیک اسید با درصد خلوص بالا و خواص کیفی مطلوب برای مصارف مختلف به روش استخراج و پالایش در فرآیند تولید آن بستگی دارد. تحقیقات نشان دادهاند که برای تحقق این امر، جداسازی ترکیبات فولوات و ناخالصیهای غیرآلی از هیوماتهای قلیایی استخراج شده از مواد اولیه از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف اصلی این مطالعه جداسازی هیوماتهای قلیایی از ترکیبات فولوات و ناخالصیهای غیر آلی با فناوری جداسازی غشایی است. از پسماندهای کمپوست قارچ به عنوان یک پسماند آلی برای استخراج ترکیبات هیومیکی شامل هیومات و فولوات با روش تیمار قلیایی استفاده شد. سپس فرآیند جداسازی غشایی با یک سامانه مجهز به ماژول قاب و صفحهای و غشای پلی سولفون با اندازه منفذ kDa 5 آزمون گردید. اثر فشار عملیاتی در چهار سطح 50، 150، 250 و 350 کیلو پاسکال بر عملکرد جداسازی شامل شار تراوه ترکیبات فولوات، مکانیسم غالب گرفتگی، شاخص گرفتگی (i) و مقاومتهای گرفتگی و همچنین بر خواص شیمیایی، طیفی و درصد خلوص نهایی هیومیک اسید فراپالایش شده از ناتراوههای هیوماتی بررسی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که با افزایش فشار، شار تراوه ترکیبات فولوات 8/41 درصد افزایش مییابد. بر اساس مدل هرمیا، مکانیسم غالب گرفتگی در تمام سطوح فشار، تشکیل لایه کیک بود. نتایج شاخص گرفتگی (i) نشان داد که تمام مکانیسمهای گرفتگی در سامانه نقش دارند و با افزایش فشار، گرفتگی کامل منافذ و تشکیل لایه کیک به ترتیب زودتر و دیرتر رخ میدهند. آنالیز تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) به منظور تایید دادهای تجربی پدیده گرفتگی نیز نشان داد که با افزایش فشار از 50 تا 350 کیلو پاسکال، ضخامت تشکیل لایه کیک بروی سطح غشا 3 برابر افزایش پیدا میکند. ارزیابی خواص هیومیک اسید فراپالایش شده نشان میدهد که فناوری جداسازی غشایی نقش موثری بر خواص شیمیایی و طیفی هیومیک اسید در مقایسه با دیگر روشهای پالایش آن داشته و خلوص نهایی هیومیک اسید را تا 8/87 درصد افزایش میدهد.
پسماند کمپوست قارچ
هیومیک اسید
فراپالایش غشایی
خلوص
خواص شیمیایی و طیفی
2020
01
21
847
861
https://ijbse.ut.ac.ir/article_72028_8519824fed25c8cb7b05f78ed2fde443.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1398
50
4
بررسی پروفایل اسیدهای چرب، خواص آنتی اکسیدانی و ترکیبات پلی فنلی برگ ازگیل ژاپنی
زهره
گل محمدی
مریم
جلیلی
لادن
رشیدی
در این پژوهش، برگ درخت ازگیل ژاپنی از گیلان به منظور تعیین پروفایل اسیدهای چرب، مقدار فنل کل، فلاونوئید کل، تانن کل، فعالیت آنتی اکسیدانی و نوع و مقدار ترکیبات پلی فنلی مورد بررسی و آنالیز قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین اسیدهای چرب غیراشباع موجود در برگ ازگیل ژاپنی، به ترتیب، اسید لینولنیک (15/0 ±3/25 درصد)، اولئیک (01/0 ±0/18 درصد) و لینولئیک (15/0 ±7/9 درصد) بود .محتوای فنل کل و تانن کل عصاره برگ ازگیل ژاپنی، به ترتیب، مقدار 55/0 ±45/171، 22/0 ±41/3 میلیگرم گالیک اسید بر گرم ماده خشک، محتوای فلاوونوئید86/0 ±40/790 میلی گرم کوئرستین بر گرم ماده خشک و مقدار فعالیت آنتی اکسیدانی با استفاده از آزمون DPPH،10/1 ±11/92 بوده است. با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، مشاهده شد که کافئیک اسید بیشترین مقدار ترکیب پلی فنلی شناسایی شده در برگ ازگیل ژاپنی بوده است. برگ ازگیل ژاپنی منبع غنی از امگا 3 است. برگ ازگیل را میتوان به عنوان منبع غنی از آنتیاکسیدان مورد مصرف خوراکی (مانند دمنوش گیاهی) قرار داد.
ازگیل ژاپنی
فلاونووئید کل
فنل کل
کافئیک اسید
لینولنیک اسید
2020
01
21
863
872
https://ijbse.ut.ac.ir/article_72437_71c4a6782ce2ee0ef586d245a1567bcf.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1398
50
4
تغییرات فیزیکوشیمیایی ایزوله پروتئین آب پنیر پس از واسرشته شدن، آبکافت آنزیمی و درهم تنیدن
هیمن
نوربخش
زهرا
امام جمعه
در مطالعه اخیر، خصوصیات فیزیکوشیمیایی ایزوله پروتئین آب پنیر و ترکیبات حاصله از آن شامل پروتئین آب پنیر واسرشت، پروتئین آب پنیر درهم تنیده، آبکافت پروتئین آب پنیر و آبکافت پروتئین آب پنیر درهم تنیده مورد بررسی قرار گرفت. آبکافت آنزیمی و فرآیند در هم تنیدن به ترتیب توسط آنزیم پپسین (30 دقیقه در دمای 37 درجه سلسیوس) و آنزیم ترانسگلوتامیناز (20 ساعت در دمای 50 درجه سلسیوس) انجام پذیرفت. نتایج بدست آمده نشان داد پروتئین آب پنیر واسرشته شده توسط حرارت متوسط اندازه کمتر (44 نانومتر) و پتانسیل زتا (19‒) بیشتری نسبت به پروتئین بکر داشته است. ایجاد اتصالات عرضی توسط ترانس گلوتامیناز نیز شدت جمعیت مولکولهای با متوسط اندازه بیشتر را در هر دو نمونه پروتئین واسرشت و آبکافت شده کاهش داده است. همچنین قدرت پاداکسیدانی آبکافت پروتئین آب پنیر در طی در همتنیدن و افزایش طول زنجیره پپتیدی از 398/0 به 519/0 افزایش پیدا کرده بود. نتایج طیف سنجی فروسرخ تبدیل فوریه نشان داد که درهم تنیدن آنزیمی به دلیل تشکیل باندهای جدید C‒N بین کربن آلفا لیزین و گروه آمین نوع اول گلوتامین، محل پیک مربوطه را در هر دو نمونه پروتئین آب پنیر درهمتنیده و آبکافت پروتئینی درهمتنیده جابهجا کرده است.
ترانس گلوتامیناز
پپسین
توان پاداکسیدانی
اندازه ذره
2020
01
21
873
881
https://ijbse.ut.ac.ir/article_71962_f96dc1a982ce3244c0a98d85e20d5771.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1398
50
4
تولید فیلم کفیران-پلی یورتان پایه آبی حاوی اسانس رزماری جهت نگهداری گوشت شترمرغ
فاطمه
هدایتی راد
انوشه
شریفان
غلامحسن
اسدی
ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و ضدمیکروبی فیلم کفیران- پلییورتان پایه آبی حاوی اسانس رزماری با غلظتهای 2، 4، 6، 8 و 10 درصد حجمی/حجمی بررسی شد. با افزایش غلظت اسانس تصاویر میکروسکوپ الکترونی غیریکنواختی و حفرهدار شدن فیلمها را نشان دادند، در حالیکه ضخامت فیلمها تغییر معنیداری را نشان نداد (05/0
p ). میزان نفوذپذیری به بخار آب تا غظت 6 درصد افزایش و با ادامه افزایش غلظت کاهش معنیداری را نشان دادند (05/0 > p). قطر هاله عدم رشد فیلمها، قدرت مهارکنندگی بالاتر اسانس رزماری علیه Staphylococcus aureus نسبت به Escherichia coli را نشان دادند. نمونههای که با فیلم ضدمیکروبی بستهبندی شدند در پایان 12 روز زمان نگهداری در یخچال، کاهش Log cfu/g 2، 7/1 و 85/1 سیکل لگاریتمی به ترتیب در شمارش کلی میکروارگانیسمها، E. coli و S. aureus را نشان دادند. فیلم ضدمیکروبی تولیدی پتانسیل کاربرد جهت بستهبندی موادغذایی مختلف را دارا میباشند.
فیلم کفیران- پلی یورتان پایه آبی
اسانس رزماری
خاصیت ضدمیکروبی
گوشت شترمرغ
2020
01
21
883
893
https://ijbse.ut.ac.ir/article_72113_31644550916b8e6cfb90c20674ebf64c.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1398
50
4
بررسی اثر استفاده از پوشش کیتوزان، بستهبندی نانو اکسید سیلیس و اتمسفر اصلاح شده بر خواص قارچ دکمه-ای در طول دوره نگهداری
رشید
غلامی
ابراهیم
احمدی
در این تحقیق روشهایی همچون پوشش کیتوزان، فیلم نانو کامپوزیت و اصلاح اتمسفر درونی بستهبندی جهت حفظ کیفیت قارچ سفید دکمهای در طول دوره نگهداری مورد استفاده قرار گرفته است. قارچ برداشت شده در دو گروه بدون پوشش و با پوشش (کیتوزان با غلظت یک درصد) تقسیم بندی شدند و در سه نوع بستهبندی (فیلم معمولی PVC، فیلم حاوی ذرات نانو اکسید سیلیس و فیلم نانو به همراه مپ) قرار گرفتند. بستههای نانو + مپ حاوی 10 درصد اکسیژن، 10 درصد دیاکسید کربن و 80 درصد نیتروژن بودند. نمونهها به مدت 10 روز و در دمای 4 درجه سلسیوس قرار داده شدند. پارامترهای فیزیکی (رطوبت و شاخصهای رنگ)، پارامترهای شیمیایی (pH و TSS) و پارامترهای مکانیکی (مدول الاستیسیته و نیروی نفوذ) به صورت یک روز در میان اندازهگیری و محاسبه شدند. از طرفی تغییرات گازهای اکسیژن و دیاکسید کربن نیز در طول دوره نگهداری مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان دهنده تاثیر معنیدار (در سطح 1 و 5 درصد) پوشش کیتوزان، نوع بستهبندی، دوره نگهداری و اثرات متقابل آنها بر پارامترهای اندازهگیری شده بودند. استفاده از فیلم نانو به دلیل نفوذپذیری کم نسبت به گازهای اکسیژن و دیاکسید کربن و همچنین اتمسفر اصلاح شده در کنترل تنفس قارچ و حفظ خواص فیزیکی، شیمایی و مکانیکی آن تاثیر مثبت داشت.
قارچ دکمه ای
بسته بندی
کیتوزان
بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده
فیلم نانو کامپوزیت
2020
01
21
895
907
https://ijbse.ut.ac.ir/article_72227_5f8df76407b6b73c7ad8422e3826b020.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1398
50
4
بررسی تأثیر درجه حرارتهای مختلف نگهداری بر ترکیبات آرومای پنیر پروبیوتیک UF
مرجان
تاجیک احمد آبادی
علیرضا
شهاب لواسانی
شیلا
برنجی
هدف از این تحقیق، بررسی اثر دمای نگهداری بر ترکیبات آرومای پنیر فراپالایش پروبیوتیک حاوی غلظتهای مختلف باکتری پروبیوتیک بیفیدوباکتریوم لاکتیس بود. برای این منظور، پنیر فراپالایش حاوی بیفیدوباکتریوم لاکتیس در دو سطح (cfu/g 108 و 109) تهیه شدند. پنیرهای تولید شده، در دماهای 4، 10 و 25 درجه سلسیوس به مدت 32 روز رسیدند و بقاء باکتریها، مقادیر pH، پروتئین(درصد)، ماده خشک (درصد)، ترکیبات آروما (µg/g) و خصوصیات حسی بررسی شدند. نتایج نشان داد که افزایش سطح تلقیح و دمای نگهداری منجر به افزایش تعداد باکتری ها گردید. طی دوره نگهداری، تعداد بیفیدوباکتریوم لاکتیس کاهش یافت. در تمامی نمونهها در طول دوره، pH کاهش و مقادیر اسیدیته و ماده خشک افزایش معنیداری نشان داد (p < 0.05). با افزایش زمان نگهداری، مقادیر استالدئید و استوئین کاهش، در حالی که اسید استیک در ابتدا افزایش و سپس کاهش داشت. دمای نگهداری اثر ثابتی بر مقادیر دی استیل و اتانول پنیر پروبیوتیک نداشت. نتایج ارزیابی حسی بیان کرد که تفاوت معنیداری در عطروطعم و بافت بین پنیر حاوی بیفیدوباکتریوم و نمونه شاهد طی دوره نگهداری گزارش نشد و میتوان نتیجه گیری نمود سطح تلقیح پروبیوتیک cfu/g 109 و دمای نگهداری 25 درجه سلسیوس بهترین شرایط برای تولید پنیر فراپالایش پروبیوتیک است.
پنیر UF
دما
بیفیدوباکتریوم لاکتیس
بقاء پروبیوتیک
ترکیبات آروما
2020
01
21
909
926
https://ijbse.ut.ac.ir/article_72436_70c89102f08c92c4e98f824b83fe5b43.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1398
50
4
تلفیق منطق فازی و الگوریتم ژنتیک بهمنظور مدیریت هزینه - زمان - کیفیت در واحدهای شالیکوبی مدرن شهرستان رشت
اشکان
نبوی پله سرائی
شاهین
رفیعی
سید سعید
محتسبی
فیزیک ظریف و حساسیت بالا در فرآیند تبدیل شلتوک به برنج سفید از یکسو و اهمیت کیفیت و نقش آن در ارزشافزوده محصول نهایی از سوی دیگر بیانگر اهمیت مدیریت سه شاخص کیفیت، هزینه و زمان در تولید برنج میباشد. لذا هدف از این مطالعه دستیابی به چیدمانی بهینه از روشهای مختلف با کمترین هزینه، کمترین زمان و بالاترین کیفیت در فرآیند تبدیل میباشد. بدین منظور تمامی روشهای ممکن برای هر مرحله از فرآیند تبدیل در واحدهای شالیکوبی مدرن بیان گردید و بازهای از اعداد فازی برای آنها در نظر گرفته شد. همچنین مدیریت ریسک نیز با اعمال برشهای فازی بین صفر تا یک، جهت بررسی عدم قطعیت انجام شد. در گام بعد نیز با استفاده از الگوریتمهای ژنتیک مبتنی بر دستهبندی نامغلوب (NSGA-II) و رتبهبندی نامغلوب (NRGA-II) مدیریت پروژه صورت پذیرفت. طبق نتایج، الگوریتم ژنتیک (NSGA-II) عملکرد بهتری نسبت به الگوریتم ژنتیک (NRGA-II) در حل این مسئله از خود نشان داد و نهایتاً در واحدهای شالیکوبی مدرن کمترین زمان، کمترین هزینه و بالاترین کیفیت در شرایط قطعی (1=α) به ترتیب 22/22 ساعت، 8088170 ریال و 62 درصد به دست آمد.
الگوریتم ژنتیک
رنج
شالیکوبی
مدیریت پروژه
منطق فازی
2020
01
21
927
938
https://ijbse.ut.ac.ir/article_72439_9fb2884c9a84f17a9c51c3305f0ecc44.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1398
50
4
اثر روش های خاک ورزی حفاظتی و مرسوم بر برخی خصوصیات ماشین و خاک در منطقه سرد استان خراسان رضوی
سعید
ظریف نشاط
محمد حسین
سعیدی راد
محمود
صفری
اثر روش های بی خاک ورزی،کم خاک ورزی و خاکورزی مرسوم بر بعضی خصوصیات خاک و ماشین در تناوب چغندر قند- جو- ذرت- گندم در اقلیم سرد استان خراسان رضوی بررسی گردید. این پروژه بصورت طرح کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل روش های خاک ورزی در سه سطح شامل خاکورزی مرسوم، کم خاکورزی و بیخاکورزی در کرت های اصلی و مقدار بقایای گیاهی در سه سطح شامل: بدون بقایا، حفظ 30 درصد بقایا و 60 درصد بقایا در کرتهای فرعی بود. نتایج این تحقیق نشان داد که روش های بی خاک ورزی و کم خاک ورزی در مقایسه با خاک ورزی مرسوم باعث کاهش مصرف سوخت، کاهش زمان انجام عملیات، کاهش توان مکانیکی مصرفی در عملیات تهیه زمین و کاشت و کاهش میزان برگردانده شدن بقایای گیاهی به خاک شدند. روش خاک ورزی مرسوم نسبت به کم خاک ورزی و بی خاک ورزی باعث کاهش معنی دار قطر کلوخه شد. روش های خاک ورزی و درصد بقایا در این تحقیق تاثیر معنی داری بر مقاومت به نفوذ خاک نداشت.
خاک ورزی حفاظتی
کم خاک ورزی
کشت مستقیم
2020
01
21
939
949
https://ijbse.ut.ac.ir/article_72228_410d73a09afbb01ffeda1b0982e8d855.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1398
50
4
استفاده از ماتریس هم-رخدادی سطح خاکستری برای طبقه بندی کشمش تودهای
مصطفی
خجسته نژند
حامد
رمضانی
کشمش یکی از محصولات مهم کشاورزی است. در این تحقیق با استفاده از روش بینایی اقدام به کیفیت سنجی محصول تودهای کشمش در دو حالت متفاوت شده است. در حالت اول، 6 طبقه ترکیبی از کشمش خوب و بد و در حالت دوم 15 طبقه ترکیبی از کشمش خوب، بد و چوب و خار و خاشاک مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج طبقهبندی با روشهای LDA و SVM نشان دادند که بهترین دقت طبقهبندی 6 طبقه، با روش SVM خطی حاصل شد که دارای دقت 55/85 درصد بوده است. نتایج حاصل برای طبقهبندی 15 طبقه شامل کشمش خوب، بد و خار و خاشاک نشان داد که بهترین نتیجه باز با روش SVM خطی ولی با دقتی پایینتر در حدود 55/63 درصد حاصل گردید. نتایج نشان داد که روش GLCM بصورت قابل قبولی قادر به تشخیص طبقه محصول تودهای کشمش بوده و میتواند جایگزین فرد خبره در کارخانههای فرآوری کشمش شود.
کشمش
ماشین بردار پشتیبان
طبقه بندی
تحلیل تفکیک خطی
ماشین بینایی
2020
01
21
951
961
https://ijbse.ut.ac.ir/article_72226_a848c786d698d200025828381e990fbb.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1398
50
4
بررسی تأثیر اینولین و پودر صمغ دانه به بر خواص فیزیکوشیمیایی و کیفی ماست کم چرب
نسا
غیبی
رقیه
اشرفی یورقانلو
با توجه به مشکلات به وجود آمده در اثر مصرف محصولات با چربی بالا امروزه استفاده از جایگزینهای چربی در مواد غذایی از جمله ماست افزایش پیدا کرده است. در این پژوهش تأثیر افزودن اینولین در سطوح 0، 5/1 و 3 درصد و صمغ دانه به در سطوح 0 ،25/0 و 5/0 درصد بر ویژگیهای کیفی ماست کم چرب در دمای 4 درجه سلسیوس طی 14روز نگهداری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد، افزودن اینولین باعث کاهش معنیدار میزان آباندازی شد (05/0p<)، در سطوح بالاتر صمغ دانه به (در سطح 5/0 درصد) با گذشت زمان از شدت افزایش آباندازی کاسته شد. ظرفیت نگهداری آب و ویسکوزیته با افزایش اینولین و صمغ دانه به صورت معنیداری افزایش یافت (01/0p<)، به طوریکه بیشترین ظرفیت نگهداری به میزان 64 درصد و بالاترین ویسکوزیته به میزان 5500 سانتی پوآز در نمونه حاوی 3 درصد اینولین و 5/0 درصد پودر صمغ دانه به مشاهده شد. سفتی بافت با افزودن اینولین از 14 نیوتن به 28 نیوتن به طور معنیداری افزایش یافت (01/0p<)، در سطوح بالاتر صمغ دانه به با گذشت زمان از افزایش سفتی جلوگیری شد. بالاترین تغییرات رنگ در نمونه حاوی بیشترین مقدار اینولین و کمترین مقدار صمغ دانه به در روز اول نگهداری بود. سطوح بهینه اینولین و صمغ دانه به در ماست کم چرب به ترتیب 5/2 و 4/0 درصد تعیین شد. از نظر پذیرش کلی ماست کم چرب بهینه شده امتیاز بالاتری نسبت به ماست شاهد (3 درصد چربی) کسب کرد. نتایج این تحقیق نشان داد که میتوان از اینولین و صمغ دانه به در سطوح بهینه، در تهیه ماست کم چرب استفاده نمود.
ماست کم چرب
اینولین
صمغ دانه به
خواص کیفی
2020
01
21
963
975
https://ijbse.ut.ac.ir/article_71642_6609b5276c670cb54263eab93b4ae323.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1398
50
4
بررسی اثر امواج فراصوت بر سینتیک خشک کردن دانه شلتوک در زمان استراحتدهی در یک خشککن ترکیبی مادون قرمز-هوای گرم
فرامرز
نوعی خدابادی
علی
رجبیپور
محمود
امید
داریوش
زارع
شلتوک یکی از پراهمیتترین محصولات کشاورزی است و نقش مهمی در تأمین امنیت غذایی را به خود اختصاص داده است. در این تحقیق اثر امواج فراصوت بر سینتیک خشک کردن دانه شلتوک در زمان استراحتدهی در یک خشککن ترکیبی مادون قرمز مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشها در سه سطح دمای هوای ورودی (30، 40 و °C50)، چهار سطح توان فراصوت (صفر، 5/0، 75/0 و kW/kg1) و چهار سطح فرکانس فراصوت (20، 25، 28 و kHz30) انجام شد. برای تحلیل دادهها، از طرح پایه بلوکهای کاملاً تصادفی بهره گرفته شد. نتایج بدست آمده نشان داد در دماهای مختلف هوای ورودی، استفاده از امواج فراصوت در سطوح مختلف توان و فرکانس در مدت زمان استراحتدهی میتواند بر خصوصیات مکانیکی شلتوک اثرگذار باشد و باعث کاهش مدت زمان خشک شدن دانه شلتوک و مصرف انرژی ویژه شود. به طوری که در توان kW/kg5/0، فرکانسهای پایین فراصوت 20 و kHz25 و دمای ورودی ˚C30 ضمن اینکه درصد دانههای ترک خورده را کاهش میدهند به طور میانگین باعث افزایش انرژی مورد نیاز برای شکست دانه سالم نیز میشوند.
شلتوک
فراصوت
استراحت دهی
خشک کن ترکیبی مادون قرمز
2020
01
21
977
989
https://ijbse.ut.ac.ir/article_71916_f1a278f587b975d3c1ec3b5069750490.pdf
مهندسی بیوسیستم ایران
2008-4803
2008-4803
1398
50
4
ساخت و ارزیابی سامانه خبره تشخیص حمله زنبورخوار به کندو به منظور کاهش تلفات
زهرا
عبداله زارغ
نواب
کاظمی
سامان
آبدانان مهدی زاده
نظارت فعالانه کندو با استفاده از یک شبکه حسگر که قادر به ثبت و ضبط تمامی شرایط کندو جهت شناخت شرایط زندگی زنبورهای درون کندو باشد، کمک شایانی به اتخاذ تصمیم توسط زنبوردار در شرایط حمله دشمنان خارجی و جلوگیری از فروپاشی جمعیت زنبورعسل مینماید. بدین منظور در پژوهش حاضر سامانهای خبره جهت تشخیص حمله پرنده زنبورخوار شامل حسگرهای دما، صوت، رطوبت و اتانول توسعه یافت. پس از جمعآوری دادهها تحت دو شرایط نرمال و حمله پرنده زنبورخوار (سبزقبا) و استخراج ویژگی در دو حوزه زمان و فرکانس، انتخاب ویژگی با استفاده از الگوریتم ژنتیک و سپس طبقهبندی ویژگیها با استفاده از K نزدیکترین همسایه[1] صورت پذیرفت. بر اساس نتایج بدست آمده از بین 19 ویژگی انتخاب شده، پنج ویژگی شامل آنتروپی طیفی، انرژی صوت، شدت بیشینه صوت، کمینه الکل و فرکانس غالب به ترتیب با 8967، 6018، 1321، 1287 و 809 وقوع به عنوان تأثیرگذارترین ویژگیها وارد طبقهبند شدند. طبقهبند KNN برای معیارهای صحت، دقت، حساسیت، نمره F، خصوصیت و میانگین هندسی بیشینه (100%) و نرخ مثبت کاذب (FPR) کمینه (صفر) شد که نشان دهندهی عملکرد خوب سامانه خبره تشخیص حمله پرنده به کندو است. [1]. K-Nearest Neighborhood
کندوی هوشمند
پرنده زنبورخوار (سبزقبا)
الگوریتم ژنتیک
طبقهبند K نزدیکترین همسایگی
2020
01
21
991
1004
https://ijbse.ut.ac.ir/article_73026_3a73159b591d440f0356e7f94bf85fe7.pdf