پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480353320220923Visible and Near-Infrared Spectroscopy for Determining Pomegranate Juice Volumeطیفسنجی مرئی و مادون قرمز نزدیک برای تعیین حجم آب میوه انار2152299044710.22059/ijbse.2022.332781.665456FAمحمدجمالی فردبخش مهندسی بیوسیستم
دانشکده کشاورزی
دانشگاه شیراز
شیراز
ایرانسید مهدینصیریبخش مهندسی بیوسیستم
دانشکده کشاورزی
دانشگاه شیراز
شیراز
ایران0000-0001-6059-8911علی محمدشیرزادی فربخش مهندسی بیوسیستم
دانشکده کشاورزی
دانشگاه شیراز
شیراز
ایرانعلیرضاشهسواربخش علوم باغبانی
دانشکده کشاورزی
دانشگاه شیراز
شیراز
ایرانJournal Article20211107<strong> </strong>Pomegranate fruit is one of the essential garden products in Iran, which, in addition to its high economic-commercial value, has many nutritional benefits. Due to the lack of appropriate development of the industry in the processing sector for this product, factories use completely traditional and limited methods for measuring the quality of pomegranate, which reduces the quality of the processed product. In the present study, the feasibility of visible and near-infrared (Vis/NIR) spectroscopy as non-destructive technology was used to determine the pomegranate fruit juice volume, which is one of the crucial quality attributes of the product. Spectral data of the samples obtained by applying waves in the range of 400 to 2500 nm, were evaluated by five methods including multiplicative scatter correlation, standard normal variate (SNV), vector normalization, first derivative, second derivative, as well as non-processed state. Then partial least square regression (PLSR) was used to estimate the juice volume. These processes were implemented according to machine learning algorithms using PYTHON 3.8 software. Lowest modeling error (18.61) was achieved with 36 principal components of extracted features from spectral signature. The results showed that this method estimated the amount of pomegranate juice with a coefficient of determination of 94 %, mean absolute error of 5.3 and distance of 0.98. This outcome resulted from combination of SNV preprocessing with PLSR regression in the range of 400 to 2500 nm. In spite of the effect of preprocessing for juice volume estimation, Vis-NIR spectroscopy possess desired condition for estimation of pomegranate juice volume.<strong>میوه انار یکی از محصولات باغی مهم در ایران است که علاوه بر ارزش بالای اقتصادی-تجاری از فواید غذایی فراوانی برخوردار است. به دلیل عدم توسعه مناسب صنعت فرآوری این محصول، کارخانهها از روشهای کاملاً سنتی و محدود در سنجش کیفیت انار استفاده میکنند که باعث کاهش مرغوبیت کالای تولیدی میشود. در این پژوهش استفاده از فناوری غیرمخرب طیفسنجی مرئی-مادون قرمز نزدیک برای تعیین حجم آب میوه انار که از ویژگیهای اساسی کیفیت این محصول است مورد بررسی قرار گرفت. دادههای طیفی نمونهها حاصل از اعمال امواج در دامنه 400 تا 2500 نانومتر علاوه بر ارزیابی در حالت پردازش نشده، به پنج روش تصحیح پراکندگی ضربی، متغیر نرمال استاندارد (</strong>SNV<strong>)، نرمالسازی بردار، مشتق اول و دوم پیشپردازش شدند و مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس به منظور تخمین حجم آب از رگرسیون حداقل مربعات جزئی (</strong>PLSR<strong>) استفاده شد. پیادهسازی این فرآیندها در قالب الگوریتمهای یادگیری ماشین و با استفاده از نرم افزار </strong>PYTHON 3.8<strong> صورت گرفت. برای ایجاد مدلها، تعداد مولفههای اصلی مرتبط با ویژگیهای استخراج شده از امضای طیفی به تعداد 36، کمترین خطا را (61/18) حاصل نمود. نتایج نشان داد که این روش با ضریب تبیین 94 درصد، میانگین خطای مطلق 3/5 و ضریب توافق 98/0 مقدار آب میوه انار را تخمین زد. این نتیجه از ترکیب پیشپردازش </strong>SNV<strong> با رگرسیون </strong>PLSR<strong> در بازه 400 تا 2500 نانومتر حاصل شد. علیرغم تاثیر نوع پیشپردازش دادهها در تخمین میزان آب انار، طیفسنجی مرئی-مادون قرمز نزدیک شرایط لازم برای تخمین آب انار را دارا هست.</strong>https://ijbse.ut.ac.ir/article_90447_3c4c9960bd5f9aea129a1ed974bac0a2.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480353320220923Analysis of the Causal Relationship between Factors Affecting the Management of a Sustainable Supply Chain of Chicken Meatتحلیل ارتباط علّی عوامل مؤثر بر عملکرد زنجیره تأمین پایدار گوشت مرغ2312489045110.22059/ijbse.2022.335980.665465FAعبادالهجهان آبادیدانشجو دکتری، دانشکده اقتصاد کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت، شیراز، ایران0000-0001-8537-3268سید نعمت الهموسویدانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت، شیراز، ایران.محمدهاشمموسوی حقیقیاستادیار، دانشکده کشاورزی مرکز تحقیقات کشاورزی فارس، شیراز، ایران.محمدرضااسلامیاستادیار، گروه اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد، یزد، ایران.Journal Article20211221<strong> </strong>In this study, using the fuzzy DEMATEL approach, causal relationships between factors and criteria for sustainable chicken meat supply chain management were evaluated from three perspectives: optimistic, pessimistic and moderate. For this purpose, a group of experts was considered for mental responses to these effects in the form of paired comparison questionnaires. In this regard, 16 factors or criteria affecting the sustainable supply chain of chicken meat were extracted by reviewing the literature in this field as well as the opinions of experts. These factors were divided into four categories: critical, effective, dependent and elimination. The results of causal evaluation showed that in the optimistic view most of these factors are critical and in the pessimistic view most of the factors are elimination type. The results showed that the growth of profits from the implementation of sustainable supply chain, the cost of material recycling in the process of sustainable supply chain and investment of environmental protection in the process of sustainable supply chain are three factors that are critical in all three perspectives: optimistic, pessimistic and moderate. Recycling of resources used in the sustainable supply chain process is also one of the variables affecting other factors. Accordingly, government support for the development of new technologies, the development of logistics infrastructure and increasing energy and water productivity along the chicken supply chain not only can increase profits, but also reduce recycling costs and expand environmental investment.<strong>در این مطالعه با استفاده از رویکرد دیمتیل فازی ارتباطات علّی بین عوامل و معیارهای مدیریت زنجیره تأمین پایدار گوشت مرغ از سه دیدگاه خوشبینانه، بدبینانه و میانه ارزیابی شد. برای این هدف گروهی از متخصصان برای پاسخهای ذهنی به این تأثیرات در قالب پرسشنامههای مقایسه زوجی در نظر گرفته شد. در این راستا، 16 عامل یا معیار مؤثر بر زنجیره تأمین پایدار گوشت مرغ از طریق مرور ادبیات موضوع در این زمینه و همچنین نظرات کارشناسان استخراج شد. این عوامل در چهار دسته بحرانی، تأثیرگذار، وابسته و حذفی تقسیمبندی شدند. نتایج ارزیابی علیت نشان داد که در دیدگاه خوشبینانه بیشتر این عوامل بحرانی و در دیدگاه بدبینانه بیشتر عوامل از نوع حذفی میباشند. نتایج نشان داد رشد سود حاصل از اجرای زنجیره تأمین پایدار، هزینه بازیافت مواد در فرایند زنجیره تأمین پایدار و سرمایهگذاری محافظت زیست محیطی در فرایند زنجیره تأمین پایدار سه عاملی هستند که در هر سه دیدگاه خوشبینانه، بدبینانه و میانه جزء عوامل بحرانی محسوب میشوند. بازیافت منابع استفاده شده در فرایند زنجیره تأمین پایدار نیز از جمله متغیرهای تأثیرگذار بر سایر عوامل است. بر این اساس، حمایت دولت از گسترش فناوریها و تکنولوژیهای نوین، توسعه زیرساختهای لجستیکی و افزایش بهرهوری مصرف انرژی و آب در طول زنجیره تأمین گوشت مرغ میتواند ضمن افزایش سود به کاهش هزینه بازیافت مواد و گسترش سرمایهگذاری محیط زیستی نیز کمک کند.</strong>https://ijbse.ut.ac.ir/article_90451_c1a0a7c8fc82cfb8a7ffcc1d7351f8e1.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480353320220923Finite Element Simulation of Dynamic Apple Damage Based on Pendulum Impact Test Data and Its Validation by Scanning Electron Microscopyشبیهسازی المان محدود صدمات دینامیکی سیب بر اساس دادههای آزمون ضربه پاندول و اعتبارسنجی آن با میکروسکوپ الکترونی روبشی2492679045210.22059/ijbse.2022.339695.665475FAابراهیمچاوشیگروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران0000-0002-1822-9909ابراهیماحمدیگروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران0000-0002-8859-0409علیعلوی نیاگروه مهندسی مکانیک، دانشکده مهندسی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران0000-0003-4596-9491رحمنسیفیگروه مهندسی مکانیک، دانشکده مهندسی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران0000-0001-6271-9828Journal Article20220305<strong>Abstract: </strong>Apple fruit is subjected to multiple impact loads during postharvest processes, which leads to injury and bruising. The aim of this study was to simulate the forces and analyze the damage caused to the Red Delicious apple cultivar due to the impact loads, in order to provide solutions for designing appropriate processes and machines. To achieve this goal, the physical and mechanical properties of apples in three parts of skin, flesh and core were determined. In the finite element simulation was defined for the two parts of the flesh and core of the viscoelastic material model and for the skin part of the elastoplastic material model in ABAQUS software. In the loading section of the simulation, the required parameters were defined dynamically and the results of the pendulum impact test were entered into the software in two methods of force-time and velocity-time in 3 impact levels. The results of the two simulation methods were compared. Damage volume was determined using electron microscope images. The results showed that the maximum allowable force in dynamic loading is equal to 20 N and in the simulation method based on force-time data, the bruise volume was 5.9% different from the results of the experimental test and the amount of software output force was 4.76% different from the pendulum test. In the simulation method based on velocity-time data, the bruise volume is 15.97% and the impact force is 13.63% different from the pendulum test. Therefore, the simulation method based on force-time data provides a better estimate than the simulation based on speed-time data.<strong>چکیده: میوه سیب در طی فرآیندهای پس از برداشت تحت تاثیر بارهای ضربهای متعددی قرار میگیرد که منجر به آسیب و کوفتگی مـیگردد. این مطالعه با هدف شبیهسازی نیروها و تحلیل صدمات ایجاد شده در سیب رقم رد دلیشز بر اثر اعمال بارهای ضربهای، به منظور ارائه راهکارهایی برای طراحی فرآیندها و تجهیزات مناسب انجام شد. برای رسیدن به این هدف خواص فیزیکی و مکانیکی سیب در سه بخش پوست، گوشت و هسته تعیین گردید. در شبیهسازی المان محدود برای دو بخش گوشت و هسته مدل ماده ویسکوالاستیک و برای بخش پوست مدل ماده الاستیک-پلاستیک، در نرم افزار آباکوس تعریف شد. در بخش بارگذاری شبیهسازی، پارامترهای مورد نیاز به صورت دینامیکی تعریف شد و نتایج آزمون ضربه پاندول به دو روش نیرو-زمان و سرعت-زمان در 3 سطح ضربه وارد نرم افزار شد و نتایج دو روش شبیهسازی با هم مقایسه شد. حجم آسیب با استفاده از تصاویر میکروسکوپ الکترونی تعیین شد. نتایج نشان داد، حداکثر نیروی مجاز در بارگذاری دینامیکی معادل 20 نیوتن میباشد و در روش شبیهسازی بر اساس دادههای نیرو-زمان، حجم کوفتگی 9/5 درصد با نتایج آزمون تجربی و مقدار نیروی برخورد خروجی نرم افزار 76/4 درصد نسبت به آزمون پاندول اختلاف دارد. در روش شبیهسازی بر اساس دادههای سرعت-زمان، حجم کوفتگی 97/15 درصد و مقدار نیروی برخورد 63/13 درصد نسبت به آزمون پاندول اختلاف دارد. بنابراین، روش شبیهسازی بر اساس دادههای نیرو-زمان برآورد بهتری نسبت به شبیهسازی بر اساس دادههای سرعت-زمان ارائه میدهد.</strong>https://ijbse.ut.ac.ir/article_90452_4fdac3951594b45ef9a85f278a93df3b.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480353320220923Introducing an Innovative Magnetic Induction Tomography System for Measuring Multiphase Flow Densityمعرفی یک سامانه ابتکاری توموگرافی القای الکترومغناطیسی برای اندازهگیری چگالی سیال چندفازی2692889045310.22059/ijbse.2022.341527.665481FAجلیلتقی زاده طامهگروه مهندسی ماشینهای کشاورزی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران0000-0002-9120-1777حسینموسی زادهگروه مهندسی ماشینهای کشاورزی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران0000-0002-6928-940Xشاهینرفیعیگروه مهندسی ماشینهای کشاورزی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران0000-0003-2647-3984نازیلاطربیگروه مهندسی ماشینهای کشاورزی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران0000-0001-6166-7835Journal Article20220412: Multiphase flows are a major part of many industrial processes, and therefore their monitoring and control is importance. Density is one of the most important characteristics of fluid and its online measurement is essential for the fluid monitoring and control. In this research, an applied current magnetic induction tomography (AC-MIT) system was designed and constructed to measure the density of multiphase flow in pipeline. The main components of the AC-MIT system include the transmitter and receiver sensors, data acquisition system and problem solving algorithm. In AC-MIT system, innovative transmitter sensors were used, which include two annular electrodes and mounted on the wall of the media. Receiver sensors include a number of coils that are installed around the media. Iterative Gauss-Newton algorithm with Tikhonov regularization method was used to solve the inverse problem. To evaluate performance of the AC-MIT system, Saline water and soil-sand mixture were used as the liquid and solid phase, respectively. The effect of temperature and salinity levels (Five different temperature and salinity levels) was investigated using the response surface method and ANOVA. The results showed that there is a linear relationship between the mass concentrations measured in the two modes (manual measurement and measured by AC-MIT system) with an acceptable coefficient of determination (R<sup>2</sup> in the range of 0.98 to 0.99). The results of statistical analysis showed that different levels of temperature and salinity of the carrier phase as well as the interaction of temperature and salinity did not have a significant effect on system performance.<strong>چکیده: سیالهای چندفازی، بخش اصلی بسیاری از فرایندهای صنعتی هستند و به همین دلیل پایش و کنترل آنها از اهمیت ویژهای برخوردار است. چگالی یکی از مهمترین مشخصههای سیال بوده و اندازهگیری برخط آن برای پایش و کنترل سیال امری ضروری است. </strong><strong>در این پژوهش</strong><strong> یک سامانه</strong><strong> توموگرافی القای الکترومغناطیسی با جریان اعمالی </strong>(AC-MIT)<strong> </strong><strong>برای اندازهگیری چگالی سیال چندفازی درون لوله طراحی و ساخته شد.</strong><strong> بخشهای اصلی این سامانه شامل حسگرهای فرستنده و گیرنده، سامانه تحصیل داده و الگوریتم حل مسئله میباشد. در این سامانه از حسگرهای فرستنده ابتکاری استفاده شد که شامل دو الکترود حلقوی بوده و بر روی دیواره محیط نصب میشوند. حسگرهای گیرنده شامل تعدادی کویل هستند که دورتادور محیط موردنظر و با فاصله یکسان قرار میگیرند. حل مسئله معکوس در سامانه </strong>AC-MIT<strong> با استفاده از الگوریتم حل تکراری گوس-نیوتن و روش منظمسازی تیخونوف انجام شد. در ارزیابی عملکرد سامانه از آب شور به عنوان فاز حامل و مخلوط خاک و ماسه به عنوان فاز جامد استفاده شد. تاثیر تغییرات دما و شوری بر روی چگالی اندازهگیری شده توسط سامانه در پنج سطح مختلف با استفاده از روش سطح پاسخ و تجزیه واریانس مورد بررسی قرار گرفت. نتایج ارزیابیها نشان داد که بین غلظتهای جرمی اندازهگیری شده در دو حالت اندازهگیری دستی (به عنوان شاهد) و اندازهگیری توسط سامانه </strong>AC-MIT<strong> یک رابطه خطی با ضریب تعیین قابل قبول (بازه 98/0 تا 99/0) وجود دارد. نتایج تحلیلهای آماری نشان داد که سطوح مختلف دما و شوری فاز حامل و همچنین اثر متقابل آنها، تاثیر معنیداری بر عملکرد سامانه ندارد.</strong>https://ijbse.ut.ac.ir/article_90453_d47843adc0691dfb297ed4969043158f.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480353320220923Activation of Nitro-Humic Substances from Lignite using Solid-Phase Nitro-Humification Process Assisted by Nitrogen Enrichment and Ozone Oxidationفعالسازی ترکیبات نیترو-هیومیکی از لیگنایت با استفاده از فرآیند نیترو-هیومیفیکاسیون در فاز جامد بهکمک غنیسازی نیتروژن و اکسیداسیون ازن2893099045410.22059/ijbse.2022.342534.665486FAاحسانسرلکیدانشجوی دکتری مهندسی مکانیک بیوسیستم، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکدگان ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران.0000-0002-0158-5579محمدحسینکیانمهراستاد، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکدگان ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران.0000-0001-8169-3803علی ماشااللهکرمانیاستادیار، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکدگان ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران.مرضیهقربانیدانشآموخته دکتری، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکدگان ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران.0000-0002-0720-9099مرتضیآغباشلوگروه مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشکده فنی و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران0000-0001-8534-4686Journal Article20220504<strong>: </strong>In this work, solid-phase nitro-humification process was developed to activation of lignitic nitro-humic substances (NHSs) by using the two-step sequential treatment assisted by nitrogen enrichment (using KOH and urea as a humic acid activator and a nitrogen enrichment agent, respectively) and ozone oxidation in fixed-bed reactor. The changes in main elements, spectral index of humification (E<sub>4</sub>/E<sub>6</sub>), surface functionalization, and textural properties were determined by CHNOS analysis, ultraviolet-visible (UV-VIS), Fourier-transform infrared (FT-IR) spectroscopy, and specific surface area (SSA) analysis based on BET, BJH and t-plot models, respectively. The results revealed the increasing 2.25 and 2.94-folds on the yield of alkali and water-soluble NHSs, respectively, compared to the conventional alkaline extraction method. A 14.5% reduction in the carbon content owing to ozone oxidation and 8.15% nitrogen enrichment resulting from urea pretreatment led to an ideal humification ratio (C/N ratio=5.6) and a higher degree of oxidation (O/C ratio=0.94). Also, E<sub>4</sub>/E<sub>6</sub> ratio up to 6.8 and salt index of 46.2% for NHSs were at an acceptable level. The decomposition of double bonds of aromatic carbons and the effective transformation of nitrogen into amide and organic nitrogen forms due to ozone oxidation were well proven by elemental analysis of CHNOS and FT-IR spectroscopy. As a result of ozone oxidation, the main pores in lignite were mainly turned into mesopores. Collectively, the results demonstrated that ozone oxidation, in addition to enhancing the yield and quality of NHSs, provide an end product with a competitive value and a lower price than other commercial nitrogenous humic fertilizers.<strong>در این پژوهش، فرآیند نیترو-هیومیفیکاسیون در فاز جامد جهت فعالسازی ترکیبات نیترو-هیومیکی لیگنایت با فرآوری متوالی دو مرحلهای بهکمک غنیسازی نیتروژن (استفاده از معرفهای پتاسیم هیدروکسید و اوره بهترتیب بهعنوان عامل فعالساز هیومیک اسید و غنیساز نیتروژن) و اکسیداسیون ازن در یک راکتور بستر ثابت توسعه داده شد. تغییرات در عناصر اصلی، شاخص طیفی هیومیفیکاسیون (</strong>E<sub>4</sub>/E<sub>6</sub><strong>)، عاملسازی سطح و ویژگیهای بافتی ساختار بهترتیب با آنالیز </strong>CHNOS<strong>، طیفسنجی فرابنفش-نور مرئی (</strong>UV-VIS<strong>)، تبدیل فوریه مادون قرمز (</strong>FT-IR<strong>) و آنالیز سطح ویژه مبتنی بر مدلهای </strong>BET<strong>، </strong>BJH<strong> و </strong>t-plot<strong> بررسی شد. نتایج نشان از افزایش در بازده ترکیبات هیومیکی محلول در قلیا و آب بهترتیب 25<sub>/</sub>2 و 94<sub>/</sub>2 برابر نسبت به روش مرسوم استخراج قلیایی داشت. یک کاهش 5<sub>/</sub>14 درصدی در محتوای کربن ناشی از اکسیداسیون ازن همراه با 15<sub>/</sub>8 درصد غنیسازی نیتروژن حاصل از پیشفرآوری اوره منجر به نسبت ایدهآل هیومیفیکاسیون (</strong>C/N<strong>) تا مقدار 6<sub>/</sub>5 درصد و افزایش درجه اکسیداسیون (</strong>O/C<strong>) تا مقدار 94<sub>/</sub>0 شد. همچنین نسبت </strong>E<sub>4</sub>/E<sub>6</sub><strong> تا مقدار 8<sub>/</sub>6 و شاخص شوری 21<sub>/</sub>46 درصد برای ترکیبات نیترو-هیومیکی در سطح مطلوبی قرار داشت. تجزیه پیوندهای دوگانه کربنهای آروماتیک و تبدیل مؤثر نیتروژن به فرمهای نیتروژن آمید و آلی پیوندی در اثر اکسیداسیون ازن بهخوبی توسط آنالیز عنصری </strong>CHNOS<strong> و طیفسنجی </strong>FT-IR<strong> به اثبات رسید.</strong><strong> </strong><strong>در اثر اکسیداسیون ازن، منافذ اصلی در لیگنایت عمدتا به مزوحفره تبدیل شد. بهطور کلی، نتایج نشان داد که اکسیداسیون ازن علاوه بر افزایش تولید و کیفیت ترکیبات نیترو-هیومیکی، محصول نهایی را از یک ارزش رقابتی و قیمت کمتری نسبت به سایر کودهای هیومیکی نیتروژنی تجاری برخوردار میسازد.</strong>https://ijbse.ut.ac.ir/article_90454_b273d25ca797eb2db6ea8866de32c100.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480353320220923The Effect of Industrial Roasting on the Physicochemical and Sensory Characteristics of Arabica and Robusta Coffee Beansاثر برشتهکاری صنعتی بر ویژگیهای فیزیکوشیمایی و حسی دانههای قهوه عربیکا و روبوستا3113269045510.22059/ijbse.2022.346693.665494FAمهشیدپارساییگروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ایرانمحمدحجتیگروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ایران0000-0001-9873-0914محمدنوشادگروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ایران0000-0002-4060-9254مهردادنیاکوثریبخش علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، ایرانJournal Article20220803<strong> </strong>The effect of three types of industrial roasting (light, medium, and dark) on the characteristics of two varieties of imported green coffee, <em>Coffea arabica</em> (Arabica) and <em>C. canephora</em> (Robusta) was investigated. The moisture content and water activity of samples decreased significantly during roasting. In dark roasting, the moisture contents of Robusta and Arabica beans were 0.39 and 0.41%, respectively. The caffeine and chlorogenic acid levels in green and roasted Robusta coffee were higher than Arabica coffee. The caffeine increased during roasting and reached 149.7 and 61.8 mg/l in dark roasted Robusta and Arabica, respectively. Chlorogenic acid decreased during roasting and in dark roasting, a very small amount (0-0.21 mg/l) remained in the studied samples. Roasting made the coffee beans crispier. The hardness of green beans decreased from 33.4-34.0 to 14.0-14.8 N in dark roasted samples. The color properties of coffee beans mainly changed from green to brown. Roasting reduced the antioxidant activity of the coffee and it decreased further with increasing temperature and time. The antioxidant potential of dark roasted samples reached 30.1-38.1 % of free radical inhibition at the highest concentration. Roasting produced a significant improvement in the sensory characteristics of the coffee drink. The drink made from Arabica coffee had a better appearance, aroma and taste. The coffee drink made from light roasted Arabica beans had a higher overall acceptance. Mixing two types of Robusta and Arabica coffee and roasting light and medium can be a good suggestion to prepare a coffee with desirable chemical and sensory properties.<strong>تأثیر سه نوع برشتهکاری صنعتی (سبک، متوسط و تیره) بر خصوصیات دو نوع قهوه سبز وارداتی <em>کافئا عربیکا</em> (عربیکا) و <em>کافئا کنفورا</em> (روبوستا) بررسی گردید. میزان رطوبت و فعالیت آبی دانهها طی برشتهکاری بهطور معنیداری کاهش یافت. در برشتهکاری تیره میزان رطوبت دانههای روبوستا و عربیکا بهترتیب 39/0 و 41/0 درصد بود. مقادیر کافئین و کلروژنیک اسید در قهوه سبز و برشته روبوستا بیشتر از عربیکا بود. کافئین در هر دو نوع قهوه طی برشتهکاری افزایش یافت و بهترتیب به 7/149 و 8/61 میلیگرم در لیتر در روبوستا و عربیکای برشتهشده تیره رسید. اسیدکلروژنیک طی برشتهکاری کاسته شد و در برشتهکاری تیره مقدار بسیار اندکی اسیدکلروژنیک (21/0-0 میلیگرم در لیتر) در نمونههای مورد مطالعه باقی ماند. برشتهکاری موجب تردی بیشتر دانههای قهوه شد. میزان سختی دانههای سبز از ۰/۳۴-4/33 به 8/14-۰/۱۴ نیوتن در نمونههای برشتهشده تیره رسید. خصوصیات رنگی دانههای قهوه در اثر بودادن عمدتا از سبز به قهوهای تغییر یافت. برشتهکردن فعالیت آنتی اکسیدانی نمونههای قهوه را کاهش داد و با افزایش دما و زمان، افت بیشتری یافت. فعالیت آنتی اکسیدانی نمونههای برشتهشده تیره در بیشترین غلظت به 1/38-1/30 درصد مهار رادیکال آزاد رسید. بودادن بهبودی قابل توجهی در خصوصیات حسی نوشیدنی قهوه ایجاد کرد. نوشیدنی حاصل از قهوه عربیکا رنگ ظاهری، عطر و طعم بهتری نسبت به قهوه روبوستا داشت. نوشیدنی قهوه دانه عربیکای برشته سبک دارای پذیرش کلی بالاتری بود. مخلوط کردن دو نوع قهوه روبوستا و عربیکا و برشتهکردن سبک و متوسط میتواند پیشنهاد مناسبی جهت تهیه یک قهوه با خصوصیات مطلوب شیمیایی و حسی باشد.</strong>https://ijbse.ut.ac.ir/article_90455_3e05f6652d7c5390e78f8aa64781623a.pdf