پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480341220110220A Comparison of the Field Performance of Two Automatic Draft Control Systems Installed on an MF-399 Tractorارزیابی و مقایسه عملکرد مزرعه ای دو سامانه کنترل کشش خودکار برای تراکتور مسی فرگوسن مدل 3999720022232FAنوروزمراد اصغرلودکتر دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقاتسعیدمیناییدانشیار، دانشگاه تربیت مدرسرضاعلیمردانی، دانشیار، دانشگاه تهرانعلی محمدبرقعیاستاد، دانشگاه آزاد، واحد علوم و تحقیقات تهرانفرخدرویشاستاد، دانشگاه آزاد، واحد علوم و تحقیقات تهرانJournal Article19700101Performances of electronic and mechanical draft control systems on a MF399 tractor were the objectives of the study to be evaluated and compared under field conditions. Hence, the effects of two draft control systems (mechanical and electronic) under four ground speed levels and three set values of draft levels on rear wheel slippage, fuel consumption, compressive force within the top link and tillage depth in a sandy loam soil were assessed by conducting an experiment of a randomized complete block design. Results obtained from the statistical analysis revealed that there was a significant decrease in mean values of slippage as well as in fuel consumption when the system equipped with electronic control as compared with the mechanical one. It was found that the compressive force within the top link as well as mean depth value were significantly lower with the electronic control system resulting in a decrease in wheel slip as well as in fuel consumption. The results also revealed that fuel consumption decreased with increasing ground speed and decreasing the set values of draft. The mean value of slippage in electronic control system for all the treatments was recorded less than 20%, while with the mechanical system it reached level as high as 39%.در این پژوهش عملکرد دو سامانه کنترل کشش مکانیکی و الکترونیکی خودکار در تراکتور مسی فرگوسن مدل 399 در شرایط مزرعهای ارزیابی و مقایسه شد. تاثیر دو نوع سامانه کنترل (سامانه کنترل مکانیکی موجود بر روی تراکتور و سامانه کنترل الکترونیکی) در چهار سرعت پیشروی و سه مقدار کشش تنظیمی بر درصد لغزش، مصرف سوخت، نیروی فشاری در ساق وسط و عمق کار در حین شخم با گاوآهن برگردان دار سوار سه خیش با به کارگیری آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه شرکت تراکتور سازی تبریز با خاک شنی لومی بررسی گردید. نتایج آزمون مزرعه ای نشان داد که میانگین درصد لغزش و مصرف سوخت در حالت کنترل الکترونیکی در مقایسه با حالت مکانیکی کاهش معنی دار داشت. نیروی فشاری در ساق وسط و عمق کار در سامانه الکترونیکی نسبت به سامانه مکانیکی کاهش یافت و این امر به کاهش درصد لغزش و مصرف سوخت منجر شد. به طور کلی با افزایش سرعت پیشروی و کاهش مقدار کشش تنظیمی، مصرف سوخت کاهش یافت. درصد لغزش چرخهای محرک برای سامانه الکترونیکی در تمامی تیمارها زیر20 درصد بود در حالی که با سامانه مکانیکی، درصد لغزش به 39 درصد نیز رسید.https://ijbse.ut.ac.ir/article_22232_70f30b5721b5f05f5c8d5b98ebae18f4.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480341220110220A Study of the Susceptibility of Chickpea (Cicer arietinum L.) Seed Varieties to Mechanical Damageبررسی حساسیت بذر ارقام نخود (Cicer arietinum L.)به صدمات مکانیکی10521622233FAفیض الهشهبازیاستادیار، دانشگاه لرستانJournal Article19700101Mechanical damages inflicted upon seeds in harvesting, handling and further subsequent processes are worth attention because they unfavourably influence the quality of seed. Seed damage results in lower grain value, storage problems, and reduced seed germination and seedling vigor, resulting in a subsequent diminishing yield of future crops. The present experiments were conducted to determine the extent of mechanical damage to chickpea seeds (physical damage along with reduction in percent germination) due to impact. A completely randomized factorial design of three replications was employed for each combination of variables. Independent variables were consisted of chickpea seed varierty (Arman, Bivanij, Filip93-93, Hashem and ILC482) and impact velocity (10, 20 and 30 m/s). It was found out that chickpea seed variety and impact velocity had significant effects on percentage of seed damage (p=0.01). With increasing the impact velocity from 10 to 30 m/s, the percentage of seed damage increased from 17.79 to 87.57% (72.61% physical damage and 14.96% reduction in germination). Physical damage to seeds at impact velocities higher than 10 m/s was higher than damage from reduction in the germination rate. It was observed that the Filip93-93 chickpea seeds were more susceptible to mechanical damage than other varieties and had 63.81% total damage (48.72% physical damage and 15.09% reduce in germination) and the Arman chickpea seeds had the lower total damage (35.47% physical damage and 11.66% reduce in germination).صدمات مکانیکی ناشی از ضربه بر روی دانه (بذر) محصولات کشاورزی که در طی برداشت، انتقال و دیگر فرآیندها رخ میدهد، موجب کاهش کیفیت آنها و افزایش ضایعات میگردد. صدماتی که در اثر ضربه به بذر وارد میشود، باعث کاهش قابلیت نگهداری، کاهش درصد جوانه زنی و قدرت رویشی بذر و در نتیجه کاهش عملکرد محصول میشود. صدمات وارده به بذر نخود (شکستگی و کاهش درصد جوانه زنی) در اثر ضربه، به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار مورد مطالعه قرارگرفت. تیمارهای مستقل شامل رقم نخود (آرمان، هاشم، Bivanij، ILC482 و Filip93-93) و سرعت ضربه (10، 20 و m/s30) بود. نتایج نشان داد که تاثیر رقم و سرعت ضربه برروی صدمات وارده به بذرها معنیدار است (در سطح 1%). با افزایش سرعت ضربه از 10 بهm/s 30 صدمات وارده به بذر همه رقمهای مورد مطالعه از 79/17 به 57/87% (61/72% شکستگی و 96/14% کاهش جوانه زنی)، افزایش یافته است. صدمات وارده به بذرها در اثر ضربه به صورت شکستگی بیشتر از صدمه ناشی از کاهش جوانه زنی، بخصوص در سرعتهای بالاتر از m/s10 بود. در بین رقمهای مورد مطالعه، بذر رقم Filip93-93، دارای بیشترین حساسیت از لحاظ کل صدمات بود (مجموع شکستگی و کاهش درصد جوانه زنی) و میزان صدمات وارده به آن 81/63% بود (72/48% شکستگی و 09/15% کاهش جوانه زنی) و رقم آرمان دارای کمترین میزان صدمات بود (47/35% شکستگی و 66/11% کاهش جوانه زنی).https://ijbse.ut.ac.ir/article_22233_cd981c745d6823ff4361a5bed9d370a9.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480341220110220Application of FT- NIR Spectroscopy in Nondestructive Maturity Determination of Shahani Date Fruitاستفاده از تکنیک غیرمخرب طیف سنجی FT-NIR در تعیین میزان رسیدگی خرمای شاهانی11323222234FAسید احمدمیرهایدکتری، دانشگاه تهرانسید سعیدمحتسبیاستاد، دانشگاه تهران0000-0002-4031-1095رضامسعودیدانشیار، دانشگاه شهید بهشتیشاهینرفیعیدانشیار، دانشگاه تهرانآتوساسادات عربانیاندانشجوی دکتری، دانشگاه شهید بهشتیJournal Article19700101The potential of Fourier Transform Near-infrared (FT-NIR) spectroscopy technique was applied to determine moisture and soluble solids content of Shahani date fruit. Spectral acquisitions were carried out in reflectance mode using a FT-NIR spectrophotometer in the range of 12000- 4000cm-1. Three different preprocessing methods namely: Multiplicative Scatter Correction (MSC), first and second derivatives were employed with their effects on the ability of predictive models compared. The most suitable predictive models resulted from Partial Least Squares (PLS) method showed coefficient of determination (R2) values of 0.977 and 0.973 and root mean square errors of prediction of 1.4% and 1.6 °Brix for the moisture and the soluble solids content, respectively. The relative high Residual Predictive Deviation (RPD) values (7.4 and 6.4 for the moisture and the soluble solids content respectively) showed FT-NIR spectroscopy technique can be applied as a nondestructive, rapid and accurate method for determination of maturity of the Shahani variety date.در این تحقیق، پتانسیل تکنیک غیرمخرب طیف سنجی FT-NIR در تعیین میزان رطوبت و مواد جامد محلول خرمای شاهانی مورد ارزیابی قرار گرفت. طیف FT-NIR خرماها با استفاده از یک اسپکتروفوتومتر FT-NIR در وضعیت انعکاسی و در محدودة طول موجی 12000- 4000 سانتیمتر معکوس (800- 2500 نانومتر) به دست آمد. از سه روش متفاوت پیش پردازش (تصحیح پراکنش افزاینده ، مشتق اول و مشتق دوم) برای حذف اطلاعات اضافی از طیفها استفاده شد و اثر آنها در توانایی پیشگویی مدل، مورد مقایسه قرار گرفت. بهترین مدلهای به دست آمده از روش حداقل مربعات نسبی (PLS)، میزان رطوبت و مواد جامد محلول خرماها را با ضرایب تبیین به ترتیب برابر 977/0 و 973/0 و ریشه میانگین مربعات خطای کمتر از 4/1 درصد و 6/1 درجه بریکس پیش بینی کردند. مقادیر نسبتاً بالای انحراف پیشگوی باقیمانده (RPD) به دست آمده از این تحقیق (4/7 و 4/6 برای به ترتیب تخمین میزان رطوبت و مواد جامد محلول) نشان دادند که تکنیک طیف سنجی FT-NIR می تواند به عنوان یک روش غیرمخرب، سریع و دقیق در تعیین رسیدگی خرماهای شاهانی مورد استفاده قرار گیرد.https://ijbse.ut.ac.ir/article_22234_e24de4ccf7734fada09d929eed98e38b.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480341220110220An Investigation and Modeling of Sugar Reduction, Bioethanol and Carbon Dioxide Production during Fermentation of Date Fruitsبررسی و مدل سازی کاهش قند، تولید بیواتانول و دی اکسید کربن در فرآیند تخمیر خرما12124622235FAمطهرهواعظی زادهکارشناسی ارشد، دانشگاه شهید باهنر کرماناحمدغضنفری مقدمدانشیار، دانشگاه شهید باهنر کرمانمحمد حسنفولادیدانشیار، دانشگاه شهید باهنر کرمانJournal Article19700101Date fruit, containing a substantial amount of carbohydrates is considered as an important agricultural product in Iran. In this research, the objective was the use date fruit wastes to produce bioethanol. For better understanding of the fermentation process the changes in sugar content, as well as the amount of produced bioethanol and carbon dioxide were periodically measured and modeled while using different mathematical models. To conduct the experiments, water was added to date syrup with 75°Bx to be diluted to 20°Bx. For proper initiation of fermentation, S.Cereviea inoculums along with different nutritional compounds were added to the syrup. The fermentation was done at 30±1°C. Results indicated that the rate of changes had an increasing trend during the first 5 days of the process, while decreasing sharply for the next following 15 days. At the end of the process, the brix of the syrup dropped to near 8.0°Bx. The bioethanol resulted from fermentation of the syrup was 72 g per liter. The produced carbon dioxide was figured out as 70 mL/L. A comparison of the applied models indicated that all the investigated models fitted well to the experimental data, but the decaying exponential model with an R2 =0.99 was the most fitted for sugar reduction modeling while the Gompertz model (R2 > 0.98) was found out as the most suitable the best for bioethanol and carbon dioxide production.خرما یکی از محصولات عمده کشاورزی ایران با مقادیر بالای کربوهیدرات است. در این پژوهش از ضایعات خرما به عنوان ماده اولیه برای تولید بیواتانول استفاده گردید. برای درک و آگاهی بهتر از چگونگی پیشرفت فرآیند تخمیر خرما مقدار کاهش قند، تولید بیواتانول و دی اکسید کربن در طی فرآیند مورد اندازه گیری قرار گرفته و سپس به وسیله روابط متداول ریاضی شبیه سازی گردید. برای انجام فرآیند تخمیر به شیره خرما با بریکس 75 آب اضافه گردید تا بریکس آن به 20 رسید. به شربت به دست آمده مخمر S.Cereviea و مواد مغذی مورد نیاز برای رشد مخمر اضافه گردید. تخمیر در دمای°C 1±30 صورت پذیرفت. بررسی روند تغییرات قند، بیواتانول ، دی اکسید کربن در حین فرآیند تخمیر نشان داد که میزان تغییرات آنها در 5 روز اول با سرعت زیادی صورت گرفت و سپس به طور چشمگیری کاهش یافت و تا حدود 15 روز بعد از آن فرآیند تخمیر ادامه یافت و سپس متوقف شد. در پایان فرآیند میزان قند محلول از بریکس 20 به حدود 8 کاهش یافت. در مجموع میزان تولید بیواتانول از هر کیلوگرم شربت با بریکس 20 حدود 72 گرم بود. مجموع میزان گاز دی اکسید کربن 70 میلی لیتر بر لیتر رسید. مقایسه مدلهای استفاده شده نشان داد که تمامی مدلها به خوبی با داده های آزمایشگاهی انطباق داشتند. ولی بهترین مدل برای شبیه سازی کاهش قند مدل لگاریتمی کاهشی (R2= 0.99 ) و برای تولید بیواتانول و دی اکسید کربن مدل گمپرتز با R2 بزرگتر از 98/0 بود.https://ijbse.ut.ac.ir/article_22235_8be79d652f93e197dc3b816af27b300a.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480341220110220Determination of Some Physical and Mechanical Properties of Apricot Fruit, Pit and Kernel, Ghermez-Shahrood Varietyتعیین برخی خواص فیزیکی و مکانیکی میوه، هسته و مغز زردآلوی واریته قرمز شاهرود12726322236FAسیدمهدیغائبیکارشناسی ارشد، دانشگاه تهرانسیدرضاحسن بیگی بیدگلیدانشیار، دانشگاه تهرانمحمدحسینکیانمهردانشیار،دانشگاه تهرانJournal Article19700101Iran is believed to occupy the second place, following turkey, among the apricot producing countries in the world. Iran is faced with problems in export of apricot due to little or non-observance of drying principals and inattention to world market requirements. The physical and mechanical properties of agricultural products are the most needed and important parameters for design and development of such systems as handling, grading, sizing, processing and packaging systems. Therefore, the physical and mechanical properties of apricot fruit, pit and kernel of the commercial cultivar Ghermeze-Shahrood was followed in this study. The results indicated the average values of length, width, thickness, geometric mean diameter, mass, volume and sphericity of the fruit as: 52.34 mm, 38.44 mm, 38.39 mm, 42.42 mm, 44.21 g, 45.87 cm3 and 81.07%, respectively. The average values of length, width, thickness, geometric mean diameter, mass, volume and sphericity were respectively 33.36 mm, 14.89 mm, 8.08 mm, 16.35 mm, 1.35 g, 1.37 cm3 and 49.01% for the pit. The values of coefficient of friction on steel, galvanized steel and plywood sheets were on the average determined as 0.417 for the fruit, 0.426 the pit and 0.523 for the kernel, respectively. The moduli of elasticity of the fruit vs. pit were 2.04 and 175.13 MPa, respectively. The minimum rupture force, deformation and toughness of the pit along with its thickness were determined at 0.2 to 0.4 (d.b) moisture contents. The obtained data can be employed for the design and development of postharvest, handling, grading, packaging and other processing equipments needed for export enhancement of the fruit.ایران بعد از ترکیه مقام دوم تولید زردآلو در جهان را داراست. به علت عدم رعایت اصول خشک کردن و بستهبندی و بیتوجهی به نیازهای بازار جهانی امروزه کشورمان دارای مشکلاتی در امر صادرات این محصول میباشد. مشخصههای فیزیکی و مکانیکی محصولات کشاورزی مهمترین پارامترها در طراحی ماشینها و ادوات کشاورزی، سیستمهای اندازهبندی، انتقال، فرآوری و بستهبندی میباشند؛ لذا در این تحقیق خواص فیزیکی و مکانیکی میوه، هسته و مغز زردآلوی واریته مشهور قرمز شاهرود تعیین میشود. نتایج نشان داد که مقدار متوسط طول، عرض، ضخامت، قطر متوسط هندسی، جرم، حجم، کرویت برای میوه بهترتیب 34/52، 44/38، 39/38 و 42/42 میلیمتر، 21/44 گرم، 87/45 سانتیمتر مکعب و 07/81 %؛ برای هسته به ترتیب 36/33، 89/14، 88/8 و 35/16 میلیمتر، 35/1 گرم، 37/1 سانتیمتر مکعب و 01/49% و برای مغز زردآلو به ترتیب 31/17، 32/9، 75/5 و 72/9 میلیمتر، 41/0 گرم، 44/0 سانتیمتر مکعب و 20/56% میباشد. میانگین ضریب اصطکاک استاتیکی بر روی ورق فولادی معمولی، ورق فولادی گالوانیزه و تخته چندلا بهترتیب 417/0 برای میوه، 426/0 برای هسته و 523/0 برای مغز زردآلوی قرمز شاهرود تعیین گردید. مدول الاستیک میوه 04/2 مگاپاسکال و برای هسته 13/175 مگاپاسکال تعیین گردید. کمترین نیروی شکست، تغییر شکل و انرژی مورد نیاز در واحد حجم هسته در راستای ضخامت و در محدوده رطوبت 3/0 تا 4/0(بر مبنای خشک) به دست آمد. دادههای به دست آمده از این تحقیق میتواند در طراحی و بهینهسازی تجهیزات برداشت، فرآوری و حمل و نقل، جداسازی و بستهبندی مورد استفاده مهندسان قرار گیرد.https://ijbse.ut.ac.ir/article_22236_15a3406aa8acfb583b8c7e12e5bd1ba9.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480341220110220An Evaluation of the Effect of Moisture Content on Physical Properties and on Bed Pressure Drop in Estahban Green Figاثر تغییرات رطوبت بر خواص فیزیکی و افت فشار در بستر انجیر سبز استهبان13928222237FAیاسمنامانلوکارشناسی ارشد، دانشگاه شیرازعلیزمردیاندانشیار، دانشگاه شیرازJournal Article19700101Green fig, a fruit usually consumed as dried is one of the important non-oil export agricultural commodities of Iran. Physical properties of green fig are vital parameters as regards the design of such post harvest processing equipments as dryers, sorters and storing chambers. In this research work the effect of moisture content on fruit characteristic dimensions, geometric mean diameter, sphericity and kernel density have been assessed. Moreover, bulk density and porosity of fig bed were found out for four filling arrangements. Airflow resistance across fig bed was studied for 11 airflow rates. All the experiments were carried out at three levels of moisture content, namely: 5.74, 20.40 and 34.08% (dry basis). Results indicated that all the measured parameters (except porosity and kernel density) increase with an increase in moisture content. As for porosity and kernel density they showed reduction by rise in fruit moisture content. The results further indicated that the airflow resistance across the fig bed increases with an increase in moisture content and at a given airflow rate. Among the proposed mathematical models for predicting the airflow resistance across a bed of different agricultural products, the Ergun model showed the best curve fitting results with the highest value for R2, and the lowest for RMSE and P%.انجیر سبز استهبان یکی از مهمترین اقلام صادراتی غیرنفتی ایران میباشد که مصرف آن به صورت خشک متداول است. خشک کردن، درجهبندی و انبارداری از مهمترین مراحل پس از برداشت انجیر است که برای انجام مراحل فوق آگاهی از خواص فیزیکی این محصول ضروری است. اثر رطوبت بر روی ابعاد، کرویت، میانگین هندسی اقطار و جرمحجمی دانهای در این تحقیق مورد بررسی قرارگرفته است. همچنین جرم حجمیتودهای و تخلخل در چهار چیدمان مختلف ارزیابیشد. افت فشار در بستر انجیر در 11 نرخ عبور جریان هوا مورد مطالعه قرارگرفت. کلیه اندازهگیریهای ذکر شده در سه سطح رطوبتی 74/5، 40/20 و 08/34 درصد بر پایه خشک، انجام شد. نتایج نشان دادند که کلیه پارامترهای ذکر شده به استثنای تخلخل و جرمحجمی دانهای با افزایش رطوبت افزایش یافتهاند در حالی که دو خاصیت ذکر شده در رطوبتهای بالاتر مقادیر کمتری را نشان میدهند . همچنین مشاهده شده است که در یک نرخ عبور جریان هوای داده شده، افزایش رطوبت موجب افزایش افت فشار در توده انجیر میگردد. برای پیش بینی افت فشار در بین مدلهای ریاضی ارزیابی شده، مدل ارگان به عنوان بهترین مدل (با بیشترین و کمترین و ) برای تبیین رابطه نرخ عبور جریان هوا و افت فشار در بستر انجیر انتخاب گردید.https://ijbse.ut.ac.ir/article_22237_8774a30f4f3547a7b3f9b923bdaa1773.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480341220110220Physical and Aerodynamic Properties of Pinto Bean Grain as Affected by Moisture Contentاثر رطوبت بر خواص فیزیکی و آئرودینامیکی دانه لوبیای چیتی14529622238FAمرتضیصادقیاستادیار، دانشگاه صنعتی اصفهانمهدیعباسیکارشناسی ارشد، دانشگاه صنعتی اصفهانامین الهمعصومیاستادیار، دانشگاه صنعتی اصفهانJournal Article19700101A knowledge of Physical and aerodynamic properties of agricultural crops is important and essentially required for the design and development of a crop's harvesting and post-harvesting equipments. In the present research, experiments were conducted to determine physical and aerodynamic properties of Fars province pinto bean namely: Kernel size and shape (length, width, thickness, projected area, geometric mean diameter and sphericity), static frictional coefficient, terminal velocity, drag coefficient as well as Reynolds' number needed for an assessment of kernel fluidization in air streams. The effect of moisture content on fluidization was investigated at three moisture levels of 8, 12 and 16% (w.b.). The static coefficient of friction was found out by use of an inclined surface covered with glass, wood, galvanized iron sheet and plexiglass materials. Aerodynamic tests were carried out through fluidization method at three kernel size groups and in nine replications. All the measured and computed physical and aerodynamic characteristics were significantly affected by moisture content (P < 0.01). The surface material significantly affected the static frictional coefficient, the maximum of which (0.44) belonged to the galvanized iron surface. Results also indicated that for all surface materials, the static coefficient of friction increased linearly by increase in moisture content (R2 higher than 0.83). The mean values of terminal velocity, drag coefficient and Reynolds' number were recorded as 13.79 m/s, 0.739 and 8438.88, respectively.طراحی مکانیزمهای برداشت و پس از برداشت محصولات کشاورزی مستلزم دانستن خواص فیزیکی و آئرودینامیکی محصول است. در این تحقیق خواص فیزیکی و آئرودینامیکی لوبیای چیتی بومی استان فارس شامل مشخصههای ابعادی و شکل (قطرهای بزرگ، متوسط، کوچک، قطر متوسط هندسی و درجه کرویت)، ضریب اصطکاک استاتیکی، سرعت حد، ضریب بادبردگی و عدد رینولدز جریان هوا در شناورسازی دانه لوبیا در سه سطح رطوبتی 8، 12 و 16 درصد بر مبنای تر تعیین گردید. ضریب اصطکاک استاتیکی بر روی 4 سطح شیشه، چوب، ورق گالوانیزه و پلکسیگلاس با استفاده از روش سطح شیبدار اندازهگیری شد. خواص آئرودینامیکی به روش شناورسازی برای 3 گروه اندازه تعیین شدند. آزمایشها به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کامل تصادفی انجام شدند. بر اساس نتایج تجزیه آماری، مقادیر خواص فیزیکی و آئرودینامیکی اندازهگیری و محاسبه شده به طور معنیداری تحت تأثیر محتوای رطوبتی قرار داشتند (01/0 P <)، به طوری که کمترین مقادیر خواص آئرودینامیکی مربوط به رطوبت 8 درصد بر پایه تر بودند. لیکن گروههای ابعادی مختلف اختلاف معنیداری از نظر خواص آئرودینامیکی نشان ندادند. جنس سطح اثر معنی داری بر ضریب اصطکاک استاتیکی داشت و بیشترین مقدار این فراسنجه (44/0) مربوط به ورق گالوانیزه به دست آمد. ضریب اصطکاک استاتیکی بر روی تمامی سطوح طبق یک رابطه خطی برازش شده با ضریب تعیین بالا (83/0 تا 93/0) با رطوبت افزایش یافت. میانگین سرعت حد، ضریب بادبردگی و عدد رینولدز جریان به ترتیب برابر با 79/13 متر بر ثانیه، 74/0 و 88/8438 به دست آمد.https://ijbse.ut.ac.ir/article_22238_78eea7b2a564f6be08e277762f74121e.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480341220110220Modeling of Drying Kinetics of Paddy (cv. Fajer) using a Thin-layer Dryerاستخراج مدل سینتیک خشکشدن شلتوک رقم فجر در خشک کن لایه نازک15331222239FAمحمودامیددانشیار، دانشگاه تهران0000-0003-2616-4903علیرضایدالهی نیاکارشناس ارشد، دانشگاه تهرانشاهینرفیعیدانشیار، دانشگاه تهرانJournal Article19700101Rice is one of the most widely human consumed agricultural products. For a prevention or diminishing of rice cracking in its milling process, precision control of drying conditions is indispensable. In this research, a thin layer experimental dryer is employed to obtain paddy’s drying kinetics. Drying experiments were conducted at five inlet temperatures of drying air of 30, 40, 50, 60 and 70 °C and four air velocities of 0.25, 0.5, 0.75 and 1 m/s, with three replications. The initial moisture content was about 27% (d.b.) at the start of all the runs. Equilibrium moisture content was attained through a use of conventional empirical isotherm equations. Drying curves of moisture ratio vs. time as well as drying rate vs. time were plotted from the obtained experimental data. Drying curves obtained from the experimental data were fitted to eight different empirical thin layer models and compared with the help of three statistical parameters (R2, RMSE and ). Results show that approximation of diffusion model predicts moisture change in drying with a higher accuracy in comparison with the other models. The coefficient of determination (R2) for this model at the inlet drying air temperatures of 30, 40, 50, 60 and 70 °C were 0.999, 0.999, 0.999, 0.998 and 0.996, respectively. These results indicate that an approximation of diffusion can very accurately model the moisture ratio vs. time variations of paddy, and they as well indicate the applicability of thin-layer dryer for experimental works.برنج یکی از محصولات مهم کشاورزی میباشد. با توجه به اهمیت سالم ماندن دانه برنج در طی فرآیند شالی کوبی و تاثیر شرایط خشککردن بر میزان شکستگی برنج در طی فرآوری، کنترل دقیق شرایط خشککردن آن مهم میباشد. هدف از این مطالعه ارائه مدل سینتیک خشکشدن شلتوک رقم فجر می باشد. برای این منظور آزمایشاتی در پنج سطح دمای 30 تا 70 درجه سانتیگراد و چهار سطح سرعت هوای 25/0 تا یک متر بر ثانیه و در سه تکرار (جمعا 60 سری آزمایش) بر روی توده بستر نازک شلتوک داخل خشک کن مورد بررسی قرار گرفت. رطوبت محصول در شروع خشک شدن در تمامی آزمایشها در حدود 27 درصد (بر پایه خشک) بود. رطوبت تعادلی با توجه به رطوبت نسبی و دمای خشک کن از معادلات همدمایی تجربی مرسوم محاسبه شد. رطوبت توده محصول در طی خشکشدن هر 5 ثانیه توسط یک ترازوی دیجیتالی اندازهگیری و در رایانه ذخیره شد. نمودارهای نسبت رطوبت و آهنگ خشک شدن در طی خشککردن به دست آمد. مدل سینتیک خشکشدن توده شلتوک با هشت مدل تجربی رایج و براساس سه شاخص آماری شامل ضریب تعیین، مربع کای و RMSE با هم مقایسه شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری حاکی از آن است که برای شلتوک رقم فجر مدل تقریب پخش نسبت به سایر مدلها از دقت بالاتری برخوردار است. مقدار ضریب تعیین این مدل در دماهای 30، 40، 50، 60 و 70 درجه سانتی گراد به ترتیب برابر 996/0، 998/0، 999/0، 999/0 و 999/0 بود که نشان می دهد مدل تقریب پخش می تواند با دقت بالایی تغییرات رطوبت شلتوک را شبیهسازی کند.https://ijbse.ut.ac.ir/article_22239_a3340ce20d00a502c3b2ae1072b099db.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480341220110220An Investigation of the Variations of Drying Rate, Effective Diffusion Coefficient, and Activation Energy for Microwave-vacuum Drying of Cherryبررسی فرآیند خشککردن میوه آلبالو در خشککن مایکروویو – خلاء16132822240FAعلیمتولیکارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت مدرسسعیدمینائیدانشیار، دانشگاه تربیت مدرسسلیمانعباسیدانشیار، دانشگاه تربیت مدرسعبدالرحمنقادریکارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت مدرسJournal Article19700101Drying behavior, and the effect of different drying conditions (4 levels of microwave power, namely: 360, 600, 840, and 1200 watts along with 4 vacuum pressure levels of 200, 400, 600, and 800 mba) upon the traits of: "tendency to lose moisture", "effective moisture diffusion coefficient" as well as "activation energy rates" in the process of cherry drying were assessed. A microwave vacuum dryer set was employed to carry out the experiments. Results indicated a range of 3.21×10-9 to 20.005×10-9 m2/sec for the effective coefficient of moisture diffusion in cherry. Activation energy was calculated by use of an exponential relationship based upon Arhineus', for which the maximum and minimum values were found out as 23.91 and 21.23 watt/gr respectively. The activation energy figures for cherry, found by use of the microwave vacuum set at different levels of power and vacuum were very close to each other in 3 different methods of measurementدر این پژوهش، رفتار خشک شدن و تاثیر شرایط مختلف خشک کردن (4 سطح توان مایکروویو 360، 600، 840 و 1200 وات و 4 سطح فشار خلاء 200، 400، 600 و 800 میلی بار) توسط خشک کن مایکروویو- خلاء بر تمایل به از دست دادن رطوبت، ضریب انتشار رطوبت موثر و مقادیر انرژی فعال سازی در میوه آلبالو مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس یافتههای این بررسی ضریب انتشار رطوبت موثر میوه آلبالو بین 9-10×21/3 تا 9-10×005/20 متر مربع بر ثانیه به دست آمد. انرژی فعال سازی با استفاده از یک رابطه نمایی بر مبنای رابطه آرینوس محاسبه شد که بیشترین و کمترین میزان انرژی فعالسازی به ترتیب 91/23 و 23/21 وات بر گرم به دست آمد. انرژی فعال سازی به دست آمده در خشک کن مایکروویو- خلاء برای میوه آلبالو در سطوح مختلف توان و خلاء در سه روش متفاوت بسیار به یکدیگر نزدیک بود.https://ijbse.ut.ac.ir/article_22240_a9d2ca424a5c72ef1f661db39cc05f92.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480341220110220Determination of Critical Moisture Content for Optimum Storage of Pistachio (Pistacia vera L.)Powder as Based on Isotherm Curves and Isosteric Heat of Sorptionتعیین رطوبت بحرانی برای انبارمانی بهینه پودر پسته ایرانی (رقم امیری) بر مبنای منحنیهای همدمای جذب و دفع و گرمای ایزواستریک16934222241FAحمیدتوکلی پوراستادیار، دانشگاه آزاد واحد سبزواراحمدکلباسی اشتریدانشیار، دانشگاه تهرانJournal Article19700101Moisture sorption isotherms for pistachio powder were determined by gravimetric method according to COST 90 project at temperatures of 15, 25, 35, and 40oC . Maximum hysteresis level in sorption isotherms curve was observed at the range of water activity 0.2-0.7 . On the other hand hysteresis was diminished between adsorption-desorption isotherm curves when temperature reached 40oC. Some mathematical models were tested to measure the level of fitness of the experimental data including BET, GAB, Smith, Oswin, Halsey and Henderson.The mathematical analysis proved that Smith model was the most appropriate one.Thermodynamic relationship of Clasius-Clapeyron was applied to determine the isosteric heat of adsorption and desorption of pistachio powder. Finally, critical points of equilbrium moisture content for pistachio powder were found using adsorption-desorption isotherm curves and GAB equation in the range of 15-40oC.منحنیهای همدمای جذب و دفع رطوبت پودر پسته ایرانی (رقم امیری) در دماهای 15، 25، 35 و 40 درجه سلسیوس با استفاده از روش وزنسنجی ایستا ترسیم و بیشترین پسماند در دامنه فعالیت آبی 2/0 - 7/0 مشاهده شد. از مدلهای ریاضی بت (Bet)، گاب (Gab)، اسوین (Oswin) ، اسمیت ((Smith ، هندرسون ( (Henderson و هالسی (Halsey) استفاده و دادههای حاصل از آزمون ها مورد برازش قرار گرفتند که از میان آنها مدل اسمیت بهترین برازش را نشان داد. گرمای ایزوستریک جذب و دفع نیز با استفاده از رابطه ترمودینامیکی کلازیوس- کلاپیرون محاسبه و به صورت نموداری ترسیم گردید. همچنین با استفاده از معادله گاب و منحنی های همدمای جذب و دفع رطوبت، رطوبت تعادلی برای دماهای مذکور محاسبه و شرایط بهینه برای انبارداری این نوع پودر پسته پیشنهاد گردید.https://ijbse.ut.ac.ir/article_22241_f695f361476ce3c5254b5db330796ae7.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480341220110220Numerical Three Dimensional Heat Transfer Modeling in Ultrafilterated White Cheeseمدل سازی عددی سه بعدی انتقال حرارت در پنیرسفید تهیه شده به روش اولترافیلتراسیون17535722242FAمحسندلویکارشناسی ارشد، دانشگاه صنعتی اصفهانناصرهمدمیاستادیار، دانشگاه صنعتی اصفهان0000-0001-8491-857XJournal Article19700101Temperature profile during the salting process play an important role in cheese quality since microbial and enzymatic activities, are thereby affected. In this work a three dimensional model was developed for heat transfer in the ultrafilterated cheese by using numerical solution of Fourier's second law with finite difference method (Explicit scheme) as a function of internal variable (cheese chemical composition in any point within the product) and of external variables (temperature, relative humidity and air velocity of storage) as well. The comparison of the experimental and predicted temperature values, using MATLAB software indicated a reasonable agreement between the model and the experimental values.پروفیل دما طی مرحله نمک پاشی، به دلیل اثر آن بر فعالیت میکروبی و آنزیمی نقش مهمی را در کیفیت پنیر بازی میکنند. در این تحقیق یک مدل سه بعدی برای توصیف انتقال حرارت در پنیر فراپالایش شده با استفاده از حل عددی قانون دوم فوریه با روش تفاضل محدود (مبنا شمای صریح) به عنوان تابعی از عوامل درونی (دما و ترکیب شیمیایی پنیر در هر نقطه در داخل پنیر) و عوامل بیرونی (دما، رطوبت نسبی و سرعت حرکت هوای محیط نگهداری) توسعه داده شد. نتایج مقایسه پروفیلهای دمای پیش بینی شده با نرم افزار MATLABبا دادههای اندازهگیری شده ، نشان داد که همبستگی بالایی بین مقادیر پیش بینی شده توسط مدل و مقادیر آزمایشی وجود دارد.https://ijbse.ut.ac.ir/article_22242_c938d162cd0a8aa953f9eb5cca0f1eea.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480341220110220Effect of Oleic and Stearic Acids on the Mechanical, Water Vapor Permeability and Microstructural Properties of Sodium Caseinate Filmsبررسی اثر اسیدهای اولئیک و استئاریک بر ویژگی های مکانیکی، نفوذپذیری و
ریز ساختاری فیلم کازئینات سدیم18537722243FAعاطفهبرومندکارشناسی ارشد، دانشگاه تهرانزهراامام جمعهدانشیار، دانشگاه تهران0000-0002-1690-1968منوچهرحامدیاستاد، دانشگاه تهرانسیدهادیرضویدانشیار، دانشگاه تهرانJournal Article19700101The effect of oleic and stearic acids on the Water Vapor Permeability (WVP) and mechanical properties of Sodium caseinate films was investigated. Emulsifiers (Span 80 and 85) were employed to produce the base mixture of film. Tensile Strength (TS), Elongation (E) and Young's Modulus (YM) were obtained for both standard (without lipids) and hydrophobic films. Results showed that the addition of oleic and stearic acids caused a reduction in tensile strength and Young's modulus, however increased elongation of films. The presence of lipid compounds decreased the water vapour permeability of film (about 50%). Scanning Electron Microscope (SEM) pictures emphasized the presence of stearic acid on the outer and inner side of film which is indicative of the decrease in WVP of the films.در این تحقیق اثر مواد لیپیدی اسید استئاریک و اسید اولئیک بر ویژگی های مکانیکی، نفوذپذیری و ریزساختاری فیلم های حاصل از کازئینات سدیم مورد بررسی قرار گرفت. از امولسیفایرهای اسپان 80 و 85 به منظور ایجاد امولسیون مناسب جهت تهیه مخلوط پایه ی فیلم استفاده گردید. قدرت کشش ، درصد افزایش طول و مدول الاستیک برای فیلم A (فیلم ها ی شاهد) و فیلمB (امولسیون شده) تعیین و مقایسه شد. نتایج نشان داد که حضور اسیدهای چرب اولئیک و استئاریک سبب کاهش قدرت کشش و کاهش مدول الاستیک شده در صورتیکه E% را افزایش می دهد. همچنین نتایج حاصل از آزمون نفوذپذیری به بخار آب نشان داد که حضور اسیدهای چرب اولئیک و استئاریک به میزان زیادی (بیش از 50 درصد) سبب کاهش نفوذ پذیری به بخار آب در فیلم B می شود. مطالعه ریز ساختار نیز حضور اسید چرب استئاریک را روی سطح داخلی و خارجی فیلم تائید کرد که این امر کاهش نفوذ پذیری به بخار آب در فیلم حاوی مواد لیپیدی را توجیه می کند.https://ijbse.ut.ac.ir/article_22243_eca3eec53310bd32a854f667499aa14e.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480341220110220Investigation and Determination of Optimum Conditions and Enzyme Inactivation Method in Green Tea Productionبررسی و تعیین بهترین روش و شرایط آنزیم بری تولید چای سبز19539522244FAشیواروفی گری حقیقتعضو هیات علمی مرکز تحقیقات چاپ و برنج کشورصمدصبوریعضو هیات علمی، مرکز تحقیقات چای و تحقیقات برنج کشورمریم الساداتمتولی جلالیکارشناس مرکز تحقیقات چای کشورصغریمحبیانکارشناس مرکز تحقیقات چای کشورJournal Article19700101To evaluate the most suitable method as well as different conditions of blanching in the process of Green Tea Production from local tea green leaves, this research was conducted in split plot in time and on the basis of a randomized complete block design of six treatments in 3 replications (different plucking times). Two common methods of blanching by steaming and panning were used. Green leaf was plucked by hand from Lahijan Research Station. Treatments included two blanching methods, panning and steaming, each accomplished within three different heating times of: 8, 12 and 16 vs. 2, 4 and 6 minutes respectively. Color of liquor, organoleptic scores, water extract, tannin, chlorophyll, and nitrate percentage in green tea were either determined or evaluated. The data was analyzed through SAS package. According to the obtained results, the two methods did not significantly differ with respect to: the color of liquor, water extract and nitrate percentage. But in the panning method, organoleptic scores and parameters of tea appearance, liquor flavor and taste were more pronounced than in the steaming with chlorophyll degradation in steaming more than in the panning method. Increase in time duration of panning decreased the organoleptic scores, water extract and nitrate.به منظور تعیین بهترین روش و شرایط آنزیمبری تولید چای سبز، از برگ سبز چای موجود در منطقه، آزمایشی بهصورت کرتهای خرد شده در زمان بر پایه طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با شش تیمار و سه تکرار در زمانهای برداشت متفاوت انجام شد. در تهیه چای سبز از دو روش متداول، آنزیمبری با بخار و برشتهکردن استفاده گردید. برگ سبز چای از بوتههای هیبرید ایستگاه تحقیقاتی شهید اسلامی مرکز تحقیقات چای کشور (واقع در لاهیجان) با دست برداشت شد. تیمارها شامل دو روش آنزیمبری برشتهکردن و بخاردهی، هر یک دارای سه سطح متفاوت از نظر مدت زمان اعمال حرارت بودند. تیمار برشتهکردن در سطوح زمانی 8 ، 12 و 16 دقیقه و آنزیمبری با بخار در سطوح زمانی 2 ، 4 و 6 دقیقه انجام شد. چای سبز تولید شده از نظر صفات کیفی شامل رنگ نوشابه، امتیازات حسی، درصد مواد جامد محلول در آب، پلیفنل (تانن)، کلروفیل و ازت مورد آزمون قرار گرفت. دادهها به کمک نرمافزار آماری SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج آزمایشها نشان داد، دو روش آنزیمبری برشتهکردن و بخاردهی از نظر رنگ نوشابه حاصل از دم آوری چای، درصد مواد جامد محلول در آب و مقدار ازت در چای سبز با یکدیگر اختلاف معنیداری ندارند. اما در روش برشتهکردن مجموع امتیازات حسی و امتیاز مربوط به پارامترهای ظاهر چای خشک، عطر و طعم نوشابه حاصل از دم آوری چای بیشتر از روش آنزیمبری با بخار بود. میزان تجزیه کلروفیل در روش بخاردهی بیشتر از روش برشتهکردن بود. با افزایش مدت زمان برشتهکردن خصوصیات حسی، درصد مواد جامد محلول در آب و ازت کاهش نشان داد.https://ijbse.ut.ac.ir/article_22244_86736d42c531df1c96344731b714d0c1.pdf