پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480342120111023Design, Development and Evaluation of a Guidance-Assistant System to Replaces Markers in Sowing Operationsطراحی، ساخت و ارزیابی سامانه کمک راننده به عنوان جایگزینی برای مارکر ماشینهای کاشت با استفاده از ماشین بینایی91923112FAسجادکیانیکارشناسی ارشد، دانشگاه شیراز0000-0003-4152-2991سعادتکامگاراستادیار، دانشگاه شیرازJournal Article19700101This research presents a guidance-assistance system for agricultural swing machines. The new automatic steering system controls the vehicle based upon the position of the traces of the previous operation carried out on the field. For each image the trace of the tilled soil by seed drill is placed either on the center line, or on either side of the line. For traces coinciding with images' center line no correction would be needed and the guidance-assistant system can continue the command of sowing operation on the new path, otherwise the relative position of the trace is an indication of the need for steering wheel adjustment, as a result of which the tractor is guided either to the right or left so that the implement would be guided to work at the desired row spacing. The new system is a potential replacement for markers installed on the implement toolbar. The proposed system was evaluated at various conditions including different illumination intensities in laboratory, and on the filed. Filed tests were completed with three forward speeds and three steering angles for each output response of the electronic circuit. Distance Error (DE) and Response Time (RT) were found out for each forward speed and steering angle. Results indicated that various illuminations had not distorted the outcome of the proposed algorithm. RT decreased with increase in forward speed and steering angle. Effects of forward speed on DE were significant at 0.01p whereas the effect of steering angle on DE was not found out as non-significant. This suggests that it would be possible to assist the manual guidance of a planting unit carrying tractor through an automatic system equipped with a trace detecting camera.در این پژوهش با استفاده از سامانه ماشین بینایی، مدارهای الکترونیکی و مدارهای هیدرولیکی الحاقی، سامانه کمک رانندهای طراحی، ساخت و ارزیابی شد تا بتواند با شناسایی خط ایجاد شده در عملیات کاشت (خط بین قسمت کاشت شده و کاشت نشده) تراکتور حامل بذرکار را هدایت نماید. برای این کار ابتدا الگوریتم در شرایط مختلف نوری برای تصاویر گرفته شده از مزرعه در حین عملیات کاشت ارزیابی شد و میزان خطای شناسایی خط (LPE) تعیین شد. در نهایت الگوریتم طراحی شده بر روی تراکتور MF 399 پیادهسازی و ارزیابیهای مزرعهای نیز انجام شد. عوامل مختلفی از جمله زمان پاسخگویی (RT) و انحراف از مسیر مورد نظر (DE) در طراحی این سامانه موثر بودند و مورد ارزیابی مزرعهای قرار گرفتند. در بررسی تاثیر دو عامل سرعت پیشروی و زاویه فرمانگیری چرخ بر RT و DE از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در پنج تکرار برای RT و سه تکرار برای DE استفاده شد. نتایج نشان داد که موقعیت تابش نور خورشید برLPE در سطح 5% اثر معنی داری نداشت. با افزایش سرعت پیشروی RT کاهش، ولی DE افزایش پیدا کرد که منجر به افزایش خطای سامانه گردید. همچنین با افزایش زاویه فرمانگیری چرخ به ازای هر دستور مدار کنترل الکترونیکی، RT کاهش، ولی معیار DE تغییری نکرد که علت اصلی آن را میتوان واکنش سریع سامانه بیان کرد.https://ijbse.ut.ac.ir/article_23112_2be240debf5c8a6edbb175226cf2332d.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480342120111023A Feasibility Study of Employing a Capacitance Based Method in Banana Ripeness Recognitionامکانسنجی استفاده از روش خازنی در تشخیص رسیدگی موز212723113FAمحمودسلطانی فیروزکارشناسی ارشد، دانشگاه تهرانرضاعلیمردانیاستاد، دانشگاه تهرانمحمودامیداستاد، دانشگاه تهران0000-0003-2616-4903Journal Article19700101Grading of agricultural products has always been a subject of research by scientists. One of the criteria to be chosen for grading of fruits is the fruit's level of ripeness. Different methods have been employed to assess the status of fruit ripeness some of which are destructive and others are not so. In this research, a noninvasive capacitive method was used to estimate the ripeness level in banana fruit. The relationship between levels of ripeness and dielectric constant were studied over the frequency range of 1 kHz to 10 MHz. Results revealed that the dielectric constant is severely influenced by the dimension and weight of the fruit. To eliminate the interfering effects of these parameters, a second model was proposed to predict the dielectric constant of banana fruit. This model is a function of equivalent dielectric constant, volume, effective length as well as width of the fruit. The dielectric constant showed a decrease with increase in the ripeness of the banana fruit. Since the decrease was more distinct at the 1 MHz, this frequency was employed to calibrate the system. The firmness was assessed also as a quality index and the relationship between dielectric constant and firmness also studied. The results of prediction were somehow acceptable with the correlation coefficient between the predicted vs. the real ripeness obtained as 0.853.درجهبندی محصولات کشاورزی همواره موضوع تحقیق دانشمندان بوده است. یکی از زمینههای مورد مطالعه درجهبندی میوه براساس میزان رسیدگی آن است. روشهای مختلفی برای تشخیص میزان رسیدگی میوه به کار گرفته شده است که بعضی از این روشها مخرب و برخی دیگر غیر مخرب هستند. در این تحقیق از روش غیرمخرب خازنی برای تشخیص میزان رسیدگی میوهی موز استفاده شده است. رابطه میزان رسیدگی با ثابت دیالکتریک میوه در بسامد یک کیلوهرتز تا 10 مگاهرتز بررسی شد. نتایج نشان داد که ثابت دیالکتریک میوه به شدت تحت تاثیر ابعاد و حجم میوه قرار دارد. به منظور حذف اثرات این متغیرها مدلی برای تخمین ثابت دیالکتریک میوه پیشنهاد شد. این مدل تابعی از ثابت دیالکتریک معادل، حجم میوه، طول موثر و ضخامت میوه میباشد. ثابت دیالکتریک با افزایش رسیدگی میوه کاهش پیدا میکند. در بسامد یک مگاهرتز این کاهش واضحتر است. از این بسامد برای واسنجی سامانه استفاده شد. استحکام میوه به عنوان یک شاخص کیفی اندازهگیری و رابطه بین استحکام و ثابت دیالکتریک میوه بررسی شد. نتایج پیشبینی مقدار رسیدگی تقریباً قابل قبول بود. ضریب همبستگی بین میزان رسیدگی واقعی میوه و مقدار پیشبینی شده 853/0 به دست آمد.https://ijbse.ut.ac.ir/article_23113_578810c7655862e993ec507cc5ee16a5.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480342120111023Design, Development and Evaluation of a Continuous Capacitance-based Sensor for On-the-Go Soil Moisture Content Measurementطراحی، ساخت و ارزیابی حسگرخازنی اندازه گیر پیوسته رطوبت خاک بصورت بلادرنگ1723114FAآذرخورسندیکارشناسی ارشد، دانشگاه صنعتی اصفهانعباسهمتاستاد، دانشگاه صنعتی اصفهانامین الهمعصومیاستادیار، دانشگاه صنعتی اصفهانرسولامیرفتاحیاستادیار، دانشگاه صنعتی اصفهانJournal Article19700101Soil compaction and moisture content are two of the factors that greatly influence variations in crop yield. Capacitance-based sensor is a sensitive device for estimating soil water content. In this method of soil moisture content measurement, soil acts as the dielectric of the capacitor. Throughout this research work, a capacitance-based moisture sensor that can measure the soil moisture content in a continuous manner, was developed and tested. The developed moisture sensor consisted of two parts namely: three electrodes and an electronic circuit. The electrodes are heat treated metallic terminals which with the needed heat treatment have became tough and their surfaces abrasion-resistant. These terminals are embedded in pieces of fiberglass. The excitation voltage of the electronic circuit was 12V with its output response being the frequency factor. The sensor was tested under static laboratory conditions, employing a silt clay loam type soil. The developed sensor was evaluated in filed conditions. An analysis of the results showed that the relationship between the soil water content and the output frequency could be presented through a quadratic. The error of the sensor was estimated as 1.55%. There was a significant correlation (R2=0.70) between the soil water content measured through the sensor, and that estimated through the gravimetric method. The results indicated that, the sensor output data, in addition to being influenced by soil moisture content, they were also affected by soil temperature.تراکم و محتوای رطوبتی خاک، دو ویژگی فیزیکی تاثیر گذار بر عملکرد محصول در مزرعه میباشند. استفاده از حسگرهای خازنی، روشی دقیق برای تخمین محتوای رطوبت خاک می باشند. در این روش، خاک به عنوان بخشی از دیالکتریک حسگر خازنی محسوب میشود. در این تحقیق، یک حسگر اندازه گیر رطوبت خازن-مبنا که می تواند رطوبت خاک را به طور پیوسته اندازه گیری کند، ساخته و مورد ارزیابی قرار گرفت. این حسگر از دو بخش تشکیل شده است: سه الکترود و یک مدار الکترونیکی. الکترودها تیغههای فلزی هستند که مورد عملیات حرارتی قرار گرفته و سخت شدهاند. این تیغهها در داخل یک قطعه فیبر استخوانی ثابت شدهاند. ولتاژ تحریک مدار برابر 12 ولت می باشد و خروجی آن بسامد است. حسگر تحت شرایط استاتیکی و در خاکی با بافت لوم رسی سیلتی در آزمایشگاه واسنجی شد. با بهرهگیری از نتایج این آزمون، حسگر ساخته شده در مزرعه مورد ارزیابی قرار گرفت. تحلیل دادهها نشان داد که رابطه بین محتوای رطوبت خاک و بسامد خروجی حسگر را میتوان به صورت یک رابطه درجه دو نشان داد. خطای حسگر برابر 55/1% برآورد شد و بین مقادیر رطوبت اندازهگیری شده توسط حسگر و تعیین شده با روش وزنی رابطه خطی و معنیداری (70/0=2R) مشاهده شد. نتایج نشان داد که دادههای خروجی حسگر علاوه بر محتوای رطوبت، به درجه حرارت خاک نیز وابسته است.https://ijbse.ut.ac.ir/article_23114_3f8e4b53ff50bdf59e45d58650b41072.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480342120111023Performance Evaluation of the Cutter Unit of A Straw Chopperارزیابی عملکرد بخش خردکن یک دستگاه کاه خردکن293623115FAحامدتوکلیدکتری، دانشگاه تهرانسید سعیدمحتسبیاستاد، دانشگاه تهران0000-0002-4031-1095علیجعفریدانشیار، دانشگاه تهرانJournal Article19700101A prototype of a straw chopper, equipped with a discharge system was designed and fabricated in the Department of Mechanics of Agricultural Machinery, University of Tehran, Karaj, Iran. To test for the effective performance of the machine, the effects of such parameters as: drum speed (at three levels of: 400, 540, and 800 rpm), screen size (at two levels: 2.5 and 4 cm), and number of blades on each flange (4 and 8 blades), on power requirement for particle size reduction, chopping capacity, and straw particle size distribution were investigated. Based on the results, with increase in drum speed, power requirement as well as threshing capacity increased. There was no significant difference observed between drum speeds of 540 and 800 rpm as regards particle size distribution, while a speed of 400 rpm resulted in longer particles, therefore a drum speed range of 540 to 800 rpm was recommended. With decrease in screen openings' size, the power requirement increased while the threshing capacity decreasing. Screen size of 2.5 cm led to finer particles. With an increase in the number of blades on each flange, the power requirement decreased while the threshing capacity increasing. Since there was no significant difference observed between the number of the two sets of blades as regards particle size distribution, it is recommended that 8 blades be installed on each flange. The power requirement can thus be reduced and the cutting capacity increased.نمونهی اولیهای از یک دستگاه کاه خردکن پشت تراکتوری مجهز به سامانه تخلیه در گروه مهندسی ماشینهای کشاورزی دانشگاه تهران طراحی و ساخته شد. برای اطمینان از عملکرد مؤثر بخش خردکن آن، مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور، تأثیر متغیرهای خردکن دستگاه، شامل سرعت دورانی محور خردکن (در سه سطح: 400، 540 و 800 دور در دقیقه)، اندازه سوراخهای سینی (در دو سطح: 5/2 و 4 سانتیمتر) و تعداد تیغههای روی هر فلانج (در دو سطح: 4 و 8 تیغه)، بر توان مصرفی، ظرفیت کوبش و توزیع اندازهی ذرات خرد شده، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش سرعت دورانی محور خردکن، توان مصرفی و ظرفیت کوبش افزایش مییابد. بین سرعتهای 540 و 800 دور در دقیقه، در اندازهی ذرات خرد شدهی کاه تفاوت معنیداری وجود نداشت در حالی که سرعت 400 دور در دقیقه ذرات درشتتری نسبت به دو سرعت دیگر ایجاد کرد. برای سرعت دورانی محور خردکن، محدودهی 540 تا 800 دور در دقیقه، بهترین سرعت تشخیص داده شد. با کاهش اندازه سوراخهای سینی، توان مصرفی افزایش و ظرفیت کوبش کاهش یافت و سینی با سوراخهای 5/2 سانتیمتر ذرات ریزتری تولید کرد. با افزایش تعداد تیغههای روی هر فلانج، توان مصرفی کاهش و ظرفیت کوبش افزایش یافت.https://ijbse.ut.ac.ir/article_23115_4f36f1ef1827c5971d7b9f178254bdc5.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480342120111023Effect of Paddy Moisture Content, Drum Speed and Feed Rate on the Qualitative Losses in a Paddy Axial Flow -Thresherتأثیر میزان رطوبت شلتوک، دور کوبنده و نرخ تغذیه بر ضایعات کیفی شلتوک در خرمنکوب جریان محوری374123116FAمحسنخدابخشیپورکارشناسی ارشد، دانشگاه رامین اهوازمحمدرضاعلیزادهکارشناس ارشد، دانشگاه رامین اهوازمحمدصادقبلوکیعضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج کشورعلیقاسمیکارشناسی ارشد، دانشگاه تهرانJournal Article19700101Since threshing is one of the most sensitive rice post-harvest processing operations, this study was conducted to evaluate the threshing performance in axial - flow paddy thresher. Independent variables consisted of: drum speed at five levels (550, 650, 750 and 850 rpm), equivalent to peripheral velocities of: 14.67, 17.35, 20.01 and 22.37 m/s, respectively, paddy moisture content at two levels (16 and 20% w.b.) plus feed rate at two levels of: 12 and 20 kg/min. Dependent variables were: cracked, broken, and husked grains. The experiment was conducted as a split-split plot one based upon a Completely Randomized Design of three replications. With an increase in drum speed from 550 to 850 rpm, the mean cracked grain loss increased from 6.137 to 8.557% at 20% moisture content and 20 kg/min of feed rate. The loss increased from 8.797 to 18.077% at 16% moisture content and 12 kg/min of feed rate. With an increase in drum speed from 550 rpm to 850 rpm the broken and dehulled grain quantities changed from 0.713 to 1.173% and from 0.823% to 1.447% respectively. The trend indicates the necessity of threshing in higher seed moisture contents, higher drum speeds as well as feed rates.این تحقیق به منظور ارزیابی عملکرد خرمنکوب جریان محوری متداول در استان گیلان انجام شد. در این تحقیق، اثر متغیرهای مستقل شامل دور کوبنده، رطوبت شلتوک و نرخ تغذیه بر صدمات مکانیکی وارد بر دانه در قالب کرتهای دو بار خرد شده و بر پایه طرح کاملاً تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. اثرات دور کوبنده و محتوای رطوبت شلتوک بر ضایعات کیفی بسیار معنیدار بود. با افزایش دور کوبنده از 550 به 850 دور در دقیقه میانگین درصد دانههای ترک خورده در سطح رطوبتی20% و نرخ تغذیه 20 کیلوگرم در دقیقه بین 13/6 تا 56/8% تغییر خواهد کرد. این تغییرات برای محتوای رطوبت شلتوک 16% و نرخ تغذیه 12 کیلوگرم در دقیقه بین80/8 تا 07/18% است. با افزایش دور کوبنده در دو سطح رطوبت و نرخ تغذیه، درصد شلتوک شکسته و پوست کنده به ترتیب از 71/0 به 17/1% و از82/0 به 45/1% افزایش یافت.https://ijbse.ut.ac.ir/article_23116_b5402b6e7b88ee0fb6be4d6cd92be882.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480342120111023A Determination of Physical and Aerodynamic Properties of Sunflower Seed, (Azargol Variety as a Case Study)تعیین خواص فیزیکی و آیرودینامیکی تخمه آفتابگردان رقم آذر گل435123117FAرسولخدابخشیان کارگرمهندس، دانشگاه فردوسی مشهدباقرعمادیاستادیار، دانشگاه فردوسی مشهدمحمدحسینعباسپور فرددانشیار، دانشگاه فردوسی مشهدمحمدحسینسعیدی راداستادیار، مرکز تحقیقات فنی مهندسی جهاد کشاورزی استان خراسانJournal Article19700101A knowledge of physical properties of sunflower seed is essential for the design and development of such processing equipment as handling, separating, dehulling and storing. In this research, physical properties of sunflower seed, (Azargol variety as a case of study, was investigated at various moisture contents (3-14% d.b) and in three categories of big, average and small sizes samples. The results revealed that the seed length is strongly correlated with its width and thickness. Also, there was a significant connection observed between width and thickness of seed; however there was no significant connection observed between dimentions and its mass. The results showed that mass, thousand grain mass, porosity and terminal velocity of sunflower seed linearly increased with increase in its moisture content from 3% to 14% in each of the size categories. In all sizes categories, the bulk density of sunflower seeds linearly decreased with increase in moisture content from 3 to 14 %. In addition, the obtained results revealed that static coefficient of friction on some five studied surfaces increased linearly as moisture content increased from 3 to 14% for both cases of seed and kernel. The greatest value of static coefficient was found to occur on aluminum surface and for big size seeds, within the range of 0.42 to 0.45.دانستن خواص فیزیکی تخمه آفتابگردان برای طراحی بهینه دستگاههایی که در انتقال، جابه جایی، فرآوری و ذخیره این محصول به کار می رود، لازم است. در این تحقیق خواص فیزیکی دانه آفتابگردان رقم آذرگل برای محتوای رطوبتی 3% تا 14% بر پایه خشک در سه دسته بزرگ، متوسط و کوچک بررسی شد. نتایج تجزیه و تحلیل ابعادی دانه ها نشان داد که طول دانه بسیار مرتبط با عرض و ضخامت آن است. همچنین ارتباط معنی داری بین عرض و ضخامت دانه مشاهده شد، در حالی که ابعاد دانه با جرم آن رابطه معنی داری ندارند. با افزایش رطوبت دانه از 3% تا 14% در هر دسته، جرم دانه، وزن هزار دانه، تخلخل، چگالی حقیقی و سرعت حد به صورت خطی افزایش یافتند. در تمامی دستهها، چگالی توده با افزایش رطوبت، به صورت خطی کاهش یافت. نتایج حاصله از ضریب اصطکاک بر روی سطوح آلومینیوم، تخته چند لایه، آهن گالوانیزه، پلی اتیلن و لاستیک افزایش خطی این پارامتر را با افزایش رطوبت نشان داد. بیشترین ضریب اصطکاک در دسته بزرگ و سطح آلومینیوم در محدوده 42/0 تا 45/0 ملاحظه شد.https://ijbse.ut.ac.ir/article_23117_c1d05f3d35c2e19ffc4c9e5cccf4ac9d.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480342120111023A Determination of Thin Layer Drying Kinetics of Button Mushroom when Dried through an Infrared Applied Drying Methodتعیین سینتیک خشک شدن لایه نازک قارچ خوراکی به روش تابش فروسرخ536123118FAحامدامیرنجاتکارشناس ارشد، دانشگاه تربیت مدرسمحمدهادیخوشتقاضادانشیار، دانشگاه تربیت مدرسحسنپهلوانزادهاستاد، دانشگاه تربیت مدرسJournal Article19700101One of the new techniques applied in the drying process of food stuffs that can increase the drying rate, enhanced the product quality, and while decresing the costs of processing is an application of infrared radiational energy. In this study the thin layer drying process of button mushroom was modeled through an infrared applied drying method. Drying experiments with sliced samples of button mushroom were conducted at three radiation intensities of 0.22, 0.31 and 0.49 W cm-2 along with three inlet air velocities of 0.5, 0.7 and 1 m/s. During the drying process, weights of the samples were determined for a calculation of sample moisture contents. Drying curves were obtained using the experimental data with the standard models being then fitted to them. Fitted models were evaluated through an application of three parameters of coefficient of determination (R2), Chi-square (?2), as well as Root Mean Square Error (RMSE). The selected models were determined as Lewis, Page, Henderson & Pabis, Logarithmic, Logistic, Modified Page, Dual term, Second order, and Diffusivity. All the models led to proper results, but in total, the Logistic, with the biggest R2 and the smallest ?2 along with RMSE (0.997, 0.0022 and 0.0049, respectively), ended up with the most appropriate results, and showed good agreement with the experimental data.یکی از روشهای جدید در خشک کردن مواد غذایی، استفاده از انرژی تابشی فروسرخ است که باعث افزایش سرعت خشک شدن و حفظ کیفیت محصول خشک شده و کاهش هزینههای فرآیند میشود. در این تحقیق، فرایند خشک کردن لایه نازک قارچ دکمهای به روش فروسرخ مدلسازی شد. آزمایشهای خشک کردن با نمونههای برش خورده قارچ خوراکی دکمهای در سه سطح شدت تابش ( W/cm249/0، 31/0، 22/0)و سه سطح سرعت جریان هوا
( m/s1، 7/0 ، 5/0) اجرا شد. تغییرات رطوبت با وزن کردن نمونهها طی فرایند خشک کردن اندازه گیری گردید. مدلهای استاندارد جهت بررسی سینتیک خشک شدن بر دادههای آزمایشی برازش داده شد و کیفیت برازش آنها بر حسب سه پارامتر ضریب تبیین (R2)، مربع کای( ) وریشه متوسط مربع خطای دادهها (RMSE) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مدلهای به کار رفته عبارت بودند از: لویس، پیج، هندرسون و پابیس، لگاریتمی، لوجستیک، پیچ اصلاح شده، دو قسمتی، درجه دو و انتشار. تمامی مدلها نتایج قابل قبولی را در بر داشتند ولی در کل مدل لوجستیک نسبت به سایر مدلها با بزرگترین مقدار 2R و کوچکترین مقادیر 2? وRMSE (به ترتیب 9997/0، 0022/0 و 0049/0) نتایج نزدیکتر به دادههای آزمایش را داشت.https://ijbse.ut.ac.ir/article_23118_454436b2fe4d84fb180b75386ee22cb3.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480342120111023Design and Fabrication of a Device for an Estimation of the Coefficient of Friction of Agricultural Materialsطراحی و ساخت دستگاه اندازهگیری ضریب اصطکاک محصولات کشاورزی636723119FAمرتضیگنجیکارشناسی ارشد، دانشگاه تهرانعلیرجبیپوردانشیار، دانشگاه تهرانرضاعلیمردانیاستاد، دانشگاه تهرانJournal Article19700101Agricultural crops and food materials exert frictional forces on agricultural machinery elements and on storage walls during their harvest, transportation, processing and storage. Coefficient of friction is an important parameter to be predetermined in designing equipments and evaluating processes. An assessment of the coefficient of friction for agricultural materials is usually done through simple equipments of low accuracy in which many errors are introduced during the process. The device that was designed and fabricated in this work measures coefficients of static and dynamic frictions for agricultural crops on different surfaces with high accuracy. While a box filled with sample material is being pulled on the frictional surface, the tensile force is measured by use of a load cell with the data saved in the memory of the device. Then a microcontroller estimates the static and dynamic coefficients of friction. To evaluate the performance of the device, some static and dynamic coefficients of friction were assessed for wheat and for peas on four different surfaces (glass, wood, galvanized as well as steel sheets) at three speed levels (0.05, 0.1 and 0.2 m/s). The results were then compared with the ones obtained from inclined plane method, under the same conditions. The data obtained from application of the designed device were close to those from the inclined plane, while the standard deviation of the results from inclined plane was up to 3.5 times that of the results obtained through the new device.محصولات کشاورزی و مواد غذایی در طی مراحل برداشت، حمل ونقل، فرآوری و ذخیره سازی، بر سطح اجزای ماشینها و یا ساختار اجزای ذخیره سازی، نیروهای اصطکاکی اعمال میکنند. دانستن مقدار این نیروهای اصطکاکی در طراحی تجهیزات و فرآیندها حائز اهمیت است. اندازهگیری ضرایب اصطکاک محصولات کشاورزی عموماً با وسایل سادهای صورت میگیرد که دقت اندازهگیری در آنها پایین بوده و خطای آزمایش به میزان قابل ملاحظهای بالا میباشد. دستگاه ساخته شده در این تحقیق مقدار ضریب اصطکاک استاتیکی و دینامیکی محصولات کشاورزی را روی سطوح مختلف با دقت زیاد اندازهگیری مینماید. در این روش یک توده از نمونه مورد نظر روی سطح اصطکاکی به حرکت درمیآید؛ نیروی کششی لازم برای این کار توسط یک لودسل اندازهگیری شده و دادههای مربوطه در حافظهی دستگاه ذخیره میشود. میکروکنترلر دستگاه با استفاده از این دادهها مقادیر ضرایب اصطکاک استاتیکی و دینامیکی آن محصول را محاسبه مینماید. به منظور بررسی عملکرد دستگاه مقادیر ضرایب اصطکاک استاتیکی و دینامیکی گندم و نخود روی چهار سطح اصطکاکی شیشه، چوب، ورق گالوانیزه و ورق استیل در سه سرعت 05/0، 1/0 و 2/0 متر بر ثانیه توسط دستگاه اندازهگیری شد. نتیجه این آزمایشها با نتایج به دست آمده توسط روش شیبسنج در شرایط برابر مقایسه گردید. نتایج حاصل از دو روش به یکدیگر نزدیک بودند اما انحراف معیار دادههای حاصل از سطح شیبدار تا 5/3 برابر بیشتر از انحراف معیار نتایج حاصل از دستگاه ساخته شده بود.https://ijbse.ut.ac.ir/article_23119_be5bea8eb0d43a373e5bb2df41b9e7aa.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480342120111023Computer Simulation of Bruise in Red Delicious Variety of Apple Fruitشبیه سازی کامپیوتری لهیدگی موضعی میوه سیب رقم رد دلیشز697823120FAحسنصدرنیااستادیار، دانشگاه فردوسی مشهد0000-0002-7657-8621باقرعمادیاستادیار، دانشگاه فردوسی مشهدعلیرجبیپوردانشیار، دانشگاه تهرانجوسدی. بیاردمکراستاد، دانشگاه کاتولیک لوون بلژیکJournal Article19700101Large sums of fruits are annually wasted due to mechanical damage and bruise inflicted upon them during harvesting, handling, storage and packaging. The research which has been done to analyze the mentioned processes mostly used practical operational techniques with the results being applicable in certain defined conditions. The aim of this research was to develop computer models for an optimization and design of postharvest processes and equipment with a minimum incidence of bruise. Two experimental test series were conducted on Red Delicious variety of apple. The first test series were performed to determine the geometrical dimensions and mechanical properties of texture, as well as other parameters needed to attain accurate finite element models. The second ones were performed to determine pressure distribution in contact areas and to provide force-deformation data for validation and a comparison of results in simulation models. Mean curvature at the middle part of the apple fruit was found as 61.43 mm, that is 3.7 times larger than curvature at the top and lower parts of the fruit. Also, the mean failures of stress and strain were obtained 282, and 0.071 kPa, respectively. The simulation results revealed that there existed a significant difference between the results of elastic model and those of the experimental data, but there was no significant difference observed (at 1% level) between the elastoplastic model and the experimental data. Maximum compression load for Red Delicious variety of apple, using the simulation model was found equal to 32 N that well agreed with the other published research results.سالانه مقادیر زیادی از میوهها در اثر لهیدگی و سایر آسیبهای مکانیکی هنگام برداشت، حمل ونقل، انبار کردن و بستهبندی از بین میروند یا دچار افت کیفیت میشوند. این در حالی است که تاکنون بیشتر پژوهشهای انجام شده برای تحلیل عملیات مذکور با آزمونهای عملی همراه بوده است و نتایج آن فقط در شرایط خاص میتواند مورد استفاده قرار گیرد. هدف از این تحقیق توسعه مدلهای شبیه سازی کامپیوتری جهت بهینه سازی و طراحی عملیات پس از برداشت است، به نحوی که میزان آسیب دیدگی میوه به کمترین مقدار ممکن برسد. برای این منظور دو سری آزمایش بر روی سیب رقم رد دلیشز انجام شد. سری نخست آزمایشها شامل اندازهگیری ابعاد، شعاع انحنای سطح، خواص مکانیکی بافت و سایر پارامترهای مورد نیاز جهت ایجاد مدلهای دقیق اجزای محدود بود. سری دوم آزمایشها شامل اندازهگیری توزیع فشار در سطح تماس بارگذاری و تهیه نمودارهای نیرو – تغییر شکل جهت ارزیابی و مقایسه مدلهای شبیه سازی انجام شد. میانگین انحنا در قسمت میانی میوه 43/61 میلیمتر به دست آمد که بیش از 7/3 برابر انحنا در قسمت فوقانی و تحتانی آن است. همچنین در آزمایش تعیین خواص مکانیکی، میانگین تنش و کرنش شکست بافت سیب رقم رد دلیشز به ترتیب 282 کیلوپاسکال و 071/0 حاصل شد. نتایج بررسیهای انجام شده روی مدلهای شبیه سازی نشان داد بین نتایج مدل الاستیک و آزمایش اختلاف معنیدار وجود دارد، لیکن بین نتایج مدل الاستوپلاستیک و آزمایش اختلاف معنی دار در سطح یک درصد مشاهده نشد. حداکثر بارگذاری مجاز برای رقم رد دلیشز به کمک مدل شبیه سازی شده با خواص مادی الاستوپلاستیک 32 نیوتن به دست آمد که با گزارشات سایر محققین مطابقت بسیار خوبی دارد. مدل شبیه سازی شده در این تحقیق میتواند لهیدگی میوه را در بارگذاری شبه استاتیکی با دقت قابل قبولی تعیین کند.https://ijbse.ut.ac.ir/article_23120_b7310f7fe167323fe8cafc5699479277.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480342120111023Physical Properties and Resistance to Detachment of Date Palm Male Flowers (Cv. Ghanami)ویژگیهای فیزیکی و نیروی جداسازی گلهای نر نخل خرمای رقم غنامی798623121FAاحمدمستعاندکتری، دانشگاه تربیت مدرسسعیدمیناییدانشیار، دانشگاه تربیت مدرستیمورتوکلی هشجیناستاد، دانشگاه تربیت مدرسمحمد جوادشیخ داودیاستادیار، دانشگاه شهید چمران اهوازJournal Article19700101With the aim of a determination of physical properties of date palm male flowers, as well as optimum flower detachment conditions, this study was carried out in two parts. In the first part of the study, the palm groves of Khuzestan Province were totally surveyed. “Ghanami” cultivar was in the end selected to be studied as the superior cultivar in the region. Drying up of the male flowers at 70°C in a standard oven and for 24 hours was found to be a rapid and appropriate method for moisture content determination. The final moisture contents of male flowers for red and green Ghanami cultivars, under normal conditions, were found out as 10 and 10.3 percent (w.b.) respectively. Results indicated that the force required for a detachment of an individual flower reaches its minimum at 2 days after opening of the spathe and when the inflorescence is dried under ambient conditions. At this time flower detachment mean force was estimated about 0.6 N for either of red and green Ghanami cultivars. After this time past the flower-strand joint becomes tougher with the passage of time, following a trap-like curve. Optimum thermal conditions for flower detachment was studied in the second part of the study. Results showed that 25°C (ambient temperature) led to a significant decrease in the time required to reach the minimum flower detachment force in comparison with the lower temperatures of 5 to -15°C. This time was 2 days, which is in match with that found in the early part of the study.پژوهش حاضر با هدف شناسایی ویژگیهای فیزیکی گلهای نر نخل خرمای رقم غنامی و تعیین شرایط بهینه جداسازی گلها در دو بخش اجرا گردید. در بخش نخست، مناطق خرماخیز استان خوزستان به صورت کلی کاوش شد. در این بخش، رقم نر غنامی به عنوان یکی از پایههای نر برتر استان خوزستان انتخاب گردید و ویژگیهای اساسی اسپات آن اندازهگیری و مورد مطالعه قرار گرفت. دمای مناسب برای اندازهگیری سریع رطوبت گلها 70 درجه سلسیوس به مدت 24 ساعت در آون استاندارد و رطوبت نهایی گل برای دو رقم غنامی قرمز و سبز به ترتیب 10 و 3/10 درصد بر پایه تر به دست آمد. بر اساس نتایج، پس از گذشت 2 روز از باز کردن اسپات و خشک شدن آن در شرایط محیط، مقاومت لایه اتصال گلها به حداقل میرسد. میانگین این نیرو برای دو رقم غنامی سبز و قرمز در حدود 6/0 نیوتن به دست آمد. پس از گذشت این مدت، نیروی جداسازی گل همانند یک تابع تلهسان رو به فزونی میرود. در بخش دوم شرایط دمایی مناسب برای جداسازی گلها مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که شرایط دمایی محیطی کماکان نسبت به دیگر شرایط مورد مطالعه، منجر به کاهش قابل ملاحظه زمان رسیدن نیروی جداسازی گلها به حداقل ممکن میشود. این زمان مشابه زمان به دست آمده در بخش اول بررسی، برابر با 2 روز به دست آمد.https://ijbse.ut.ac.ir/article_23121_1cd409c60f4e369dc5496c4d801c2d83.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480342120111023The Effect of Different Juice Extraction Treatments on Some Qualitative Properties of Non-processed Jahromi Lime Juiceتاثیر تیمارهای مختلف آبگیری بر برخی ویژگیهای کیفی آب لیموترش جهرمی فراوری نشده879323122FAمحمدهادیموحدنژاددکترا، دانشگاه تربیت مدرسمحمدهادیخوشتقاضادانشیار، دانشگاه تربیت مدرسسلیمانعباسیاستادیار، دانشگاه تربیت مدرسJournal Article19700101The effect of different juice extraction treatments on the qualitative properties of lime juice was investigated. Samples were selected from Jahromi lime variety and lime juice extracted by means of a screw type juice extraction device. The mechanical parameters of the helical juice extractor [screw velocity (270, 360 and 450 rpm), outlet pressure (minimum, medium vs. maximum)] and lime pretreatment parameters prior to juice extraction within five shapes (whole, half fruit, quarter, peeled vs. scraped lime) were taken as treatments. A factorial design was employed to find the effect of different treatments on some quality properties of the juice (limonin, physical stability, color, as well as peel oil content). The results indicated that rotation speed did not have any significant effect on brightness and on the amount of limonin. A lower level of peel oil content was resulted at a screw rotation speed of 360 rpm. The extents of oil (0.09%), limonin (8.33 ppm) and physical stability (79.76%) were lower for the case of peeled sample pretreatments. The higher brightness and less peel oil occurred at the medium pressure on residue while the highest physical stability was obtained when maximum pressure exerted on residue.در این تحقیق تاثیر تیمارهای مختلف آبگیری بر خواص کیفی آبلیمو ترش مورد بررسی قرار گرفت. لیموترش مورد استفاده از نوع لایم جهرمی بودو آزمایشات با یک دستگاه آبگیری پرس مارپیچی انجام گرفت. تیمارها عبارت بودند از: پارامترهای مکانیکی دستگاه آبگیر مارپیچی شامل سرعت دورانی مارپیچ (270، 360 و450 دور بر دقیقه)، فشار وارده بر تفاله (فشار کمینه، میانی و بیشینه) و پارامترهای پیش فرآوری لیموترش قبل از آبگیری در پنج حالت شکلی (لیموترش کامل، نصف شده، چهار قاچ، پوستگیری شده و خراش خورده). اثر تیمارها بربرخی خصوصیات کیفی آب لیموترش (میزان لیمونین، پایداری فیزیکی، رنگ و میزان روغن پوست) به کمک یک طرح آماری (آزمون فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی) مورد مطالعه قرار گرفت. یافتهها نشان دادند که سرعت دورانی تاثیری روی شاخص روشنایی و مقدار لیمونین نداشته و کمترین میزان روغن در سرعتrpm360 مشاهده گردید. در پیشفرآوری بیپوست کمترین میزان روغن(09/0%)، لیمونین (ppm 33/8) و پایداری (76/79%) مشاهده شد. در فشار متوسط نیز میزان روغن نسبتا پایین و شدت روشنایی نسبتا خوبی مشاهده شد وبهترین پایداری در فشار بیشینه دیده شد.https://ijbse.ut.ac.ir/article_23122_a5ea08e1a927aa9ff33bdf5f42111261.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480342120111023Investigating and Modeling the Process of Biogas Production while Utilizing the Wastes of Damask Rose Distillationبررسی سینتیک و مدل سازی فرایند تولید بیوگاز از ضایعات گلاب گیری گل محمدی9510223123FAعلیرضادعاگوییکارشناس ارشد، دانشگاه شهید باهنرکرماناحمدغضنفری مقدمدانشیار، دانشگاه شهیدباهنر کرمانمحمدحسنفولادیدانشیار، دانشگاه شهیدباهنر کرمانJournal Article19700101To study the potential of production of biogas, utilizing the wastes of rose distillation process, the wastes were mixed with cow manure at manure proportions of 5, 10, 15 and 20% and in temperatures at two levels of 35 and 45 °C. The treatments were carried out using a 2×4 factorial design (?=0.05). The volumes of produced gas and generated methane were recorded daily and modeled as functions of time, using three mathematical models; namely: Gompertz, Logistic and Richards. The experimental results indicated that the treatment with 20% cow manure and at 45?C yielded the maximum cumulative gas production equal to 0.4268 m3/ (kg VS), while containing 72% methane. The mass reduction of available volatile compounds in this treatment was 81%. In general, the treatments mixed with higher proportions of cow manure reached their maximum level of daily gas productions in shorter periods of time. The results of mathematical modeling of the process indicated that Gompertz and Logistic models better fitted the experimental data with an R2 of over 94%.هر ساله مقدار زیادی از ضایعات حاصل از گلاب گیری گل محمدی در صنایع گلاب گیری کشور بر جای مانده و استفاده صنعتی خاصی ندارند. در این پژوهش فرایند تولید بیوگاز از این ضایعات مورد بررسی قرار گرفته است. در آزمایشهای انجام شده ضایعات با کود گاوی به نسبتهای 95 : 5، 90 : 10، 85 : 15 و 80 : 20 درصد مخلوط گشتند. سپس هر مخلوط را در یک رآکتور ریخته و پس از اضافه نمودن آب و ماده غنی از باکتری آنها را در دو دمای C°35 و C°45 به مدت 30 روز نگهداری نموده تا مورد هضم باکتریهای مولد متان قرار گیرند. فرایند تولید تجمعی بیوگاز در قالب یک طرح کامل فاکتوریل با سه تکرار انجام و به کمک سه مدل گومپرتز، لاجستیک و ریچاردز با استفاده از نرم افزار MATLAB مدل سازی شد. نتایج آزمایشها نشان داد که بیشترین تولید تجمعی بیوگاز به مقدار ( (m3.kgVS-1 4268/0 ، بیشترین درصد متان به میزان 72% و بیشترین درصد کاهش ماده آلی فرار به میزان 81% مربوط به تیمار C°45 با نسبت ترکیبی 80% با گاس و %20 کود بود. در مجموع، تیمارهای دارای درصدهای کود بیشتر (15% و 20%)، به طوری معنی داری زودتر به نقطه بیشینه تولید روزانه خود رسیدند. کیفیت برازش مدلها در دادههای آزمایشگاهی با مقایسه دو شاخص R2 و RMSE و بررسی منحنی های برازش شده صورت گرفت. نتایج نشان دادند که دو مدل گومپرتز و لاجستیک برای توجیه فرایند تولید بیوگاز از این ضایعات مناسب تر هستند.https://ijbse.ut.ac.ir/article_23123_372a950bd9bf300b38b663e05b38fb56.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480342120111023Preparation of a Nitrogen Variability Map for Corn Crop, as Based on Satellite Imageryتهیه نقشه تغییرات نیتروژن محصول ذرت علوفهای مبتنی بر تصاویر ماهوارهای10311123124FAنیکروزباقریدکتری، دانشگاه تهران0000000253944887حجتاحمدیدانشیار، دانشگاه تهرانمحمودامیداستاد، دانشگاه تهران0000-0003-2616-4903سیدکاظمعلویپناهاستاد، دانشگاه تهرانJournal Article19700101The present research was carried out with the aim of site-specific nitrogen fertilizer management, through ASTER imagery. A 23 ha corn field in Pakdasht town in southern Tehran Province constituted the research area. Plant sampling was carried out simultaneous with the passing by of the satellite sensor over, throughout the farm. A total of 53 pixels were selected through systematic Randomized sampling method. Nitrogen content was determined through Kjeldahl method. Geometric correction was performed through RMS 0.2 pixels. To predict corn canopy nitrogen content, NDVI, MSAVI2, MCARI2 and MTVI2 indices were investigated. Results revealed that MTVI2 presented the highest correlation with a coefficient of R2=0.87. SAM approach as a supervised classification technique was performed to set apart different nitrogen levels. The overall accuracy was observed as 97.53% with a Kappa coefficient of 0.9669. Results of classification showed that, there were three nitrogen levels distinct on the farm namely: high nitrogen level (2.5-3% nitrogen content), medium (2-2.5% nitrogen content) vs. and low nitrogen level (1-2% nitrogen content). This indicates that 15.8%, 25.2% and 59% of the farm area had received high, medium vs. low nitrogen levels respectively. Based on high nitrogen variations observed in the experimental area, precision management of nitrogen fertilizer application is deemed economical and necessary.پژوهش حاضر به منظور تهیه نقشه تغییرات نیتروژن با استفاده از تصویرماهواره ای ASTER انجام شد. منطقه مورد مطالعه، یک مزرعه ذرت 23 هکتاری در شهرستان پاکدشت در جنوب استان تهران انتخاب شد. عملیات نمونه برداری همزمان با عبور ماهواره از منطقه صورت گرفت. تعداد53 نمونه با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی منظم انتخاب شدند. درصد نیتروژن نمونه ها، با استفاده از روش کجدال به دست آمد. خطای تصحیح هندسی تصویر، برابر با 2/0 پیکسل بود. به منظور تخمین مقدار نیتروژن، شاخص های NDVI،MSAVI2 ، MCARI2 و MTVI2 محاسبه شدند. نتایج نشان دادکه شاخص ها دارای همبستگی با مقدار نیتروژن بوده و شاخصMTVI2 با 87/0= 2R بالاترین همبستگی را نشان داد. برای تهیه نقشه تغییرات نیتروژن، از روش طبقه بندی نظارت شده نقشه بردار زاویه طیفی استفاده شد. دقت کلی 53/97 درصد و ضریب کاپا 9669/0 به دست آمد. براساس نتایج طبقه بندی سه سطح نیتروژن زیاد (3-5/2 درصد)، متوسط(5/2-2 درصد) و کم (2-1درصد) در مزرعه شناسایی شد. همچنین نتایج نشان داد 8/15، 2/25 و 59 درصد از سطح مزرعه به ترتیب مقادیر زیاد، متوسط و کم نیتروژن را دریافت کردند. با توجه به وجود تغییرات زیاد نیتروژن در مزارع، مدیریت دقیق توزیع کود نیتروژن ضروری است.https://ijbse.ut.ac.ir/article_23124_b5f66237c93c91fbedbee85427bd1fd2.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480342120111023An Investigating of Some Rheological Properties of Garden Cress Seed Mucilageبررسی بر خی خواص رئولوژیکی هیدروکلوئید دانه گیاه شاهی (Lepidium sativum L.)11312023125FAعسگرفرحناکیدانشیار، دانشگاه شیرازحامدعسکریکارشناس ارشد، دانشگاه شیرازمریمبختیاریکارشناسی ارشد، دانشگاه شیرازJournal Article19700101Rhelogical properties of mucilage extracted from Garden cress (Lepidium sativum L.) seeds as influenced by gum concentration (0.4, 0.6, 0.8 and 1.0 % w/w), temperature (5, 25 and 40 ?C), as well as pH (2.5, 4, 7 and 10) were investigated. Non-Newtonian shear thinning flow behavour was observed with the Power law model well describing the rheological behavior of the solutions. Increasing the solution concentrations increased the viscosity and pseudoplasticity while an increase in temperature resulted in a decrease in viscosity and pseudoplasticity. A marked dependence of viscosity on pH was also observed. As pH increased from 2.5 to 7, the viscosity increased whearas it started to decrease at pH 10. To study the structural aspects of the mucilage gum it was characterized through FT-IR with the results indicating that Garden cress seed gum contained carboxylic groups on the backbone of its polymer.خصوصیات رئولوژیک محلولهای آبی موسیلاژ استخراج شده از دانه گیاه شاهی (Lepidium sativum L.) مورد بررسی قرار گرفت. ویسکوزیته هیدروکلوئید دانه شاهی در محدوده سرعت برشی 92/1 تا 4/229 s-1 به عنوان تابعی از غلظت (4/0، 6/0، 8/0 و 0/1 % w/w )، دما (5، 25 و ?C 40) و pH ( 5/2، 4، 7 و 10) به دست آمد. برای این هیدروکلوئید یک رفتار غیر نیوتنی رقیق شونده با برش مشاهده گردید و مقدار شاخص رفتار جریان در اکثر حالات کمتر از 6/0 بود. رفتار سودوپلاستیک (رقیق شوندگی) در محدوده غلظتی از 4/0 تا 0/1 نشان داده شد. از فرمول قانون توان برای تعیین همبستگی بین سرعت برشی و ویسکوزیته استفاده گردید. ویسکوزیته محلولها، بستگی به غلظت، pH، دما و سرعت برشی داشت و با افزایش غلظت، مقدار ویسکوزیته و تنش برشی افزایش و با افزایش دما مقدار آنها کاهش یافت. افزایش pH تا 7 باعث افزایش ویسکوزیته گردید. نتایج آزمون FT-IR دلالت بر وجود گروههای اسیدی با گروههای آسیل در زنجیره پلیمر داشت.https://ijbse.ut.ac.ir/article_23125_24ae72fc7dc04ac2b93a7b272b6a321b.pdfپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانمهندسی بیوسیستم ایران2008-480342120111023Partial Substitution of Gelatin with Persian Gum and Use of Olibanum in Production of Functional Pastilleجایگزینی بخشی از ژلاتین با صمغ فارسی و استفاده از کندر برای تولید پاستیل فراسودمند12113123126FAسلیمانعباسیدانشیار، دانشگاه تربیت مدرسسودابهمحمدیکارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت مدرسسمیهرحیمیدکترا، دانشگاه تربیت مدرسJournal Article19700101The possibility of fractional replacement of gelatin in pastille with either soluble, fractions or whole Persian gum and the effects of olibanum gum addition on some sensory and physical properties of pastille were evaluated. Findings revealed that Persian gum either alone or along with high levels of sucrose could not result in gelation, whereas its insoluble part addition led to some gelation. Moreover, with increase in the proportion of Persian gum plus its soluble fraction, the mechanical properties of: modulus of elasticity, tensile strength, elongation at break, and the work needed up to break point decreased, while the samples containing only the insoluble fraction yielded charateristics similar to the ordinary and common pastille. In terms of sensory evaluation, no significant differences were observed (P> 0.05). With regard to olibanum gum addition, its presence in the formulations led to a significant improvement in mechanical properties. The results of sensory evaluation also indicated that the gelatin/olibanum containing pastilles were more desirable. The findings of this project clearly revealed the capabilities of olibanum powder and Persian gum as natural and organic ingredients in production of functional pastilles and as well the role of the latter in replacing of gelatin, by 40%.در این پژوهش، امکان جایگزینی بخشی از ژلاتین با صمغ فارسی، بخشهای محلول و نامحلول آن و همچنین تاثیر افزودن پودر کندر روی برخی ویژگیهای مکانیکی و حسی پاستیل میوهای ارزیابی شد. یافتهها نشان دادند صمغ فارسی در حضور غلظت های بالای شکر قادر به تشکیل ژل مناسب نبوده ولی بخش نامحلول آن دارای چنین توانایی می باشد. در ضمن, با افزایش میزان صمغ فارسی و بخش محلول آن در فرمولاسیون، کلیه ویژگیهای مکانیکی از قبیل ضریب کشسانی، مقاومت کششی، کشیدگی در نقطه شکست و کار تا نقطه شکست کاهش یافتند. درحالیکه در پاستیلهایی که حاوی بخش نامحلول صمغ فارسی بودند، ویژگیهای مکانیکی مشابه نمونههای شاهد بود. از نظر ویژگیهای حسی نیز اگرچه امتیاز نمونههای حاوی صمغ فارسی کاهش یافت ولی در بسیاری از موارد اختلاف معنیداری دیده نشد
(05/0 p> ) . در رابطه با تاثیر افزودن پودر کندر به فرمولاسیون پاستیل نیز یافتهها نشان دادند که ویژگی های مکانیکی بهطور معنیداری افزایش یافتند. ارزیابی حسی نمونههای حاوی کندر نیز بیانگر پذیرش آنها از لحاظ کلیه خواص چشایی به ویژه در غلظتهای زیر 2/0 درصد بود. یافتههای این پژوهش به خوبی نشان داد که میتوان از صمغ کندر و صمغ فارسی بهعنوان موادی با منشأ طبیعی در تولید پاستیل فراسودمند با خواص غذایی-دارویی استفاده کرد و امکان جایگزینی 40 درصد از ژلاتین با صمغ فارسی بهویژه بخش نامحلول آن وجود دارد.https://ijbse.ut.ac.ir/article_23126_6c7af8eb7b42a70d8062b79714141873.pdf