بررسی اثر شرایط مختلف خشک کردن بر ویژگی‌های دانسیته پودر گشنیز و جذب مجدد آب گشنیز خشک شده

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

2 عضو هیئت علمی/گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

یکی از ویژگی‌های بسیار مهم در مواد غذایی خشک‌شده، قابلیت جذب آب آنها می‌باشد. هر چقدر توانایی محصول در جذب آب بیشتر باشد، نشان‌دهنده آن است که محصول در شرایط بهتری خشک‌شده است. لذا شرایطی که در آن محصول تولید شده آب بیشتری جذب کند بهترین شرایط به حساب می‌آید. دانسیته توده فشرده و غیر فشرده از مهم‌ترین پارامترهایی هستند که در مورد پودرها اندازه‌گیری می‌شوند. این امر از لحاظ حمل‌ و نقل، انبارداری و بسته‌بندی در صنعت، حائز اهمیت است. در این پژوهش اثرات سه عامل دما (35، 45 و 55 درجه سلسیوس)، دبی هوای خشک کردن (024/0، 016/0 و 008/0 متر مکعب بر ثانیه) و استفاده از پمپ حرارتی یا عدم استفاده از  آن بر درصد بازجذب آب، دانسیته توده فشرده و دانسیته توده غیر فشرده گشنیز در قالب آزمایش فاکتوریل و بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار بررسی شد. به علاوه، نتایج به دست آمده با روش خشک کردن سنتی مقایسه شد. نتایج نشان داد که دما، دبی هوای خشک کن، به کارگیری پمپ حرارتی و اثر متقابل آنها در سطح 1% بر میانگین درصد بازجذب آب نمونه‌های خشک‌شده گشنیز و چگالی پودر آن تاثیر معنی‌داری دارند. به علاوه، محصول خشک شده در خشک کن مجهز به پمپ حرارتی کیفیت بهتری نسبت به روش سنتی دارد. همچنین، دمای 55 درجه سلسیوس و دبی هوای024/0 متر مکعب بر ثانیه موجب بهبود کیفیت محصول ‌شد که می‌تواند به عنوان تیمار مطلوب در تولید گشنیز خشک پیشنهاد گردد.
 


کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of different drying conditions on characteristics of powder density and adsorption of dried coriandrum

نویسنده [English]

  • Reza Tabatabaei kolor 2
2 Scientific member/Department of Mechanics of Biosystems Engineering, Faculty of Crop Engineering, Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources
چکیده [English]

Effects of temperatures (35, 45 and 55ºC), drying air rate (0.008, 0.016 and 0.024 m3 s-1) and with or without using heat pump in a solar dryer were investigated on adsorption percent, packed mass density and loosed mass density in a factorial test based on completely randomized design at three replications. Also, the results were compared with the traditional drying method. Results indicated that temperature, air rate, using heat pump and the interactions had significant effect (p<0.01) on adsorption percent of dried coriander samples and powder density. Also, the dried samples in heat-pump assisted solar dryer had better quality in comparison with the traditional dryer. The temperature of 55 ºC and air rate of 0.024 m3 s-1 resulted in better quality of the crop and it can be recommended as the best treatments for dried coriander.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Drying
  • coriandrum
  • heat pump
  • Adsorption
  • mass density
Ahmad, J., Shivhare, U. S., Singh. G. (2001) .Drying characteristics and product quality of coriander leaves. Institution of Chemical Engineers Transactions. 79, 234-239.

Ahmed, J. (2011). Drying of vegetables: principals and dryer design: Handbook of vegetables processing. Whiley-Blackwell Publishing, pp. 279-298.

Argyropoulos, D., Heindl, A., Muller, J. (2011). Assessment of convection, hot-air combined with microwave-vacum and freez drying method for mushroom with regard quality. International Journal of Food Science and Technology. 46(2), 333-342.

Athanasia, M., Goula, F., Konstantinos, G., Adamopoulos, S. (2004). Spray drying of tomato pulp in dehumidified air: II. The effect on powder properties. Journal of Food Engineering. 66, 35–42.

Bhandri, B., Howes, T. (1999). Implication of glass transition for the drying and stability of dried foods. Journal of Food Engineering. 40, 71-79

Camire, M. E., Dougherty, M. P., Briggs, J. L. (2007). Functionality of fruit powders in extruded corn breakfast cereals. Food Chemestry. 101(2), 765-770.

Chua, K., Chou, S. (2005). A modular approach to study the performance of a two stage heat pump system for drying. Applied Thermal Engineering. 25, 1363-1379.

Cuningham, S. E., Mcminn, W. A. M., Magee, T. R.A., Richardson, P. S. (2008). Experimental study of rehydration kinetics of potato cylinders. Food and Bioproducts Processing. 86, 15- 24.

Doymaz, I., Tugrul, N., Pala, M. (2006). Drying characteristics of dill and parsley leaves. Journal of Food Engineering. 77, 559-565.

Funebo, T., Ohlsson, T. (1998). Microwave-assisted air dehydration of apple and mushroom. Journal of Food Engineering. 38, 353-367.

Garcia-Pascual, P., Sanjuan, N., Melis, R., Mulet, A. (2006). Morchella esculenta (morel) rehydration process modelling. Journal of Food Engineering. 72, 346- 353.

ISIRI (Iranian Standard and Industrial Research Institute). (2004). Measurement of packed mass density and the free drop. Iranian National Standard. No 3345, First Edition.

Kathirvel, K.,  Ramachandra, N., Gariepy,  Y., Orsat, V., Raghvan‌, G. S. V. (2006). Microwave drying – a promising alternative for the herb processes industry. The Canadian society for Engineering in Agricultural, Food, Environmental, and Biological Systems. Paper No. 06-212

Lewicki, P. P. (1998). Some remarks on rehydration of dried food. Journal of Food Engineering. 36, 81-87.

Ngankham, J., Singh, K., Pandey, R. (2011). Rehydration characteristics and structural changes of sweet potato cubes after dehydration. American Journal of Food Technology. 6, 709-716.

Omidbeigi, R. (2005). Production and processing of aromatic plants. Volume 1, Astane-Ghods-Press, Mashhad, pages 347 and 397.

Pal, U., Khan, M., Mohanty, S. (2008). Heat pump drying of green sweet pepper. Drying Technology. 26(12), 1584-1590.

Pirzad, A., Alyari, H., Shakiba, M. R., Zehtab-Salmasi, S., and Mohammadi, A. (2006). Essential oil content and composition of german Chamomile (Matricaria chamomilla L.) at different irrigation regimes. Journal of Agronomy. 5(3), 451-455.

Russo, P., Adiletta G., Di Matteo, M. (2013). The influence of drying air temperature on the physical properties of dried and dehydrated eggplant. Food Bioproduct Process. 91(3), 249-256.

Sagar, V. R., Kumar, P. S. (2010). Recent advances in drying and dehydration of fruit and vegetables. Journal of Food Science. 47(1), 15-26.

Sevik, S., Aktas, M., Dogan, H., Kocak, S. (2013). Mushroom drying with solar assistedheat pump system. Energy Conversion and Management. 72, 171-178.

Singh, H.B., Singh, A., Rai, S. K., Katiyar, R. S., Johri,  J. K.  and Singh,.S. P. (2003). Evaluation of Indian coriander accessions for resistance.against stems gall disease.GenCrop. 339-343.

Soleimanifard, S. (2009). Modeling of adsorption and desorption isotherms of pistatue (Ohadi variety) and drying conditions modification. Thesis for degree of master, Faculty Agriculture, Isfahan Technology University.

Tavakolipour, H., Sharifi, A. (2011). Determination of effective parameters on rivas drying with hot air and possibility of powder extraction. Journal of Food Sciences and Technology. 3(2), 59-67.

Wang, N., Brennan, J. G. (1995). Changes in structure, density and porosity of potato during dehydration. Journal of Food Engineering. 24, 61-76.

Yadollahinia, A., Jahangiri, M. (2009). Shrinkage of potato slice during drying. Journal of Food Engineering. 94(1), 52-58.

Zargari, E. (2012). Aromatic plants. University of Tehran Press. 270pp.

Zhang, Z. P., Song, H. G., Peng, Z., Luo, Q. N., Ming, J., Zhao, G. H. (2012). Characterization of stipe and cap powders of mushroom prepared by different grinding methods. Journal of Food Engineering, 109(3), 406-413.