بررسی خواص پپتیدهای زیست فعال حاصل از هیدرولیز آنزیمی ضایعات کشتارگاه مرغ

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

2 دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

3 استادیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده مهندسی صنایع و مکانیک، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

چکیده

هدف از این تحقیق، امکان تولید پپتیدهای زیست فعال از پروتئین های ضایعات مرغ با روش هیدرولیز آنزیمی بود. عصاره پروتئینی ضایعات مرغ به وسیله عصاره آنزیمی اکتینیدین کیوی هیدرولیز شد. سپس درجه هیدرولیز، متوسط طول زنجیره پپتیدی و خاصیت آنتی اکسیدانی محصول هیدرولیز شده بررسی گردید. ارزیابی ویژگی آنتی اکسیدانی هیدرولیزات های پروتئینی حاصل از هیدرولیز نشان داد که در 4 ساعت اول در نمونه های آزمایشی خاصیت آنتی اکسیدانی تا حدود 85 درصد افزایش یافت در حالی که با افزایش میزان هیدرولیز تا 8 ساعت میزان فعالیت آنتی اکسیدانی به32 درصد کاهش یافت. دلیل این کاهش را می توان هیدرولیز بیشتر و شکست در مناطقی از پپتید های زیست فعال دانست که دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بودند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که هیدرولیز آنزیمی ضایعات مرغ راهی برای تولید ترکیبات آنتی اکسیدان طبیعی است که می تواند به عنوان دارو یا افزودنی در صنایع غذایی و دارویی مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigation of Properties of Bioactive Peptides Derived from Enzymatic Hydrolysis of Chicken Slaughter Waste

نویسندگان [English]

  • khatereh parhizkari 1
  • ebrahim hosseini 2
  • Akram Sharifi 3
1 Graduated MSc of Food Science and Technology, Islamic Azad University, Science and Research Branch,Tehran, Iran.
2 Associate Professor of Food Science and Technology, Islamic Azad University, Science and Research Branch,Tehran, Iran.
3 Assistant Professor of Department of Food Science and Technology, Faculty of Industrial and Mechanical Engineering, Qazvin Branch, Islamic Azad University, Qazvin, Iran
چکیده [English]

The purpose of this study was to investigate the possibility of producing bioactive peptides from chicken waste proteins by enzymatic hydrolysis. Protein extract of chicken waste was hydrolyzed by Actinidin Cyanocele extract. Then it was estimated the degree of hydrolysis, mean length of the peptide chain and the antioxidant property of the hydrolyzed product. Assay of antioxidant property of protein hydrolyzates showed that in the first four hours, antioxidant property of experiment samples increased to 85%, while with increasing the hydrolysis until 8 hours, the antioxidant activity decreased to 32%. The reason for this reduction can be more hydrolysis and degradation in regions of bioactive peptides that have antioxidant properties. So, the results of this study indicated that enzymatic hydrolysis of chicken waste is a way for production of natural antioxidant compounds that can be considered as drug or additive in food and pharmaceutical industries.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bioactive peptides
  • poultry waste
  • Antioxidant activity
  • actinidin
Boland,  M.  (2013). Kiwifruit proteins and enzymes: actinidin and other significant proteins. Advances in food and nutrition research. 68, 59-80.
Bradford, M. M. (1976). A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram of protein-dye binding.         Analytical biochemistry. 72, 248-254.
Englund, P.T., King, T.P., Craig, L.C. & Walti, A.N.D.A. (1968). Ficin. I. Its isolation and characterization. Biochemistry, 7(1), 163-175.
Esmaielpoor, M. ( 2015). Seperation and survey of bioactive properties of peptides from enzymatic hydrolysis of goat milk. Ph.D. dissertation, University ofTehran Science and Research, Food science and technology. (In Farsi).
Ha, M., Bekhit,  A.E.D.A., Carne, A. & Hopkins, D.L.  (2012). Characterisation of commercial papain,
bromelain,  actinidin and zingibain protease preparations and their activities toward meat proteins. Food chemistry, 134(1), 95-105.
Ha,  M., Bekhit,  A.E.D., Carne, A. & Hopkins, D.L. (2013). Characterisation of kiwifruit and asparagus enzyme extracts,  and their activities toward meat proteins.  Food  chemistry, 136(2), 989-998.
Jamdar, S.N., Rajalakshmi, V. & Sharma, A. (2012). Antioxidant and ace inhibitory properties of poultry viscera protein hydrolysate and its peptide fractions.Journal of Food Biochemistry, 36(4), 494-501.
Khatib, N. ( 2010).  Measurment and survey of bioactive properties of peptides from enzymatic treatment camel meat. Master of Science Thesis, University of Esfehan, Agriculture College. (In Farsi).
Kim , E.K., Lee, S.J., Jeon, B.T., Moon, S.H., Kim, B., Park, T.K., Han, J.S. & Park, P.J. (2009).  Purification and characterisation of antioxidative peptides from  enzymatic hydrolysates of venison protein. Food Chemistry,  114(4), 1365-1370.
Korhonen, H. & Pihlanto, A. (2006). Bioactive peptides: production and functionality. International Dairy Journal, 16(5), 945-960.
Lasekan , A.,  Bakar, F.A. & Hashim, D. (2013). Potential of chicken by-products as sources of useful biological resources . Waste  Management, 33(3), 552-565.
Mirzaie, M. (2015). Production and seperation bioactive peptides from enzymatic hydrolysis of sacharomyses serviziye yeast proteins with antioxidant and antimicrobial properties. Ph.D.dissertation,University ofTehran Science and Research, Food science and technology. (In Farsi).
Moller, N. P ., Scholz-Ahrens, K.E., Roos, N. & Schrezenmeir, J. (2008). Bioactive peptides and proteins from foods: indication for health effects. European  Journal of Nutrition, 47(4), 171-182.
Mostafaie, A. & Chelbi, M. ( 2006). Kiwifruit actinidin: purification and survey its amount in native varieties. Journal of Agriculture and Natural Sources Sciences and Techniques, 10(3), 223-230. (In Farsi).
Nikolaev, I.V., Sforza, S., Lambertini, F., Ismailova, D.Y., Khotchenkov, V.P., Volik, V.G., Dossena, A., Popov, V.O. & Koroleva, O.V. (2016). Biocatalytic conversion of poultry processing leftovers: Optimization of hydrolytic conditions and peptide hydrolysate characterization. Food chemistry.197, 611-621.
Ohba, R., Deguchi, T., Kishikawa, M., Arsyad, F., Morimura, S. & Kida, K. (2003). Physiological functions of enzymatic hydrolysates of collagen or keratin contained in livestock and fish waste. Food Science and Technology Research, 9(1), 91-93.
Saiga, A.I., Tanabe, S. & Nishimura, T. (2003). Antioxidant activity of peptides obtained from porcine myofibrillar proteins by protease treatment. Journal of Agricultural and Food chemistry, 51(12), 3661-3667.
Saiga, A., Okumura, T., Makihara , T., Katsuta, S., Shimizu, T., Yamada, R. & Nishimura, T. (2003).  Angiotensin  I-converting enzyme inhibitory peptides in a hydrolyzed chicken breast muscle extract. Journal of Agricultural and Food Chemistry , 51(6), 1741-1745.
Soladoye, O.P., Saldo, J ., Peiro, L., Rovira, A. & Mor-Mur, M. (2015). Antioxidant and angiotensin 1 converting enzyme inhibitory functions from chicken collagen  hydrolysates. Journal of Nutrition & Food Sciences ,5(3), 1-9.
Sugiyama, S., Hirota, A., Okada, C., Yorita, T., Sato, K. & Ohtsuki, K. (2005). Effect of kiwifruit juice on beef collagen. Journal of nutritional science and vitaminology, 51(1), 27-33.