بررسی روند مصرف انرژی در دو سامانه آبیاری غرقابی و تحت‌فشار: مطالعه موردی یک مزرعه صد هکتاری در همدان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار، گروه مهندسی ماشین‌های کشاورزی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

یکی از مؤلفه‌های اصلی کشاورزی پایدار، استفاده کارا از منابع انرژی در تولید محصولات کشاورزی است. هدف از این مطالعه بررسی روند مصرف انرژی در دو سامانه آبیاری غرق‌آبی و تحت‌فشار، برای سه محصول گندم، جو و یونجه بود. اطلاعات مورد نیاز، شامل تمام نهاده‌های مصرفی و ساعات کارکرد ماشین‌ها و نیروی انسانی از یک مزرعه 100 هکتاری واقع در قسمت مرکزی استان همدان در طول فصل زراعی 96-97 ثبت شد. نتایج نشان داد که برای تمامی محصولات مورد بررسی، شاخص نسبت انرژی در سامانه آبیاری غرق‌آبی بیشتر از سامانه آبیاری تحت‌فشار است. نتایج همچنین نشان داد که استفاده از سامانه آبیاری تحت‌فشار باعث کاهش مصرف آب در هر سه محصول مورد بررسی می‌شود. بررسی میزان مصرف نهاده‌ها نشان داد نهاده الکتریسیته (حدود 60 درصد) در سامانه آبیاری غرق‌آبی و نهاده‌های سوخت فسیلی و الکتریسیته (حدود 40 و 33 درصد) در سامانه تحت‌فشار، بیشترین میزان انرژی مصرفی را به خود اختصاص داده‌اند. بررسی‌ها همچنین نشان داد تولید محصولات موردمطالعه به‌شدت وابسته به منابع انرژی‌های تجدیدناپذیر (الکتریسیته، سوخت فسیلی و کودهای شیمیایی) است. با توجه به نتایج به‌دست آمده مشخص شد علی‌رغم اینکه استفاده از سامانه‌های آبیاری بارانی بهره‌وری نهاده آب را افزایش می‌دهد، اما باعث افزایش مصرف انرژی در تولید محصولات نیز مزرعه می‌گردد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigation of Energy Consumption Trend in Two Flood and Sprinkler Irrigation Systems: Case Study of One Hundred Hectare Farm in Hamadan

نویسنده [English]

  • Hassan Ghasemi Mobtaker
Assistant Professor, Department of Agricultural Machinery Engineering, Faculty of Agricultural Engineering and Technology, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
چکیده [English]

Efficient use of energy inputs in crop production is an important goal in sustainable agriculture. The purpose of this study was to investigate energy consumption in two irrigation systems (flood and sprinkler irrigation system) for agricultural production including wheat, barley and alfalfa. Required information including total inputs, machinery and human labor, were collected from a 100 hectare farm placed in central region of Hamadan province. The data belonged to the 2017-218 production period. The results revealed that the energy ratio in the sprinkler irrigation system was higher than flood irrigation system for all crops. The results also showed that use of sprinkler irrigation system led to decrease water consumption in all investigated crops. The inputs investigation indicated that electricity input (about 60%) in flood irrigation system and diesel fuel and electricity inputs (about 40 & 33%) in sprinkler irrigation system have the highest energy consumption. The energy forms results showed that crops production depends mainly on non-renewable energy resources (electricity, diesel fuel and chemical fertilizers) in the studied field. According to the results, it was found that although the use of sprinkler irrigation systems increases water productivity, it also increases energy consumption in crop production.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Irrigation system
  • Energy use efficiency
  • Water Productivity
  • electricity
Andrés, R. & Cuchí, J. A. (2014). Analysis of sprinkler irrigation management in the LASESA district, Monegros (Spain). Agricultural Water Management, 131, 95–107.
Bilalis, D. Kamariari, P. E. Karkanis, A. Efthimiadou, A. Zorpas, A. & Kakabouki, I. (2013). Energy Inputs, Output and Productivity in Organic and Conventional Maize and Tomato Production, under Mediterranean Conditions. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici ClujNapoca, 41(1), 190–194.
Darouich, H. Cameira, M. R. Gonçalves, J. M. Paredes, P. & Pereira, L. S. (2017). Comparing sprinkler and surface irrigation for wheat using multi-criteria analysis: water saving vs. economic returns. Water, 9(1), 50.
Erdal, G. Esengun, K. Erdal, H. & Gunduz, O. (2007). Energy use and economical analysis of sugar beet production in Tokat province of Turkey. Energy, 32, 35–41.
Ghasemi-Mobtaker, H. Akram, A. & Keyhani, A. (2012). Energy use and sensitivity analysis of energy inputs for alfalfa production in Iran. Energy for Sustainable Development, 16, 84–89.
Ghasemi-Mobtaker, H. Keyhani, A. Mohammadi, A. Rafiee, S. & Akram, A. (2010). Sensitivity analysis of energy inputs for barley production in Hamedan Province of Iran. Agriculture, Ecosystems and Environment, 137, 367–372.
Hülsbergen, K. J. Feil, B. Biermann, S. Rathke, G. W. Kalk, W. D. & Diepenbrock, W. (2001). A method of energy balancing in crop production and its application in a long-term fertilizer trial. Agriculture, Ecosystems and Environment, 86, 303–321.
Khan, S. Khan, M. A. Hanjra, M. A. & Mub, J. (2009). Pathways to reduce the environmental footprints of water and energy inputs in food production. Food policy, 34, 141–149.
Kitani, O. (1999). CIGR Handbook of Agricultural Engineering. Vol. 5., Energy and Biomass Engineering. ASAE publication, St Joseph, MI.
Kizilaslan, H. (2009). Input–output energy analysis of cherries production in Tokat province of Turkey. Applied Energy, 86, 1354–1358.
Lal, R. (2004). Carbon emission from farm operations. Environment International, 30(7), 981–990.
Mohammadi, A. & Omid, M. (2010). Economical analysis and relation between energy inputs and yield of greenhouse cucumber production in Iran. Applied Energy, 87, 191–196.
Mohammadi, A. Rafiee, S. Jafari, A. Keyhani, A. Mousavi-Avval, S. H. & Nonhebel, S. (2014).  Energy use efficiency and greenhouse gas emissions of farming systems in north Iran. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 30, 724–733.
Mousavi-Avval, S. H. Rafiee, S. Jafari, A. & Mohammadi, A. (2011). Energy flow modeling and sensitivity analysis of inputs for canola production in Iran. Journal of Cleaner Production, 19, 1464–1470.
Nabavi-Pelesaraei, A. Hosseinzadeh-Bandbafha, H. Qasemi-Kordkheili, P. Kouchaki-Penchah, H. & Riahi-Dorcheh, F. (2016). Applying optimization techniques to improve of energy efficiency and GHG (greenhouse gas) emissions of wheat production. Energy, 103, 672–678.
Nabavi-Pelesaraei, A. Rafiee, S. Mohtasebi, S. S., Hosseinzadeh-Bandbafha, H. & Chau, K. (2017). Energy consumption enhancement and environmental life cycle assessment in paddy production using optimization techniques. Journal of Cleaner Production, 162, 571–586.
Nasseri, A. (2019). Energy use and economic analysis for wheat production by conservation tillage along with sprinkler irrigation. Science of the Total Environment, 648, 450–459.
Pagani, M. Johnson, T.G. & Vittuari, M. (2017). Energy input in conventional and organic paddy rice production in Missouri and Italy: a comparative case study. Journal of Environmental Management, 188, 173–182.
Pahlavan, R. Omid, M. Rafiee, S. & Mousavi-Avval, S. H. (2012). Optimization of energy consumption for rose production in Iran.  Energy for Sustainable Development, 16 (2), 236–241.
Panwar, N. L. Kaushik, S. C. & Kothari, S. (2011). Solar greenhouse an option for renewable and sustainable farming. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 15, 3934–3945.
Tabatabaeefar, A. Emamzadeh, H. Ghasemi Varnamkhasti, M. Rahimizadeh, R. & Karimi, M. (2009). Comparison of energy of tillage systems in wheat production. Energy, 34, 41–45.
Tarjuelo, J. M. Rodriguez-Diaz, J. A. Abadía, R. Camacho, E. Rocamora, C. & Moreno, M. A. (2015). Efficient water and energy use in irrigation modernization: lessons from Spanish case studies. Agricultural Water Management, 162, 67–77.
Zangeneh, M. Omid, M. & Akram, A. (2010). A comparative study on energy use and cost analysis of potato production under different farming technologies in Hamadan province of Iran. Energy, 35, 2927–2933.